hk enkelband

Hoe kies je een enkelband?

De enkel is een kwetsbaar gewricht dat tijdens het sporten zeer zwaar wordt belast. Om voor hem te zorgen, is het belangrijk de juiste enkelband te kiezen.

Dankzij de druk die hij uitoefent en de geïntegreerde verstevigingen helpt de enkelband je gewricht op zijn plaats te houden. Bij preventie of na een blessure verschijnt hij dan als een hulpmiddel bij het sporten. We helpen je het model te kiezen dat het beste bij je behoeften past.

De onderdelen van een enkelband

Hoe kies je een enkelband?

Het weefsel

Voor het merendeel van de producten gebruiken onze teams compressiebreiwerk om het gewricht door homogene druk in positie te houden. Dit weefsel volgt de bewegingen van de enkel om maximaal comfort en stabiliteit te bieden. Met meer rekbare of dunnere zones, is hij ontwikkeld om zich aan je lichaamstype aan te passen. Voor bepaalde toepassingen hebben onze ingenieurs bovendien extra dunne naadloze randen geïntegreerd om extra dikte te vermijden en, nogmaals, optimaal comfort te garanderen. Ten slotte is het breigoed ook uitgehold om ventilatie te creëren en transpiratievocht af te voeren.

Het "comfortkussen"

Bij de Soft 900 enkelband zorgen de schuimkussens aan de zijkant voor optimaal comfort rond de enkel door een steunpunt toe te voegen tussen de malleolus en de achillespees.

De riem

De spanriem is bedoeld om de spankracht aan de lichaamsvorm aan te passen. De riemen zijn ook bedoeld om de versterkingsschelpen op hun plaats te houden om de enkel vast te zetten door hem in zijn as te houden.

1. Preventieve enkelband

De preventieve enkelband oefent druk uit om je gewricht op zijn plaats te houden. Deze compressie wordt gebruikt om chronische pijn in de enkel te behandelen en chronische functionele instabiliteit te corrigeren.

De keuze van je preventieve enkelband, die hetzelfde ondersteuningsniveau biedt, hangt af van je intensiteit van sporten:

  • Hoe kies je een enkelband?

    Enkelband soft 500

    De Soft 500 enkelband is ontwikkeld voor lichte sportbeoefening. De platte naden bieden je optimaal comfort in de schoen.

  • Hoe kies je een enkelband?

    Enkelband soft 900

    De Soft 900 enkelband is ontwikkeld voor intensieve sportactiviteiten. Hij biedt comfort, bewegingsvrijheid en een betere transpiratieafvoer van vocht dankzij het geperforeerde breiwerk. Bovendien krijg je meer steun dankzij het schuimkussen dat de ruimte tussen de malleolus en de achillespees opvult.

Hoe kies je een enkelband?

2. Enkelband na een blessure

Enkelbanden bedoeld om na een blessure weer te gaan sporten, stabiliseren je enkel en helpen de pijn te verminderen. Er bestaan twee soorten: 500 en 900. Op de enkelsteunen 500 en 900 gebeurt de opschaling naargelang de ernst van je pathologie.

Strong 500: gemiddelde blessure

Onder het elastiek, aan beide zijden van dit model, bevinden zich ingespoten verstevigingen in soepel plastic: ze versterken de ondersteuning van je gewricht. De opening aan de achterkant van de enkelband maakt het aantrekken ook gemakkelijker, ook voor mensen met een lichte verstuiking.

Strong 900: ernstige blessure

Voor nog meer steun zijn de stijve verstevigingen rechtstreeks in het breiwerk geïntegreerd. Om het je gemakkelijker te maken om je enkelband aan te spannen, hebben onze ingenieurs een “wire-lock” aanhaalsysteem ontwikkeld: een systeem van versterkte draden spant de enkel aan door de inspanning optimaal te verdelen.

Wat is een enkelband gecertificeerd als medische hulpmiddel?

Certificering van medische hulpmiddelen vereist controle over de gehele productontwikkeling en de productieketen. Dit betekent dat alle onderdelen, hun oorsprong en hun technische kenmerken bekend moeten zijn, en dat ervoor moet gezorgd worden dat ze aan de voorschriften voldoen. Ook moet het gehele fabricageproces van het product worden gecontroleerd, van de fabricagevoorwaarden tot de certificatie van de leverancier en de duurzaamheid van het product in de tijd. Ten slotte gaat Decathlon nog verder door zijn eigen klinische onderzoeken uit te voeren om ervoor te zorgen dat onze producten de verwachte voordelen voor de gebruikers opleveren. 

Hoe kies je een enkelband?
Hoe kies je een enkelband?

Hoe wordt de doeltreffendheid van de producten getest? 

Onze producten worden mechanisch getest om te garanderen dat ze op hun plaats blijven. Machines met geïntegreerde sensoren meten de druk die de enkelbanden uitoefenen. De compressie moet een minimumdrempel bereiken om door de gebruikers als doeltreffend te worden beschouwd.

Tegelijkertijd voeren verschillende onderzoeksinstellingen, zoals het universitair ziekenhuis van Lille en Boulogne-sur-Mer, klinische proeven uit om de doeltreffendheid ervan te valideren.

Ten slotte werken onze ontwikkelingsteams samen met fysiotherapeutische centra om deze klinische studies uit te voeren. Patiënten met lichte verstuikingen testen de doeltreffendheid van de enkelbanden met medische begeleiding. 

Hoe kies je een enkelband?

De juiste maat van de enkelband kiezen

Opgelet: de keuze van de maat is heel belangrijk omdat deze de werking van het product bepaalt; een te grote enkelband zal bijvoorbeeld niet de verwachte compressie hebben. Het is dus van essentieel belang dat je het model kiest dat overeenkomt met je morfologie.

Om de juiste maat te kiezen, meet je je enkel 6 cm boven de malleolus. Bij twijfel, aarzel niet om hulp te vragen in de winkel. Ook kun je, voordat je een keuze maakt, medisch advies inwinnen.

MAATTABEL:
- Tussen 20 en 22 cm: maat 1
- Tussen 22 en 23,5 cm: maat 2
- Tussen 23,5 en 25 cm: maat 3
- Tussen 25 en 26,5 cm: maat 4

De Decathlon enkelbanden, ontwikkeld om te sporten, hebben de bijzonderheid dat ze doeltreffendheid en sportfunctie combineren. Geleidelijk weer gaan sporten is dus mogelijk als je een gunstig advies hebt van je huisarts.

Meer advies 

Hoe een kniebrace kiezen?

Hoe een kniebrace kiezen?

Lees hier onze adviezen om de juiste kniebrace te kiezen. Er zijn 3 categorieën kniebraces afhankelijk van de mate van ondersteuning en de sportieve behoefte die je nodig hebt: de preventieve (of proprioceptieve) kniebandage, de soepele kniebrace en de stijve kniebrace.