crème_solaire_protection_aptonia

Hoe kies je de juiste zonnecrème?

Zonnecrème is een must om je huid te beschermen tegen de zon terwijl je buiten sport. In je keuze moet je allereerst rekening houden met de beschermfactor van je product. Die geeft immers aan in hoeverre de crème beschermt tegen schadelijke zonnestralen. 

Het is geen geheim dat de zonnestralen niet zonder gevaar zijn voor de huid. Daarom is het essentieel om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten ervan. En daarvoor is zonnecrème de beste keuze. Maar hoe kies je de juiste, en wat moet je weten en in overweging nemen om effectief een zonnebescherming te kiezen? We leggen je alles uit over wat je moet weten om jezelf goed te beschermen!

De zon, een vriend die het beste met je voor heeft?

Zeker, de zon staat voor vitamine D, warmte, terrasjes en vakanties! Toch is de zon niet alleen een bron van welzijn en kan hij helaas gevaarlijk zijn bij overmatige blootstelling met weinig of geen zonnebescherming. Onder de nadelige effecten vallen onder andere zonnebrand, huidveroudering en in het ergste geval huidkanker. Dus, als een crème ons tegen dit alles kan beschermen, waarom zouden we er dan geen gebruik van maken?

Comment choisir une crème solaire ?

Het belang van zonnebescherming

Of het nu zomer, winter of een ander moment van het jaar is, aan zee, in de bergen, op het platteland en zelfs in de stad, de zon kan je huid aantasten. Het is daarom essentieel om jezelf het hele jaar door te beschermen, ongeacht waar je je bevindt en ongeacht het seizoen. Hier komt zonnecrème om de hoek kijken, een effectieve bescherming tegen UV-stralen die ervoor zorgt dat je veilig van de zon kan genieten, mits deze in voldoende hoeveelheid en regelmatig wordt aangebracht.

Voor een optimale bescherming moet je je zonnecrème om de twee uur opnieuw aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat je continu beschermd bent tegen de UV-stralen en voorkomt dat ze je huid beschadigen. Bovendien, als je gaat zwemmen of veel zweet, moet je je zonnecrème nog vaker opnieuw aanbrengen. Water spoelt namelijk de zonnecrème van je huid, waardoor deze niet meer voldoende beschermt.

Comment choisir une crème solaire ?

Hoe kies je je zonnecrème? De criteria om rekening mee te houden

1. De fototypes

Om een zonnecrème te kiezen, moet je de gevoeligheid van je huid voor de zon kennen. Dit wordt "fototypes" genoemd. Er zijn er vier:

- Fototype 1: Dit zijn zeer lichte huidtypen die nooit bruin worden en gevoelig zijn voor zonnebrand.
- Fototype 2: Dit zijn ook zeer lichte huidtypen die gevoelig zijn voor zonnebrand, maar die iets langer in de zon kunnen blijven dan fototype 1.
- Fototype 3: Dit zijn lichte tot matige huidtypen, ze zijn minder kwetsbaar dan de vorige typen, waardoor ze geleidelijk kunnen bruinen.
- Fototype 4: Dit zijn matte huidtypen die gemakkelijk bruin worden en niet snel zonnebrand krijgen.

2. De zonnebeschermingsfactor


De zonnebeschermingsfactor wordt weergegeven door de afkorting SPF, wat staat voor "Sun Protection Factor" in het Engels. Er zijn verschillende beschermingsniveaus:

- SPF 50+: zeer hoge bescherming die de huid voor 98% tot 100% beschermt.
- SPF 30 tot 50: middelhoge tot hoge bescherming die de huid voor 96% tot 98% beschermt.
- SPF 15 tot 25: lage tot middelhoge bescherming.
- SPF 6 tot 10: lage bescherming.

Elk beschermingsniveau komt overeen met specifieke behoeften, huidtypen en fototypes.

3. De zonnefilters

Er zijn twee soorten formules: de organische formule en de minerale formule. Het verschil zit in de gebruikte filters in de samenstelling.

Organische filters, ook wel chemische filters genoemd, absorberen de UV-stralen. De huid moet de crème absorberen om beschermd te zijn, daarom moet deze ruim voor blootstelling worden aangebracht. Echter, deze formule kan allergieën veroorzaken of onze hormonen verstoren omdat de huid de bestanddelen opneemt.

Minerale filters weerkaatsen de UV-stralen. Zonnecrèmes met deze filters zijn daarom effectief vanaf het moment van aanbrengen en veroorzaken waarschijnlijk geen allergieën of hormoonverstoringen. Naast dat ze perfect zijn voor de gevoelige huid, vervuilen deze crèmes de oceanen en koraalriffen niet omdat de filters natuurlijk zijn. Het enige nadeel: de applicatie moet vaker worden herhaald dan bij organische crèmes.

