Hoe kies je een daktent?

Hoe kies je een daktent?

Je dorst naar vrijheid en avontuur lessen door regelmatig eropuit te trekken en te kamperen waar je auto je brengt? 
We helpen je om de daktent te kiezen die het best aan jouw wensen voldoet, zodat je roadtrips een nieuwe dimensie krijgen.

Een daktent is veel meer dan mooie plaatjes op Instagram of Pinterest:
het is de vrijheid om (bijna) overal te kamperen, met een uitzicht waar de chicste hotels jaloers op zouden zijn.
Het goede nieuws is dat dit type tent de laatste tijd betaalbaarder is geworden, met steeds meer merken en modellen.
De andere kant van de medaille is dat er zoveel keuze is dat het niet makkelijk is om de tent te vinden die bij je past.
We helpen je om de daktent te vinden met de een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar die vooral ook voldoet aan jouw wensen!

Hoe kies je een daktent?

1. Wat zijn de voordelen van een daktent? 

Laten we bij het begin beginnen: waarom is een daktent een geweldige manier om te kamperen, ongeacht wat voor soort reis of natuurvakantie je plant?
Als we jou niet meer moeten overtuigen van de vele voordelen, kan je direct naar punt 2 gaan voor vragen over je auto, of naar punt 3 om te lezen waar je op moet letten als je een daktent kiest!

Hoe kies je een daktent?

Waarom op je auto kamperen in plaats van op de grond? 

Een van de eerste voordelen van lekker hoog te liggen, is dat je geen last hebt van ongedierte dat langs de rand van je slaapzak kruipt. Of van andere dieren die nieuwsgierig in je tent komen kijken (je zou niet de eerste kampeerder zijn die werd gewekt door een vos, een wasbeer of zelfs een paard). In onze streken zijn de dieren relatief ongevaarlijk ... maar in landen met een minder "vriendelijke" fauna kan een verhoogde slaapplaats bijzonder nuttig zijn.

Als je hoger slaapt kan je tent ook niet overstromen bij hevige regenval.
Want ja, de tijd van greppeltjes graven rond je tent is al lang voorbij. De grond moet intact blijven voor de volgende kampeerder (en dat is uiteindelijk maar goed ook).
Of misschien was je vorige "kampeervakantie" een soort versie van de prinses op de erwt en heb je nare herinneringen aan die hobbel onder je rug die je uit je slaap hield? Als je op je autodak slaapt, lig je gegarandeerd op een (echt) vlakke ondergrond.

Heb je wel al eens gekreund "O, wat is de grond laag!" toen je 's ochtends opstond in je tent?
Je zou er niet meteen aan denken, maar als je in een daktent slaapt, gaat opstaan makkelijker! Want zelfs al gaat bij het ouder worden de zwaartekracht meer aan je trekken, dankzij de hoogte en de ladder kom je makkelijker uit bed, het is alsof je thuis op de rand van je bed gaat zitten.

En tot slot is voor iedereen die zich nog een beetje kind voelt een daktent de volwassen versie van het zo begeerde bovenste bed van een stapelbed (of van slapen in een "boomhut").
Als zelfs dat laatste argument je nog niet kon overtuigen, nodig ik je uit om het artikel hoe kies ik een tent te lezen (over kampeer- en trekkingtenten).

Hoe kies je een daktent?

Is de daktent een alternatief voor de vanlife? 

Mensen die al vaker hebben gekampeerd met een daktent kunnen niet zwijgen over het ultieme gevoel van vrijheid. Je kan (bijna) overal kamperen waar je wilt en van een prachtig uitzicht genieten. Hetzelfde voordeel als wanneer je rondtrekt met een busje, maar dan zonder dat je eerst een bestelwagen moet ombouwen of investeren in een camper. Ook al is een daktent niet bepaald een kleine aankoop, het is nog altijd een pak voordeliger dan een camper kopen of een busje inrichten en onderhouden, en je hoeft er ook geen (winter)stalling voor te huren in de periodes dat je er niet mee onderweg bent.

