Vulca500kakipackshot

Hoe kies je de juiste skateschoenen?

In dit artikel leggen we uit hoe skateschoenen verschillen van gewone schoenen en helpen we jou het perfecte paar kiezen om volop van het skateboarden te kunnen genieten!

Sinds zijn ontstaan in de jaren vijftig heeft het skateboarden een grote evolutie doorgemaakt.

De eerste skateboards kwamen overwaaien uit de surfwereld en bestonden uit een dik, houten deck en ijzeren wielen. Aanvankelijk was het de bedoeling het gevoel van surfen op asfalt na te bootsen, en de manoeuvres waren niet meer dan enkele slaloms en bochten.

Tegenwoordig is skateboarden een wereldwijd fenomeen en in verschillende subcategorieën onderverdeeld: street (skaten op modules die stadsmeubilair nabootsen of rechtstreeks op straat), ramp, bowl, downhill (van een helling af skateboarden), cruising, dancing en vele andere. Sinds de spelen in Tokio in 2021 is skateboarden ook een olympische discipline!

Voor skateboarders gaat het niet meer enkel om slalommen tussen palen, maar soms zelfs om downhill rijden aan meer dan 70 km/u of over 20 treden springen! Het is niet zo vreemd dat de evolutie in die disciplines ook een evolutie in het materiaal teweeg heeft gebracht, om tegemoet te komen aan de nieuwe noden van skateboarders. Vooral skateschoenen zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd om de beoefening, het comfort en de veiligheid van de riders te verbeteren.

Skate-slipons-VULCA500-v2

Skateschoenen verschillen van gewone schoenen op vlak van de gebruikte materialen en de manier waarop ze worden geproduceerd. We leggen de belangrijkste verschillen hieronder uit:

Gevulkaniseerde zool of cupzool 

De buitenzool is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van een skateschoen. Het is immers dat deel dat bepalend is voor de grip, het comfort en de board feel (het gevoel van contact met het board, voor sommige skaters heel belangrijk). De twee meest voorkomende zolen in de skatewereld zijn gevulkaniseerde zolen en cupzolen.

skateshoes-vulca500-blackwhite

Gevulkaniseerde zool 

De eerste vulkanisering van een schoenzool vond plaats in Californië in 1966. Paul Van Doren, de oprichter van Vans, paste die techniek voor het eerst toe op schoenen. Dat chemische procedé werd voordien vooral in de auto-industrie gebruikt voor de vervaardiging van banden. Vulkanisering is een proces waarbij een kleine hoeveelheid zwavel aan het rubber wordt toegevoegd en het vervolgens onder hitte aan elkaar wordt gelijmd. Dat proces verbetert het rubber en maakt het soepeler en steviger. Er zitten dus geen naden meer tussen het stoffen bovenwerk en de schoenzool.

Die techniek heeft tal van voordelen: soepelheid, grip en lichtheid. Met een gevulkaniseerde zool, of vulc zool, voel je het skateboard goed onder je voeten en kan je nauwkeurig en vrijuit bewegen, erg handig voor technische tricks. Een skateschoen moet "zich zetten", hij zal lichtjes vervormen om zo perfect de vorm van je voet aan te nemen. De aanpassingstijd van gevulkaniseerde zolen is korter dan die van cupzolen.

De voordelen van de gevulkaniseerde zool gaan gepaard met de nadelen van een dunnere zool die de schokken slechter absorbeert en sneller verslijt. Omdat gevulkaniseerde schoenen worden verhit en vervolgens heet gelijmd, kan je bepaalde materialen niet gebruiken in de rest van de schoen. Daardoor zijn er enkele zeer absorberende schuimsoorten die enkel in cupzoolschoenen kunnen worden gebruikt.

Vulca500-V2-SKATESHOES

Het verhaal achter de ontwikkeling: vulca 500 v2

Na de VULCA 500 twee jaar te hebben gedragen en met de feedback van verschillende skaters, begonnen we een goed beeld te krijgen van wat er goed was en wat nog beter kon in deze schoenen.

Daarom maakten we het onze missie om een nieuwe versie te ontwikkelen die nog geschikter was voor skateboarden. Het verhaal van de (her)ontwikkeling van deze schoenen kan je lezen in het onderstaande artikel.

