De voordelen van zeilkledij
De verschillende voordelen die de kwaliteit van een zeiljas en een hoge zeilbroek bepalen, zijn in wezen dezelfde:
.
De keuze van een zeilvest en een hoge zeilbroek (een salopet) is belangrijk om droog te blijven, om je te beschermen tegen de wind en de kou, om bewegingsvrijheid te hebben en ook om je veiligheid te verzekeren. De keuze van je uitrusting zal in feite van verschillende criteria afhangen: de gewenste voordelen en de zeildiscipline, die voor iedereen verschillend zijn.
De verschillende voordelen die de kwaliteit van een zeiljas en een hoge zeilbroek bepalen, zijn in wezen dezelfde:
Er zijn verschillende niveaus van waterdichtheid: op het vlak van het materiaal en het ontwerp van het kledingstuk.
Wat de stof betreft, proberen we ervoor te zorgen dat het water dat erop belandt er niet volledig kan doordringen. Wat het ontwerp betreft, proberen we te zorgen voor een maximale mogelijkheid om de uiteinden te verstellen, met name de enkels en de taille van de hoge zeilbroek, en de mouwen, de kraag, de kap en de onderkant van de jas. Die verstelmogelijkheden zorgen ervoor dat de uiteinden zo dicht mogelijk op de huid aansluiten, om het water zo veel mogelijk buiten te houden.
Dit slaat vooral op de stof van het kledingstuk. Het gaat erom de waterdamp die door het lichaam wordt geproduceerd, naar buiten te laten ontsnappen, zodat je niet afkoelt.
Er bestaan verschillende technologieën en verschillende soorten materialen. Laat ons beginnen bij de minst ademende stoffen en afsluiten met het meest doeltreffende systeem: het eerste is het systeem met één laag zonder membraan, het tweede is het tweelagige systeem met een membraan en het derde is het drielagige systeem met een membraan. Een membraan is een flinterdunne film met veel poriën, die kleiner zijn dan watermoleculen, maar groter dan waterdampmoleculen. Zo kan de waterdamp naar buiten ontsnappen en kan er geen water insijpelen.
Comfort hangt af van het ontwerp van de jas, een hoge verstelbare kraag met een voering in fleece beschermt je tegen de wind, de voering houdt je warm. Sommige zakken hebben een voering in fleece, zodat je je handen kan opwarmen.
Door de verstevigingen op bepaalde contactpunten gaat je uitrusting veel langer mee. Naast deze verstevigingen zorgen ook de versterkte zones tegen wrijvingen op de knieën voor meer comfort.~
De kap kan zo worden versteld dat ze je gezichtsveld niet belemmert. De kap is niet alleen verstelbaar, maar er is ook een gootje rond de gezichtsopening van de kap, dat niets dan voordelen biedt als het regent, want zo gaat de regen niet over je gezicht stromen, wat erg vervelend kan zijn. De verstelbaarheid van de taille maakt de hoge zeilbroek nog comfortabeler.
Het gewicht van de outfit is eveneens bepalend voor het comfort, de kledij moet zo licht mogelijk zijn.
Het laatste criterium, maar niet het minste, is de veiligheid, een doorslaggevend element bij zeilen, dat tot in je zeiljas aanwezig moet zijn. Bij een val in het water moet je zichtbaar zijn.
Het is dus belangrijk dat een vest voorzien is van een fluokap en reflecterende lapjes op de schouders en bovenaan op de rug.
De behoeftes inzake de keuze van je zeiluitrusting hangen af van wat je precies wil doen en van de duur van je zeiltochten:
Ga je enkel de zee op voor een dagtocht en vaar je 's avonds de haven weer binnen? Je hebt vooral nood aan waterdichte kledij, het ademende aspect is iets minder belangrijk. Je zal je zeker moeten beschermen tegen de wind en de regen.
Je kunt vrij kiezen tussen een gewone of een driekwartjas, een hoge zeilbroek of een gewone zeilbroek. Volg je gewoontes of je voorkeur, want het gaat immers om jouw zeilcomfort.
Of je nu aan regatta's of aan kustvaart doet, je zal ongetwijfeld te maken krijgen met regen te maken krijgen terwijl je zeilt, maar je zal je nooit ver van een haven bevinden waar je kan gaan schuilen bij al te extreme weersomstandigheden. Je noden op het vlak van waterdichtheid zijn dus dezelfde als voor sportief zeilen en kusttochtjes met vrienden.
Bij regatta's ga je transpireren, het is dus belangrijk dat het materiaal waaruit je outfit is gemaakt, waterdicht is. Een windjekker is aangeraden, want die biedt een comfortabele bescherming tegen de wind, is erg waterdicht aan de hals en dankzij de dubbele boorden in neopreen aan de polsen komt er geen water binnen door de mouwen. Hij weegt minder dan een vest en is daardoor erg geschikt voor sportieve activiteiten.
Voor een tocht langs de kust is een zeiljas voldoende.
In beide gevallen draag je het best een lichte hoge zeilbroek maar de beschermingen aan de knieën zullen een pluspunt vormen naarmate je meer op je knieën gaat steunen.
Als ervaren schipper ga je gedurende meerdere weken zeilen, je slaapt op volle zee aan boord van je boot en bij storm kan je geen haven bereiken, dus zal je niet kunnen ontkomen aan de weersomstandigheden.
Op erg zonnige dagen draag je het best een erg ademende jekker en een hoge zeilbroek, die tegelijk waterdicht zijn om je te beschermen tegen opspattend water en tegen de wind.~
Kies dus voor materiaal dat tegelijk erg waterdicht en erg ademend is, en dat je ook een goede bescherming biedt tegen de wind. Bovendien moet het comfortabel zitten en je veiligheid bieden. Kortom, hoogwaardige jassen en hoge zeilbroeken.
Samengevat, hoe langer en hoe verder je gaat zeilen, hoe meer nood je hebt aan kwaliteitsvolle en technisch doeltreffende kledij!