pingpongtafel voor free tafeltennis

Hoe kies je een outdoor tafeltennistafel?

We hebben dit artikel geschreven voor iedereen die op zoek is naar een outdoor tafeltennistafel! We zijn dieper ingegaan op verschillende eigenschappen zoals weersbestendigheid, compactheid en verplaatsgemak.
Na het lezen van dit artikel weet je dan ook alles wat je moet weten.

Zoals je weet is tafeltennis een sport die traditioneel in een club of op school gespeeld wordt. De laatste jaren zien we echter een trend die de spelers naar een ander terrein met tal van voordelen lokt: de buitenlucht. Frisse lucht inademen, plezier maken, in contact staan met de natuur ... Als je buiten tafeltennis speelt, voel je je vrij en krijg je toch het gevoel dat je aan het sporten bent.

1. Waar ga je tafeltennis spelen?

Het eerste waar je rekening mee moet houden is de plek waar je gaat spelen.

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

Weinig ruimte

We raden een medium tafel aan als je weinig ruimte hebt.
Ze zijn kleiner dan standaardtafels, met een lengte van 2 meter en een breedte van 98 cm. Voor een medium tafel heb je 10 m² ruimte nodig om goed te kunnen spelen.

1. Waar ga je tafeltennis spelen?

Veel ruimte

Kies voor een standaardtafel als je veel ruimte hebt.
Standaardtafels zijn een uitstekende keuze als je in de tuin wilt spelen. Je hebt ze vast en zeker al eens gezien: de standaardmaat is de traditionele maat van de tafeltennistafels die in clubs en tijdens wedstrijden gebruikt worden. Ze zijn 2,74 m lang en tussen 1,52 en 1,83 m breed (voor tafels met een uitstekend net). Voor een standaardtafel heb je 15 m² ruimte nodig om goed te kunnen spelen.

Soort terrein

Als je je tafel op een ongelijke ondergrond (tuin, grind, enz.) zet, is stabiliteit heel belangrijk voor je spelkwaliteit. Om je tafel zo stabiel mogelijk te laten staan, dien je met de volgende elementen rekening te houden:

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

Verstelbare poten

Dit is het eerste waar je rekening mee moet houden om te vermijden dat de tafelbladen gaan bewegen. Door de poten te verstellen, kun je de tafelbladen loodrecht tegenover elkaar plaatsen om de spelkwaliteit te verbeteren.

Soort terrein

Dikte van de poten

Hoe dikker de poten, hoe stabieler en robuuster de tafel zal zijn.

Soort terrein

Dikte van de tafelrand en het blad

De dikte van de tafelrand en het tafelblad hebben een grote invloed op de stijfheid en dus op de stabiliteit van de tafel.

Soort terrein

Remmen

De remmen vermijden dat de tafel uit zichzelf gaat bewegen en beperken ook het effect van de wind. Zo weet je zeker dat de tafel blijft staan waar jij deze hebt neergezet.

Tip: Om de tafel zo stabiel mogelijk te laten staan, is het belangrijk dat je de montage-instructie volgt en de schroeven goed aandraait om speling tussen de onderdelen te vermijden.

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Enkele tips:

Als je je tafel op een vlakke ondergrond plaatst, zoals een terras, zal deze automatisch recht staan en hoef je de tafel niet bij te stellen. In dat geval kun je kiezen voor een vaste tafeltennistafel zonder wieltjes.

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Als je je tafel in een gedeelde of openbare ruimte plaatst, zoals een camping, park of schoolplein, raden we je aan te kiezen voor een duurzame tafel die speciaal voor deze ruimtes ontworpen is. De tafel moet overigens voldoen aan de veiligheidsvoorschriften van de geldende wetgeving.

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Afhankelijk van de opstelling van de tafel ten opzichte van de zon, kunnen de weerkaatsende zonnestralen hinderlijk zijn voor je spel en de zichtbaarheid van het balletje. Naast de opstelling van de tafel bestaan er ook tafelbladen die de reflecties beperken en waarvan het oppervlak enigszins mat is.

2. Ga je voor elke wedstrijd de tafel opzetten/afbreken?

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

"Ja, elke keer!"

In dat geval kies je bij voorkeur voor een tafel met wieltjes en een gecentraliseerde hendel, om de tafel in enkele minuten te kunnen installeren.

2. Ga je voor elke wedstrijd de tafel opzetten/afbreken?

"Ja, soms."

In dat geval kun je kiezen voor een tafel met wielen en knoppen aan de zijkanten. Het is misschien niet de snelste manier, maar dit systeem is veilig en gemakkelijk in gebruik.

2. Ga je voor elke wedstrijd de tafel opzetten/afbreken?

"Nee…"

Perfect! Als je de tafel enkel in de winter gaat opbergen, kun je kiezen voor een pingpongtafel zonder wielen of zelfs een vaste tafel.

3. Waar wil je je pingpongtafel opbergen?

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

In een overdekte ruimte

Ben je van plan om je tafel in een garage op te bergen? Kies dan voor een compact model dat weinig plaats inneemt.