Materialen

crush500adulteblack

Cupzool

Een cupzool bestaat uit drie delen: een buitenzool, een tussenzool en een binnenzool. Cupzolen worden niet verwarmd maar met de hand aan de schoen genaaid, waardoor ze steviger zijn dan vulc zolen. Dat proces resulteert in een robuustere zool met een betere demping en slijtvastheid. De schoenen zullen ook beter ondersteunen dan die met een gevulkaniseerde zool. Ze zijn echter wat zwaarder, de zool is wat stijver en de schoen heeft wat langer nodig om zich te zetten. Ook de board feel is wat minder goed dan die van gevulkaniseerde zolen.

Dat zijn in grote lijnen de verschillen tussen een vulc zool en een cupzool. Het is echter niet zo simpel als "vulc = soepel, cupzool = stijf". Er zijn nog heel veel andere factoren die meespelen, zoals de keuze van het schuim, die de voordelen en zwakheden van elke zool kunnen compenseren.

Hoe kies je de juiste skateschoenen?

Canvas

Schoenen van canvas zijn lichter en ademen beter. Het is ook een milieuvriendelijk alternatief. Ze zijn echter wat minder stevig en gaan minder lang mee dan een schoen met suède of polyurethaan. Daarom zou ik voor streetskaten aanraden om toch eerder voor een model met suède of PU te gaan. Voor cruising zijn canvas schoenen dan weer heel comfortabel.

vulca500kaki

Suède

Leer heeft zijn waarde allang bewezen en vind je terug in de meeste skateschoenen. Splitleer kan heel goed tegen een stootje en is daarom uitermate geschikt voor streetskaten.  Bij de Vulca 500 bijvoorbeeld zorgt het scheurbestendige leren bovenwerk samen met een rubberen laag op de toe cap ervoor dat de schoenen uitstekend bestand zijn tegen de herhaalde belasting van een skateboarddeck.

crush100jr

Polyurethaan (pu)

Polyurethaan vind je overal terug in de skateboardwereld, zoals in het materiaal van de wielen. Je ziet het zoveel vanwege zijn uitstekende slijtvastheid en zijn onderhoudsgemak. Het is ook een gemakkelijk vervormbaar materiaal waarmee ontwikkelaars hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Details zoals textuur en nerven zijn veel gemakkelijker aan te brengen dan bij leer en het geheel is bovendien veel voordeliger.

sliponblack

Slip-ons en modellen met veters  

Slip-ons zijn schoenen zonder veters, waar je je voeten inschuift alsof je pantoffels draagt. Die constructie is uitermate soepel en flexibel, voor een optimale board feel en een totale bewegingsvrijheid. Naast de soepelheid is een "Slip-On" ook gewoon een heel klassieke skateschoen. De combinatie van een slip-on en een gevulkaniseerde zool zorgt voor een heel goede board feel, wat sommige skaters erg waarderen. Bovendien zorgt het ontbreken van veters ook voor een slijtagezone minder. Met slip-ons hoef je je geen zorgen te maken over een paar reserveveters in je tas voor het geval de jouwe midden in een sessie breken!Maar er zijn skateboarders die liever modellen met veters dragen, omdat ze daarmee beter kunnen controleren hoe de schoenen rond hun voeten sluiten.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om de juiste skateschoenen te vinden! Het beste is om verschillende modellen uit te proberen, zo kom je er gaandeweg achter wat je leuk vindt en ontdek je de schoenen die het beste bij jouw skateboardstijl passen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, laat het ons dan zeker weten! 

 

 

Deze adviezen interesseren je misschien ook:

Hoe kies ik een skateboard?

Hoe kies ik een skateboard?

Je hebt het plezier van het skateboarden pas ontdekt? In dit artikel geven we je onze tips om het juiste skateboard te kiezen!

skatewheelswallride

Hoe kies je de juiste wieltjes voor je skateboard?

Er bestaan skateboardwielen in alle maten en kleuren, en in verschillende hardheden. Niet gemakkelijk om daarin de juiste keuze te maken. Het Decathlon Skateboarding team helpt je om precies die wielen te kiezen die perfect bij je passen.