4. Blootstellingscategorieën

Je moet ook weten in welke mate je huid wordt blootgesteld. Weet bijvoorbeeld dat hoe feller het zonlicht is, hoe meer het aangewezen is om je te beschermen tegen de zon. Er bestaan 3 blootstellingscategorieën:

- Matig, buitenactiviteiten zonder meer;
- Hoog, activiteiten aan zee of langdurige buitenactiviteiten;
- Extreem, activiteiten in de bergen of in de tropen.

Kleine tip: vermijd blootstelling tijdens de warmste uren

Om het risico op zonnebrand en een zonneslag te vermijden, wordt aangeraden om tussen 12.00 en 16.00 uur niet in de zon te gaan tijdens de zomer. Tussen deze uren is de UV-index het hoogst en zijn de ultraviolette stralen het intensiefst en dus het gevaarlijkst. In de zomer kan je beter 's ochtends en aan het eind van de dag naar het strand gaan, voor aangenamere temperaturen en vooral om de meest schadelijke UVB- en UVA-stralen te vermijden. Je zal meer plezier beleven terwijl je goed voor je huid zorgt!

Nu je meer weet over zonnebescherming, hoef je alleen nog maar een goede zonnecrème aan te schaffen ;)

En als je denkt dat je alles weet over dit onderwerp, of als je nog enkele praktische vragen hebt, hebben we een kleine quiz voor je om je kennis te testen. Veel plezier!

Kortom, het kiezen van de juiste zonnecrème is een cruciale stap om je huid te beschermen tegen de gevaren van UV-stralen, of je nu in de stad, op het strand of in de bergen bent. Door rekening te houden met je fototype, de juiste zonnebeschermingsfactor, de soorten zonnefilters en de intensiteit van je blootstelling, kan je zorgen voor een effectieve en aangepaste bescherming. Vergeet niet om je crème regelmatig aan te brengen voor een continue bescherming. Met deze tips kan je veilig van de zon genieten en de gezondheid van je huid behouden.

zonnebril-kind-anti-uv-polycarbonaat

HOE KIES JE EEN ZONNEBRIL VOOR EEN KIND?

De ogen van een kind zijn bijzonder kwetsbaar, ze zijn in volle ontwikkeling tot de leeftijd van 12 jaar.En daarom moet je ze goed beschermen ... Ook al vindt je kleintje dat in het begin niet altijd even leuk.Om te vermijden dat je kind halsstarrig weigert een zonnebril op te zetten, moet je erop letten dat je een bril kiest die mooi aansluit op het gezicht van je kind, die aangepast is aan zijn noden en ... die het amper gewaar wordt!

HOE KIES JE EEN ZONNEBRIL OM TE LOPEN?

Hoe een zonnebril kiezen om te lopen ?

Hardlopen in de zon betekent zomers plezier, maar ook fel licht, vermoeide ogen en...vroegtijdige rimpels op je voorhoofd! Om ongehinderd van de zon te kunnen genieten tijdens je tocht, zet je best een zonnebril op. Met deze richtlijnen zetten we je alvast op weg om de juiste keuze te maken.

Olaian UV T-shirt Teaser

Hoe kies je een anti-uv t-shirt voor je kind?

Pas op voor een zonnesteek tijdens je zomervakantie! De ogen en huid van kinderen, en vooral van baby's, zijn erg kwetsbaar voor uv-straling.Maar dat betekent daarom niet dat je kinderen helemaal uit de zon moeten blijven: Zorgeloos spelen bij het water, zandkastelen bouwen, in de golven zwemmen... met een uv-werend T-shirt zijn ze beschermd tegen de zon en verliezen ze niets van hun bewegingsvrijheid. Hier zoomen we even in op deze bijkomende bescherming tegen de zon!

Hoe bescherm je je ogen in de bergen?

Hoe bescherm je je ogen in de bergen?

Sneeuw en zon, de perfecte combinatie voor een geslaagde skivakantie! Denk eraan je ogen te beschermen om ten volle te genieten!

Hoe maak ik mijn zonnebril schoon - teaser

Hoe maak ik mijn zonnebril schoon?

Net zoals bij een gewone bril moet je een zonnebril met de nodige zorg en aangepaste producten schoonmaken om krassen op je glazen te vermijden en te verhinderen dat je zicht wazig wordt door vuile plekken.We tonen je hoe je je zonnebril op de juiste manier kunt schoonmaken!

comment_proteger_soleil_montagne_teaser

Wat is de beste bescherming tegen de zon in de bergen?

Lees onze tips om je goed tegen de zon te beschermen als je trektocht langer duurt dan gedacht of als je gewoon zin hebt om enkele uren te wandelen.

Zonnebescherming op het water

Zonnebescherming op het water

Het zomert en dus hijs je vaker de zeilen, want wat is er heerlijker dan op een kajuitjacht of in een open boot genieten van de zeelucht, de zon en de zomerse warmte?Maar ondanks die paradijselijke omstandigheden moet je voorzichtig blijven, en je vooral goed beschermen tegen de zon.In dit artikel lees je hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen gevaarlijke uv-straling.

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneslag. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!