Hoe kies je fietssokken?

Hoe kies je fietssokken?

Voetcomfort is essentieel voor alle fietsers, of je nu af en toe of vaak fietst. Je voeten worden zwaar belast tijdens de inspanning, koelen snel af in de winter en transpireren snel bij warm weer. Daarom worden fietssokken ingedeeld in twee grote groepen: zomersokken en wintersokken, op basis van hun ademend vermogen en isolerend vermogen. Maar er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden om de sokken te vinden die perfect bij je passen.

1/ Sokken die passen bij het seizoen

Afhankelijk van de temperatuur en je manier van fietsen, zijn sommige sokken meer of minder aan te raden.

Als je maar af en toe fietst of bij zacht weer volstaan lage sokken in zacht tricot die goed blijven zitten.

Voor wie vaker fietst zijn er voor de rest van het jaar aangepaste sokken:

Hoe kies je fietssokken?

ZOMERSOKKEN

Gemaakt van vezels die een goed ademend vermogen bieden, om de transpiratie af te voeren bij warm weer. Ze voorkomen dat je voeten nat worden van het zweet, waardoor de huid week wordt en je huidproblemen kan krijgen (voetschimmel, …). Hoe hoger de temperaturen, hoe beter ademend je sokken moeten zijn.

 

WINTERSOKKEN

Fietssokken die uitstekend isoleren tegen de kou. Zo voorkom je bevroren voeten en blijf je comfortabel trappen. Koude zorgt er immers voor dat bewegen pijnlijker wordt. Daarom wordt bij veel wind een hoge sok aangeraden, want die beschermt ook de kuit.

2/ De specifieke kenmerken van fietssokken

1. ZE ZIJN ADEMEND~Ademende sokken voeren de transpiratie af en houden je voeten droog. Afhankelijk van de gebruikte vezels zijn de sokken meer of minder ademend.

 

2. ZE ISOLEREN~Een goede thermische isolatie houdt de warmte van je voet vast en beschermt tegen de buitentemperatuur. Onmisbaar in de winter, materialen die goed isoleren zijn bijvoorbeeld wol, lusjesgaren of badstof. Dat laatste materiaal neemt bovendien goed zweet op.

 

3. ZE BLIJVEN GOED ZITTEN~Dit wordt gegarandeerd doordat de sokken elastische vezels bevatten, en soms een extra aansluitende strook aan de middenvoet. Een breed elastiek aan enkel of kuit verhoogt het comfort en zorgt ervoor dat de sok nog beter blijft zitten zonder in te snijden.

Merk op dat sommige topmodellen een ergonomisch model hebben, dat wil zeggen dat de sok voor de linkervoet anders is dan die voor de rechtervoet zodat ze nog beter aansluiten.

Hoe kies je fietssokken?

3/ De pluspunten die het verschil kunnen maken

Sommige modellen bieden een aantal extra troeven.

Bij het fietsen worden de hiel en tenen zwaar op de proef gesteld. De hiel is blootgesteld aan het schuren van de schoen en de tenen worden gebruikt om af te zetten voor elke pedaalslag. Sokken die verstevigd zijn aan tenen en hiel verminderen het risico op irritatie, blaren en likdoorns als je intensief fietst.

Er zijn sokken die heel snel drogen, en dat kan een echt pluspunt zijn als je fietst in heel warm weer, maar ook wanneer je twee wedstrijden kort na elkaar hebt en de sokken tussenin moet wassen.

Tot slot zijn er compressiesokken die helpen bij het herstel van de spieren. Dat doen ze door een gelijkmatige druk uit te oefenen op de spieren waardoor gifstoffen worden afgevoerd zodat je sneller herstelt na een zware inspanning.

haak

HOE JE FIETS OPTIMAAL STALLEN THUIS?

Staat je fiets eigenlijk geweldig in de weg in de gang en is hij daar een dagelijkse bron van ergernis? Zie je niet meteen hoe je in je garage nog plek kan vinden voor je fiets? Hier lees je welke mogelijkheden er allemaal zijn om een fiets op te bergen, hoeveel of hoe weinig ruimte je thuis ook hebt.

casque_velo_enfant_marque_btwin

Hoe kies je een fietshelm voor je kind?

Neem je je kind mee achterop de fiets, in een fietsstoeltje? Kan je kleine kampioen al alleen fietsen? Het dragen van een fietshelm is in België en Nederland niet verplicht, maar wel aan te raden!

Een vouwfiets kiezen

Hoe kies je de juiste vouwfiets?

Ontdek met welke criteria je rekening moet houden om de juiste keuze te maken. De keuze van een vouwfiets hangt af van je gebruik, het aantal versnellingen en het frametype.

fietsverlichting

Hoe kies je je fietsverlichting?

Fietsverlichting, van cruciaal belang voor de veiligheid van fietsers. Je moet alleen het type verlichting kiezen dat het best voor jou geschikt is.

stuur

HOE KIES JE EEN FIETSSTUUR?

Pijn tijdens of na het fietsen kan worden veroorzaakt door drie dingen: het zadel, de pedalen, maar ook het stuur. En voor dat laatste vind je hier onze tips om de juiste keuze te maken!