massagerol aptonia

Hoe kies je een recuperatieproduct?

Goed recupereren is essentieel na het trainen en belangrijk voor je volgende sportieve prestaties. Er zijn verschillende technieken om goed te recupereren na een inspanning. Om elk van deze technieken optimaal toe te passen, kun je accessoires gebruiken om correct te herstellen van je sportieve inspanningen. Volg onze gids!

massagestick-modulair

Masseren om de spieren te ontspannen

Door te masseren kun je de spieren ontspannen nadat je ze intens hebt gebruikt tijdens een inspanning. Op die manier verminder je krampen, stijfheid en vermoeidheid. Een massage zorgt ervoor dat je achteraf minder last hebt van spierpijnen, maar doet meer dan dat! Masseren heeft ook invloed op: - de pezen, waar het helpt bij de soepelheid en adhesies helpt te voorkomen. - de bloedsomloop, waar het de onderhuidse bloedvaten verwijdt en de omloop verbetert.   - het zenuwstelsel, waar het een pijnstillend effect heeft dankzij het "Gate Control"-fenomeen (mechanisme dat de doorgifte van de pijn verhindert en het pijngevoel vermindert) en er ook endorfines vrijkomen. - tot slot speelt massage ook een rol op mentaal vlak. Het vermindert stress en geeft iedereen de kans zorg te dragen voor zichtzelf en te ontspannen. Massage helpt bij de heling van kleine spierscheurtjes (microlaesies) en stimuleert de bloedsomloop, waardoor afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Allemaal om beter te recupereren! Een efficiënte massage moet minstens 5 minuten per spiergroep duren, waarbij de ledematen van de uiteinden naar het begin toe worden behandeld. Een goede massage kan uiteraard manueel gebeuren met olie of balsem met essentiële oliën en arnica. Je kunt verschillende massagetechnieken gebruiken. De meest gangbare zijn: statische druk (op reflexpunten, triggerpoints en contractiepunten), glijdende druk en diepe petrissage. Je kunt ook gebruikmaken van accessoires om jezelf gemakkelijk, efficiënt en diep te masseren, zoals een massageroller, -bal of -stick.

koudekompres

Koude om de pijn te verlichten

Met koude verminder je pijn en zwellingen en ga je de natuurlijke ontsteking tegen die door de inspanning wordt veroorzaakt. De koude helpt om kleine wondjes die je tijdens je sportsessie oploopt sneller te doen genezen. Bovendien zorgt koude voor een betere bloeddoorstroming. Er bestaan verschillende methoden om je thuis met koude te behandelen: cold packs (die je vooraf in de diepvriezer stopt) of ijsbaden. Professionals gebruiken ook gascryotherapie: dat gebeurt aan de hand van een toestelletje dat een koud gas verspreidt en beenstukken voor druktherapie verbonden aan een regelapparaat voor koud water (type Game Ready).

compressiekous

Compressie om spiervermoeidheid tegen te gaan

Compressie is een techniek waarbij de spieren worden samengedrukt om beter te recupereren na de inspanning door de rustperiodes te optimaliseren. Compressiekousen zorgen voor samendrukking van de enkel naar de kuit waardoor ze goed blijven zitten en de trillingen die door de spieren gaan, verminderen. Deze compressiekousen worden niet enkel gebruikt door topsporters, maar door iedereen die ze nodig heeft om te trainen, op reis, op een belangrijke dag of tijdens revalidatie.

elektrostimulatie

Elektrostimulatie om de pijn te verminderen

Elektrostimulatie draagt voornamelijk bij aan de recuperatie door de pijn te verminderen. Het heeft een pijnstillend effect. Net zoals een massage brengt elektrostimulatie het "Gate Control"-fenomeen tot stand en zorgt het ervoor dat er endorfines vrijkomen. Zo kun je spierpijnen vermijden en je spieren op een passieve manier ontspannen, zonder ook maar iets te doen! Je hoeft enkel de elektroden te plaatsen, die verbonden zijn met een toestelletje dat elektrische impulsen genereert volgens een programma dat door professionals uit de gezondheidszorg werd opgesteld.