hoe-kies-je-het-juiste-surfpak

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak (a.k.a. een wetsuit) is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

Het juiste surfpak kiezen in 3 stappen

Of je nu beginneling bent of heel ervaren, een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank of de bodem. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.
We leggen je in 3 stappen uit hoe je een surfpak kiest dat past bij je lichaamsbouw (dames, heren, kinderen) en je favoriete surfspots!

Hoe kies je het juiste surfpak of wetsuit?

Volledig pak of shorty? Neopreendikte van 5/4 mm, 4/3 mm of 3/2 mm? Ritssluiting vooraan of achteraan? Het is moeilijk kiezen als je voor een uitgebreid assortiment neopreenpakken staat...
Waar moet je rekening mee houden als je een neopreen surfpak kiest?

De criteria voor het kiezen van een surfpak

1) Kies uw wetsuit in functie van de watertemperatuur

De dikte van de stof hangt af van de watertemperatuur: hoe kouder het water, hoe dikker de wetsuit moet zijn. Voordat je in het water duikt, moet je goed nadenken over de dikte van je wetsuit. Die bepaalt immers hoe goed je geïsoleerd bent en dus hoe lang je het surfen vol kunt houden. Beschouw de dikte van de stof als een tweede huid die een beschermende laag vormt tegen het koude water. De dikte wordt aangegeven met twee of drie cijfers: 5/4 millimeter, 4/3, 3/2 of 2/2 millimeter.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?
combinaison_surf_estivale_eau_chaude

Een wetsuit voor in de zomer of in warm water:

Bij een 2/2 millimeter (mm) surfpak is het neopreen aan de benen en armen 2 mm dik. Je kunt kiezen voor een volledig surfpak of voor een shorty. Deze laatste geeft je meer bewegingsvrijheid bij je surfbewegingen en dus meer comfort in uw surfmanoeuvres.

De meest ideale zomer wetsuits zijn die met een sluitingssysteem zonder rits (NO ZIP), d.w.z. zonder ritssluiting op de borst of rug, omdat deze je surfbewegingen het minst zullen hinderen.

Als je het nogal snel koud hebt en gevoelig bent voor irritatie, kies dan voor een volledige wetsuit van 2/2 mm.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een wetsuit voor in de herfst of in gematigd water:

Bij een 3/2 millimeter (mm) surfpak is het neopreen aan de benen 3 mm dik en bij de armen 2 mm.

Bij temperaturen onder de 22°C kun je het best kiezen voor een volledig pak. Deze wetsuits zijn minder dik bij de armen zodat je makkelijker kunt bewegen en peddelen.

Surfers, jullie kiezen ook hier best voor een systeem zonder rits (NO ZIP) voor optimale bewegingsvrijheid.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een wetsuit voor in de winter of in kouder water:

Bij een 4/3 millimeter (mm) surfpak is het neopreen bij de benen 4 mm dik is en bij de armen 3 mm.

Je snapt het onderstussen wel: hoe groter de neopreen dikte van je wetsuit is, hoe beter de barrière tegen de kou zal zijn.

Kies voor een ritssluiting aan de voorkant (front zip of chest zip), d.w.z. een ritssluiting op de borst van uw wetsuit, en dit is beter voor de waterdichtheid en de bewegingsvrijheid.

Het 5/4 mm surfpak, je beste bondgenoot voor het surfen in koud water

Een 5/4 millimeter (mm) surfpak heeft een neopreen dikte van 5 mm aan de benen en 4 mm aan de armen.
Zolang er golven zijn, zal je kunnen surfen, ongeacht of de watertemperatuur dicht bij 7 °C ligt.
Let op: Soms vindt je ook 5/4/3mm wetsuits (dit is het geval bij de vrouwelijke equivalente modellen) die een compromis vormen tussen een 4/3mm wetsuit en een 5/4mm wetsuit.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?
Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Bewegingsvrijheid

Ultrastretch neopreen. Ergonomische snit.
Rits op de borst zodat de rug vrij is.

HET 5/4 MM SURFPAK, JE BESTE BONDGENOOT VOOR HET SURFEN IN KOUD WATER

Gemakkelijk aan en uit

Pols- en enkelseals waar je gemakkelijk je handen en voeten door kan steken.

HET 5/4 MM SURFPAK, JE BESTE BONDGENOOT VOOR HET SURFEN IN KOUD WATER

Irritatiewerend

Meer comfort aan de oksels. Knieverstevigingen.

HET 5/4 MM SURFPAK, JE BESTE BONDGENOOT VOOR HET SURFEN IN KOUD WATER

Droogtijd

Sneldrogende voering.

2) Kies je wetsuit op basis van de duur van je surfsessie

Waarom zou je bij de keuze van je ideale wetsuit rekening houden met de duur van je surfsessies?
Het is eenvoudig: hoe langer je surft, hoe meer je surfbewegingen zoals in peddelen of de take-off véél eisender worden, en dan heb je elastischer neopreen nodig op de armen, schouders en benen van je wetsuit, zodat je hierdoor niet wordt beperkt in je bewegingen.
Dit heet simpel we je bewegingsvrijheid.