Hoe kies je een daktent?

Waar mag je staan met een daktent? 

Kamperen waar je wilt, wanneer je wilt, het klinkt te mooi om waar te zijn? Een daktent opent beslist nieuwe horizonten, maar er zijn wel enkele beperkingen. Eenvoudig gezegd mag je overal waar je mag parkeren ook je daktent opzetten en overnachten, zolang geen enkel deel van je tent op de grond rust. Maar dat betekent niet dat alles is toegestaan! Je mag niet kamperen in beschermde natuurgebieden, de omgeving van historische sites of op het strand en natuurlijk ook niet op privéterrein zonder toelating van de eigenaar. Je zult dus vooraf wat onderzoek moeten doen.
Meer informatie vind je in ons artikel over wildkamperen. Het voordeel van de daktent is dat je altijd je eigen huis bij je hebt en heel flexibel kan reizen. Informeer je wel vooraf over de regels in de landen waar je heen wil. Denk eraan: een beetje voorbereiding van je avontuur kan je onderweg onaangename verrassingen besparen (en wat zijn nu een paar minuten online opzoeken tegenover een strenge berisping in een vreemde taal of een flinke boete?).

2. Op welke auto's kan je een daktent installeren? 

Meestal koop je eerst een auto en pas daarna daktent, en niet andersom. 
Gelukkig passen de daktenten op nagenoeg iedere auto ... als er maar dakdragers op kunnen!

Moet je een SUV, bestelwagen of 4x4 hebben om een daktent te kunnen installeren?

Neen! Uiteraard kan je op een lelijk eendje met open dak onmogelijk een daktent plaatsen, maar afgezien daarvan kunnen de meeste auto's, van stadsauto over 4x4 tot bestelbusje, een daktent met personen in dragen. Let wel op als je een heel hoog voertuig hebt: met een (zelfs opgevouwen) daktent erop riskeer je dat je bij tolwegen in een andere categorie komt en mogelijk kan je ook niet meer iedere parking op rijden.

Hoe kies je een daktent?

Heb je dakdragers nodig om een daktent te installeren?

Dat is afhankelijk van je voertuig en het type daktent.
Voor de opblaasbare tent van Quechua heb je bijvoorbeeld geen dakdragers nodig. Maar dat is een uitzondering! Onze productontwikkelaars bedachten dit model speciaal voor hoge bestelwagens, want als je daarop dakdragers plaatst kan je niet meer overal onder. Niet-opblaasbare daktenten moeten wel altijd op dakdragers worden geplaatst.

Niet alle standaard dakdragers zijn geschikt. Sommige dakrails zijn bijvoorbeeld meer decoratief dan nuttig (zoals bij de SUV's die hun opmars maken in de steden). Andere dakdragers kunnen wel het gewicht van je bagage dragen, maar niet dat van een tent inclusief personen. Controleer dus het aantal kilo's dat je huidige dakdragers kunnen dragen. Houd er in je budget rekening mee dat je mogelijk sterkere dakdragers zal moeten aanschaffen (maar dat is nog altijd goedkoper dan een camper aanschaffen ...).

De Quechua-daktent voor 2 personen MH500 is bijvoorbeeld geschikt voor goedgekeurde dakdragers die elk minstens 75 kg kunnen dragen en een nuttige breedte hebben van minstens 78 cm.

Hoe kies je een daktent?

3. Op welke punten moet je letten als je een daktent kiest?

Nu je de vele voordelen van een daktent kent en meer weet over de installatie ervan op je auto, is het tijd om tot de kern van de zaak te komen: de criteria om de daktent van je dromen te kiezen. 
We geven je cijfers en afmetingen, maar vertellen je ook meer over comfort en het weer. 
Daar gaan we!

