kitesurfen

Hoe kies je de juiste fullsuit voor kitesurfen?

Een fullsuit is uiterst belangrijk bij elke boardsport en vooral bij kitesurfen, omdat een dergelijk pak perfect isoleert tegen de kou en zo je comfort verbetert.Het is niet makkelijk om een keuze te maken tussen de verschillende materialen, verschillende diktes en talrijke afwerkingen in het aanbod.Om een geschikte uitrusting voor jouw boardsport te kiezen, moet je met verschillende dingen rekening houden.

Hoe kies je de juiste fullsuit voor kitesurfen?

Welk materiaal moet je kiezen voor je fullsuit?

Fullsuits worden gemaakt uit neopreen, een materiaal dat bekend is om zijn isolerende eigenschappen en zijn waterdichtheid. Traditioneel neopreen is perfect waterdicht, maar niet zo soepel.Daarom worden de nieuwe fullsuits uit meer elastische materialen gemaakt, om de sporter meer bewegingsvrijheid te geven. Om te weten welk materiaal je best kiest voor je fullsuit, traditioneel neopreen of stretch neopreen, hou je rekening met je gebruik. Hoe vaak ga je kitesurfen? Af en toe, regelmatig of vaak?Hoe meer je deze sport beoefent, hoe belangrijker de kwaliteit van je fullsuit wordt, omdat die comfortabel, soepel en stevig moet zijn. Als je intensief kitesurft, moet je dus kiezen voor een fullsuit in ultra-stretch neopreen. Fullsuits in stretch neopreen zijn duurder dan de traditionele modellen, maar je vindt verschillende soepelheidsniveaus, sommige met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.Als je begint met kitesurfen, kun je voor een traditionele fullsuit kiezen. Die geeft je ruim voldoende comfort als je af en toe kitesurft.

Hoe kies je de juiste fullsuit voor kitesurfen?

Welke dikte van fullsuit moet je kiezen?

Zoals voor alle boardsporten moeten fullsuits voor kitesurfen je in eerste instantie beschermen tegen de kou. Doorgaans ligt de grens rond de 17°C: er zijn dus pakken die geschikt zijn voor een watertemperatuur onder 17°C en pakken die geschikt zijn voor een watertemperatuur boven 17°C. De pakken worden ingedeeld volgens hun dikte. Het is vrij eenvoudig om de code te begrijpen:het eerste cijfer staat voor de dikte van de fullsuit ter hoogte van de romp (frontpaneel) en het tweede staat voor de rest van het lichaam. Een pak van 4/3 heeft dus een dikte van 4 mm ter hoogte van de romp en een dikte van 3 mm voor de rest van het lichaam.Dus als je gaat kitesurfen in een eerder koude streek, kies je best voor een dikke fullsuit. Toch zal je niet aan bewegingsvrijheid inboeten. De nieuwe fullsuits zijn immers zeer soepel, zelfs de dikkere modellen.Welke dikte je ook nodig hebt, de gemakkelijkste manier om een geschikte fullsuit te kiezen, is hem te passen in de winkel. Een fullsuit moet immers perfect aansluiten om waterdicht te zijn, maar mag je niet hinderen bij je bewegingen.

Hoe kies je de juiste fullsuit voor kitesurfen?

Afwerkingen voor alle toepassingen

Als je weet welk materiaaltype en welke dikte je nodig hebt, moet je enkel nog de afwerking van je model kiezen. Het is zo dat fullsuits verschillend zijn afgewerkt naargelang het merk en de prijs. Eerst zijn er drie verschillende soorten naden. Flatlock-naden zijn traditionele naden die soepeler gemaakt zijn voor je comfort en om irritatie te voorkomen. Bij een genaaid-gelijmde afwerking worden alle naden van de fullsuit met een laagje lijm bedekt zodat ze perfect waterdicht zijn.Tot slot hebben de high-end fullsuits met naden met 'tape', waardoor er geen water naar binnen kan sijpelen en het pak langer meegaat. Verder zijn er twee soorten fullsuits: fullsuits met sluiting op de rug en fullsuits zonder sluiting (of enkele centimeters aan de kraag).De fullsuits met sluiting op de rug zijn het makkelijkst aan en uit te trekken. Deze worden veruit het meest gebruikt door surfers. Pakken zonder sluiting zijn iets warmer en absoluut waterdicht, maar ook moeilijker aan en uit te trekken.Je kunt deze overwegen als je in zeer koud water gaat kitesurfen. Voor nog meer bescherming kan je ook kiezen voor laarsjes, een hoofdkap of handschoenen voor boardsporten.