tb-pierre-ijsbijl

Hoe kies je een ijsbijl om aan alpinisme te doen?

.

pierre-dewit-ambassadeur

Pierre Dewit is alpinismemonitor en ambassadeur voor Decathlon België. Hij kan je helpen om de juiste ijsbijl te kiezen!~Een uitrusting aanschaffen om aan alpinisme te doen, is goed. Maar een goede uitrusting aanschaffen, is nog veel beter! Een ijsbijl is onontbeerlijk in je uitrusting. Er zijn enorm veel modellen op de markt. Hoe maak je dan de juiste keuze?

Dit zinnetje moet je steeds in je achterhoofd hebben: 'De juiste tool voor het juiste gebruik'. Je moet je dus eerst en vooral dit afvragen: 'Aan welk soort alpinisme wil ik doen?' Daarna denk je: 'Welk type ijsbijl heb ik daarbij nodig?'

ocelot-pickel-recht

Voor gletsjertochten

Als je van plan bent om te gaan gletsjerwandelen, en alleen lichte, besneeuwde hellingen (niet meer dan 30°) te nemen, dan volstaat een pickel met een rechte steel ruimschoots. De pickel Ocelot Hyperlight van Simond is helemaal ontworpen voor dat soort tochten. Op zoek naar de juiste maat? Zorg ervoor dat de punt van het handvat ter hoogte van je enkel komt als je de pickel met gestrekte arm vasthoudt.

naja-light-ijsbijl

Voor alpinisme

Ben je van plan om zwaardere, besneeuwde hellingen (tussen 35° en 45°) te doen, of tochten langs kleine gemengde doorgangen (mix van sneeuw en rotsen) of richels? Kies dan voor een iets technischere ijsbijl . Een ijsbijl met een licht gebogen steel en een houw die een betere grip heeft in de sneeuw is het ideale materiaal voor dit soort terrein. De ijsbijl Naja Light van Simond zal hier de perfecte keuze blijken.

anaconda-ijsbijl-cup

  Voor ijsklimmen, steile wanden en noordwanden

Heb je al wat meer ervaring opgebouwd? Dan kun je je wagen aan couloirs of steilere wanden (eventueel bij het ijsklimmen of gemakkelijke dry-tochten, van 50° en meer. Dan heb je echt wel enkele technische ijsbijlen nodig! Dit type ijsbijl is wat zwaarder dan de vorige, zodat je de houw beter en preciezer in harde sneeuw of ijs kunt drijven. Door de verdikking op het einde van het handvat kun je de ijsbijl beter vasthouden en eraan trekken eens hij goed verankerd is. Aan de kop is een ijsbijlpen voorzien zodat je sneeuw of broos ijs kunt wegkrabben, trappen uithouwen, of een relais kunt maken. Op je andere ijsbijl kun je dan een hamer bevestigen om haken vast te zetten in rotsspleten. Voor dit soort klimwerk is de Anaconda van Simond een echte aanrader!

Met deze drie ijsbijlmodellen heb je de belangrijkste tools in handen voor je alpinisme-avonturen. Alle merken hebben wel een variant op deze modellen. Aan jou de keuze! De prijs kan hierbij natuurlijk een criterium zijn. Kijk ook goed na hoe gemakkelijk je de houwen kunt vervangen. Die kun je slijpen (steeds met de hand!) maar vroeg of laat zijn ze aan vervanging toe. Let er dus op dat het model ijsbijl dat je kiest, nog aangepaste houwen aanbiedt als je er nodig hebt.

Nog een laatste tip: licht materiaal is in de mode. Een té lichte ijsbijl zal echter over het algemeen minder effectief zijn als het aankomt op de kwaliteit van de verankering (vooral voor technische ijsbijlen).

Naast het gewicht moet je ook kijken naar het zwaartepunt van de ijsbijl. Dat kun je testen door hem aan het handvat vast te houden. Als het zwaartepunt meer naar de kop ligt, is hij meer geschikt voor gemengde tochten of harde sneeuw. Een middelpunt dat meer naar het handvat ligt biedt een grotere inslagsnelheid en voelt minder zwaar aan, wat interessant is voor ijsklimmen of dry. De Anaconda van Simond heeft een vrij neutraal evenwicht, waardoor hij zeer polyvalent is..

Hoe kies je een ijsbijl?

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België

Skimonitor

Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)