Hoe kies je een daktent?

Je auto en de dakbelasting van je auto

Daktenten passen op iedere auto waar dakdragers op zitten (en we hebben zelfs een opblaasbare daktent waarvoor je geen dakdragers nodig hebt). Kijk op de technische fiche van de daktent voor het minimum aantal kilo's dat elke dakdrager moet kunnen dragen en vergelijk dit met je voertuig.
Zo kan de Quechua daktent M500 voor 2 personen, met een afmeting van 46 x 123 x 35 cm onder de hoes en een totaalgewicht van 52 kg (tent 45 kg + ladder 7 kg), worden gemonteerd op iedere auto die beschikt over dakdragers die minstens 75 kg kunnen dragen.
We raden aan om in elk geval in de handleiding van je auto op te zoeken wat het gewicht is dat het dak volgens de fabrikant maximaal kan dragen (de dakbelasting). Het is overigens sterk af te raden een daktent te installeren op een auto met panoramadak, het deel in glas vermindert de mechanische sterkte van het dak.

Opmerking: denk eraan dat een tent op je autodak niet echt aerodynamisch is en invloed heeft op je brandstofverbruik.

Hoe kies je een daktent?

Het aantal kampeerders: 2, 4 of 5/6 personen

Net als bij gewone tenten zijn er daktenten in verschillende maten volgens het aantal "slaapplaatsen". Je vindt daktenten voor 2 personen maar zelfs voor 5 à 6 personen, mogelijkheden genoeg dus, of je nu met z'n tweetjes of met een groep vrienden wil kamperen. Opgelet, bij de daktenten die berekend zijn voor een groot aantal personen zijn de slaapplaatsen vaak niet breder dan 50 cm of zelfs nog smaller! Als je graag wat ruimte hebt tussen jou en je medekampeerders let je dus best ook op de afmetingen van de tent.

Doorgaans zijn gezins-daktenten bedoeld voor 3 volwassenen of 2 volwassenen en 3 kinderen (tieners vallen natuurlijk in de categorie "volwassenen" want het belangrijkste zijn lichaamslengte en gewicht). Houd ook rekening met het binnenvolume (de "leefruimte").

Je kan ook een daktent op een kampeerbusje plaatsen om het aantal slaapplaatsen te vergroten; een paar van het gezelschap slapen dan in de daktent en de anderen in het busje. 

Hoe kies je een daktent?

De manier van opzetten en het type tent: opblaasbaar, met zachte buitenkant of harde buitenkant

Allereerst het goede nieuws: eens je de daktent op je autodak hebt geplaatst is het grootste werk achter de rug. Onderweg volstaat het om de tent "uit te vouwen" zoals een "pop-up" boek.

Tenten met een harde buitenkant (een schaal als bij een oester) zijn het snelst en eenvoudig op te zetten. Geopend bieden ze een leefruimte die vrij klein is (of "lekker knus", het hangt ervan af hoe je het bekijkt).

De "uitvouwbare" tenten met zachte buitenkant (een hoes) zijn niet zelfdragend. Dit betekent dat het tentplatform wordt ondersteund door de ladder. Die laatste moet dus goed vergrendeld zijn. anders wordt het platform op geen enkele manier ondersteund"". Let echter op, de ladder vergrendelen blijft essentieel voor alle daktenten die er een hebben!

Er zijn ook opblaasbare daktenten, zoals de opblaasbare daktent MH900 Fresh & Black voor 2 personen die je in 20 seconden opblaast. De ladder moet echter altijd worden vastgezet.

Een pluspunt van opblaasbare daktenten: ze zijn compacter zodat er op het autodak nog plaats is voor sportmateriaal als een surfplank of kajak. De opblaasbare tenten zijn ook meer geschikt voor kleine auto's.

Hoe kies je een daktent?