Opgeklapt nemen tafels zonder wielen de minste plaats in. Ze kunnen zelfs minder dan 10 cm breed zijn en gemakkelijk opgeborgen worden in een kleine ruimte. Het nadeel is wel dat je de tafel moet dragen om deze op te bergen, en dat vaak met twee personen.

Tafels met wielen (opklapbaar) worden steeds compacter om ze eenvoudiger op te bergen. Dankzij de wielen kun je de tafel zelfs alleen opbergen.

3. Waar wil je je pingpongtafel opbergen?

Buiten

Berg je je tafel liever buiten op, bijvoorbeeld in de tuin of op het terras, dan raden we je ten zeerste aan om met een tafelhoes te werken. Sommige hoezen passen over je tafel als je deze open laat staan, andere passen dan weer alleen als je de tafel opklapt.

De hoes, ook al is deze niet waterdicht, beschermt tegen vuil, uv-stralen, krassen en laat je tafel er langer als nieuw uitzien. Bovendien zal je tafel ook minder opvallen als je deze op het terras opbergt.

Een hoes die je permanent onder de tafel kunt bevestigen, is zeker een meerwaarde: je hebt de hoes dan altijd binnen handbereik en de hoes blijft altijd schoon.

4. Welk type speler ben je?

De spelkwaliteit hangt zeer nauw samen met de hoogte van de opstuit. Als beter wilt leren spelen, ga je op zoek naar een tafel met een hoge opstuit.
Die hoogte wordt onder meer bepaald door de dikte van de tafelbladen.

Outdoor tafels zijn gemaakt van melamine en bestand tegen weersinvloeden, schokken, stof, enz.

We maken een onderscheid tussen twee soorten spelers:

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

"Ik vind tafeltennis superleuk en wil gewoon plezier hebben!"

De opstuithoogte is niet je eerste zorg. Een tafel waarvan de tafelbladen maximaal 4 mm dik zijn, zal meer dan volstaan.

4. Welk type speler ben je?

"Ik zoek een uitdaging en wil echt uitstekend spelen, ook buiten!"

Als je op zoek bent naar tafels met een hogere opstuitkwaliteit kies je bij voorkeur voor een outdoor tafel waarvan de bladen tussen 5 en 7 mm dik zijn.

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Het netje heeft ook invloed op de kwaliteit van het spel: 

De spanning van het netje is een element waar je zeker rekening mee moet houden: met een systeem om de spanning aan te passen, kun je het netje telkens opnieuw strak afstellen.

We maken een onderscheid tussen twee soorten netjes: netjes met netposten die uitsteken voorbij de rand van de tafel en netjes die even breed zijn als de tafel.

De eerste netjes zijn geschikt voor veeleisende spelers die in echte wedstrijdomstandigheden willen spelen. Netjes die even breed zijn als de tafel zijn vaak steviger omdat ze minder schokken te verduren krijgen. Ze zijn niet alleen compacter tijdens het opbergen maar je kunt je er ook niet aan stoten als je rond de tafel beweegt.

Een uitleg over de veiligheid

De Europese veiligheidsnorm EN NF 14468-1
 
Zorg ervoor dat je tafel aan deze norm voldoet. De nodige informatie vind je in de productfiches.
De norm garandeert dat je tafel stevig is en veilig gebruikt kan worden, vooral bij het openen en sluiten van de tafelbladen door kinderen.

Bepaalde modellen gaan nog een stapje verder:

Hoe kies je een tafeltennistafel?
Hoe kies je een tafeltennistafel?

Afgeronde hoeken

Afgeronde hoeken verkleinen de kans dat je je tegen de tafel stoot.

5. EEN UITLEG OVER DE VEILIGHEID

Geïntegreerde netposten

Het net is even breed als de tafel zodat je er niet tegen kunt stoten als je rond de tafel beweegt.

Hoe kies je een tafeltennistafel?

Toch liever binnen spelen?

De tafelbladen van indoor tafels zijn gemaakt uit spaanplaat en erg dik (tussen 12 en 25 mm - of zelfs meer) om het balletje hoog te laten opstuiten.

Dit vind je misschien ook leuk:

het juiste tafeltennisbatje kiezen

Hoe kies je het juiste tafeltennisbatje?

Welk tafeltennisbatje past bij jou? In dit artikel vertellen we je met welk batje je het best indoor, outdoor, recreatief of tijdens wedstrijden speelt.

regels van tafeltennis en pingpong

De regels van tafeltennis... en pingpong.

Maak je voor het eerst kennis met het witte balletje? Hieronder vind je de spelregels van tafeltennis en pingpong, zodat je kunt spelen in plaats van oeverloos te blijven discussiëren.

jetafeltennistafelkiezen

Hoe kies je een officiële tafeltennistafel?

De keuze van een tafeltennistafel (of pingpongtafel) is afhankelijk van waar je speelt en waar je de tafel opbergt. We onderscheiden twee soorten tafels: indoor tafels (binnen) en outdoor tafels (buiten).

Tafeltennis is goed voor je

Tafeltennis is goed voor je

Net als vele andere sporten bezorgt tafeltennis je een goed gevoel! Vind je het gewoon leuk om een balletje te slaan of hou je wel van wat uitdaging? Dan is tafeltennis echt iets voor jou!