  • Ga je 1 uur surfen ?

    Kies dan bij voorkeur voor een gemakkelijk aan en uit te trekken surfpak met goede thermische isolatie dat irritatie voorkomt. Dit geldt voor de surfpakken uit de reeks neopreen surfpakken Olaian 100. Deze pakken zijn ook geschikt voor kinderen, die sneller moe worden en het sneller koud krijgen dan volwassenen.

  • Ga je 2 uur surfen ?

    Dan moet je pak makkelijk aan te trekken zijn, maar ook bewegingsvrijheid bieden.
    Dit geldt voor de surfpakken uit de reeks neopreen surfpakken Olaian 500.
    Een dergelijk pak is gemaakt van soepeler neopreen met een rits op de rug, met of zonder ritsflapje.

  • Ga je 3 uur surfen ?

    Als je langer gaat surfen, kun je het beste kiezen voor zoveel mogelijk bewegingsvrijheid: een surfpak voor mannen of vrouwen met een optimale samenstelling en van heel soepel neopreen. Ga dan voor een surfpak uit de Olaian 900 reeks.

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Focus: de samenstelling van onze neopreen surfpakken

Onze neopreen surfpakken 900 reeks zijn gemaakt van Limestone, een neopreen op basis van kalksteen. De zwarte kleur van het neopreen, wordt Eco carbon black genaamd, en is afkomstig van de recycling van gebruikte banden. De lijm die gebruikt wordt om het textiel en het neopreen te lijmen, wordt Aquaglue genaamd, en is op waterbasis en bevat geen oplosmiddelen. Het Dope-Dye Yarn kleurproces, het verven in massa, om de zwarte kleur te verkrijgen is zeer waterbesparend en milieuvriendelijker dan andere technieken.

3) Kies je wetsuit op basis van je morfologie of lichaamsbouw

Om optimaal gebruik te maken van de technische kenmerken van je surfpak, is het noodzakelijk om de juiste maat te kiezen.

Een surfpak moet heel goed aansluiten, er mogen nergens 'zichtbare' plooien zijn, want zo biedt het een optimale thermische bescherming. Het is normaal dat het pak te strak lijkt te zitten wanneer je het past op het droge, maar dat verandert zodra het nat is. Als je een te groot surfpak kiest, ontstaan er plooien, kun je last krijgen van irritaties en vermindert de thermische isolatie (er komt dan water in het pak).

Let op: komen je 3 maten niet exact overeen met die van de tabel? Dan is de omtrek van je borstkas het belangrijkst, gevolgd door de omtrek van je taille en dan die van je heupen.

Denk eraan om je wetsuit goed te onderhouden: spoel het na elke surfsessie met schoon water en laat het niet in de zon drogen. Neopreen houdt veel meer van schaduw…

Een laatste tip: zorg dat je na het surfen nog wat kracht over hebt om je natte wetsuit uit te trekken!

De olaian wetsuit maattabellen

Voorgevormde borststukken, rondere taille, bekken, en schouderstukken... onze surfpakken voor vrouwen zijn ontworpen om bij elke vrouwelijke morfologie te passen. De bewegingsvrijheid blijft gelijk en de kwaliteit van het neopreen is gelijk aan die van de wetsuits van onze mannen.

Video : hoe kies je een surfpak of wetsuit?

HOE KIES JE EEN SURFPAK OF WETSUIT?

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Nicolas pelé

Neopreen ontwerper

"In tegenstelling tot wetsuits om te duiken zijn surfpakken niet waterdicht, dus is het normaal dat ze wat water doorlaten, en dat wanneer het opgewarmd is door contact met je lichaam, je een warm gevoel geeft in het water om zo comfortabel van je sessie te kunnen genieten."

Deze tips kunnen voor jouw ook interessant zijn

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

Olaian leren surfen als volwassene, in mijn eentje

Hoe kan ik leren surfen als volwassene / in mijn eentje ?

Beginners krijgen vaak de raad om enkele uren les te nemen in een surfclub, maar er kunnen veel redenen zijn waarom je liever alleen wil leren surfen: Is dat nog mogelijk op mijn leeftijd? Welke zijn de fouten die je niet mag maken? Ontdek hier ons advies om in alle veiligheid solo te leren surfen.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

Olaian HOE KIES IK DAMES SURF- EN BADKLEDIJ Teaser

Hoe kies ik dames surf- en badkledij?

Surfen, bodyboarden, kitesurfen, stand-up paddle, snorkelen of een actieve activiteit op het strand ... Deze zomer kun je zonder problemen in surf badpak of surf bikini sporten: BEWEEG, ALLES BLIJFT PERFECT ZITTEN!

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olaian UV-bescherming UV-shirt Surf

Hoe kies ik een anti-uv t-shirt voor het surfen?

Vindt hier onze tips die je kunnen helpen je anti-UV top te kiezen om te gaan surfen

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Bescherm jezelf tegen de zon

Hoe bescherm je jezelf tegen de zon tijdens het surfen?

Laat je surfpret niet bederven door een vervelende zonnebrand of zonneslag. Met deze Decathlon-producten en gadgets ga je zorgeloos de zee in!

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!