Het materiaal en de technische kenmerken van het tentdoek

Het materiaal van het tentdoek heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de tent, maar er is meer! Zo zal een tentdoek in 100% synthetisch materiaal lichter zijn dan een doek in katoen. Maar katoen en polykatoen zijn dan weer veel beter bestand tegen uv-straling! Die laatste materialen zijn ook beter ademend, maar zwaarder en minder compact.

Geef de voorkeur aan een tent die in het laboratorium is getest bij hevige regenval om 's nachts niet verrast te worden door een lek: zoek naar de vermelding van een waterkolomtest uitgedrukt in Schmerber. Die meting van de waterdichtheid is overigens vastgelegd in twee normen: EN 208111 en ISO 81.

Geef ook de voorkeur aan een buitentent voor een goede ventilatie.
Als je in de zomer gaat kamperen en liever niet heel vroeg gewekt wil worden door de eerste zonnestralen en de warmte, kan je bij Quechua kiezen voor het Fresh & Black-tentdoek dat 99% duisternis belooft, zelfs op klaarlichte dag, en ook helpt om de hitte in de tent te verminderen. We namen er zelfs een patent op!

Extra pluspunt: sommige daktenten hebben een "raam" zodat je bij droog weer en zachte temperaturen heel comfortabel "onder de sterren" kan slapen.
Wat kan je nog meer wensen?

Hoe kies je een daktent?

Het comfortniveau van de matras

Iedere daktent wordt verkocht met een geïntegreerde matras, die precies even groot is als de tent. Let op de dikte en vooral op de stevigheid van de matras om het comfortniveau te controleren. Sommige modellen hebben een ondermatras om het risico op condens tot een minimum te beperken. Het beste is nog altijd om de matras even uit te testen in een toonzaalmodel, want je slaapcomfort is té belangrijk (en dus de moeite waard om in te investeren). 

Hoe kies je een daktent?

Aanwezige accessoires en uitbreidingsmogelijkheden

Een daktent zal je voornamelijk gebruiken om in te slapen. Opbergmogelijkheden zijn dus superhandig om wat spulletjes bij de hand te hebben! Want als je iets in je auto vergeten bent, zal je weer naar buiten moeten, de ladder af (in het donker, in de regen enz.) om het te halen. Geef dus de voorkeur aan daktentmodellen met minstens een zak voor je schoenen.

Wil je nog meer comfort en je eigen "terras" aan je auto, kies dan voor een daktentmodel waar je een luifel aan kan vastmaken. Een luifel is de kampeerversie van de "extra kamer". Quechua heeft bijvoorbeeld een luifel voor de daktent MH500 die je beschermt tegen zon en regen als je de ladder gebruikt, en waar je natuurlijk ook gewoon onder kan zitten om te genieten van een drankje.

 4/ Daktent: kopen of huren? Wat is beter? 

Ben je nog niet zeker of je de daktent regelmatig zal gebruiken? 
Of is je budget krap maar wil je niet wachten om op avontuur te gaan? Dan is een daktent huren de perfecte oplossing om voor een relatief lage prijs te genieten van alle voordelen ervan!

Hoe kies je een daktent?

 Hoeveel kost een goede daktent?

Een mooie daktent kost al gauw aardig wat centen. De prijzen variëren van een paar honderd euro tot meer dan 4000 euro. 
De prijs is afhankelijk van de grootte, het materiaal enz.
Een kleine daktent huren kan al vanaf 20 à 25 euro per dag. Een goede oplossing om te zien of het iets voor jou is en je de investering wil doen voor de langere termijn! Je kan natuurlijk ook altijd af en toe een daktent huren voor korte avonturen.

Nu je meer weet over de soorten daktenten, is het tijd om de daktent te kiezen die bij jouw behoeften past, of je er nu regelmatig mee wil reizen of af en toe een wil huren voor micro-avonturen.
               
           
       
   

Hoe kies je een daktent?

Maguy

Gepassioneerd door de vanlife en kamperen.