Veel mensen denken dat het risico op blessures bij hardlopen vooral samenhangt met de schoenen. Die mensen verliezen iets uit het oog, namelijk dat hardloopschoenen net gemaakt zijn om het risico op blessures te beperken. Daarom is het zo belangrijk dat je rekening houdt met alle hierboven genoemde keuzeaspecten: kies een schoen aangepast aan het terrein en de ondergrond, aan je eigen gebruik en motivatie, aan het aantal kilometers dat je elke maand aflegt, en vooral aan je persoonlijke verwachtingen!
Hier nog een paar tips om het risico op blessures te beperken:
- Wissel af van schoenen, zeker als je regelmatig en op verschillende ondergronden loopt (in de stad, in het bos, op onverharde weg enz.). Je investeert dan best in twee paar schoenen.
- Als je wisselt van ondergrond, je loopstijl aanpast of de schoenen waar je lichaam aan gewend is vervangt: wees behoedzaam! Elke verandering moet je geleidelijk doorvoeren.
- Vervang je hardloopschoenen zodra je merkt dat de zool te hard is afgesleten of wanneer je merkt dat ze ergens beginnen te knellen of hinderen. Er bestaat een regeltje dat zegt dat je je schoenen om de 600 à 800 km moet vervangen, maar alles hangt af van de ondergrond, de frequentie en het gebruik, en van je gewicht én de stevigheid van de schoen zelf.