WAKEBOARD

Hoe kies je het juiste wakeboard?

Geniet deze zomer van het wakeboarden! Decathlon helpt je bij de keuze van je plank, of je nu beginner, gevorderde of expert bent.

Wakeboarden is tegenwoordig een populaire sport voor tijdens de zomer! Sommigen beginnen met wakeboarden achter een bootje, anderen verkiezen een kabelbaan die ook waterskiërs gebruiken. Vind je het moeilijk om het juiste materiaal te kiezen zonder dat je er veel geld aan hoeft uit te geven? Ontdek hier enkele antwoorden op je vragen en een praktische gids om de juiste plank te kiezen die het beste bij jou past.

Verschillende soorten wakeboards

wakeboard

Er zijn drie types planken:

Het bootboard: stevig, met vinnen en channels voor de golven

Dit zijn planken die je gebruikt voor achter een sleepboot. Ze bestaan meestal uit polyurethaanschuim. Ze zijn steviger omdat ze ontworpen zijn om de golven te weerstaan, en ze hebben meestal vinnen en kanalen die je 'channels' noemt: diepe groeven in de onderkant van de plank die je een betere grip geven. Ze zijn echter minder geschikt voor een park met obstakels.

Het board pure park: flexibel en speciaal ontworpen voor obstakels

Deze planken bestaan meestal uit hout en worden gebruikt voor wakeboarden met een kabelbaan. Ze zijn soepeler dan boards in schuim. Dit noemen we de flex van een plank, de heilige graal voor alle riders. Nog een kenmerk van deze planken is de 'grind base', een speciale bekleding waarmee je op en over de obstakels kan springen en glijden.

Het hybride board: halfstijf met verwijderbare vinnen en geschikt voor modules.

Sommige merken bieden deze hybride modellen aan voor mensen die nog twijfelen. Ze hebben verwijderbare vinnen maar meestal minder flex. Deze planken zijn dus ook geschikt voor obstakels dankzij hun 'grind base'.

Bij Decathlon vind je eender welk type wakeboard dat je wenst! 

De juiste maat

De juiste maat van wakeboard kiezen is niet gemakkelijk, maar geen nood: bij het wakeboarden is het echt niet de grootte die telt! Sommige mensen beginnen liever met een kleine plank om gemakkelijker hun bewegingen uit te voeren, anderen kiezen voor een grotere, met meer stabiliteit. Uiteindelijk kun je met elk wakeboard vooruitgaan, hoe groot of klein het ook is. Dit is een kleine maatwijzer, om een idee te krijgen. Deze waarden zijn puur indicatief.

  • Lengte van de persoon

    140 - 150 cm

    150 - 160 cm

    160 - 170 cm

    170 - 180 cm 

    180 - 190 cm

  • Lengte van de plank

    125 cm

    134 cm

    138 cm

    144 cm

    150 cm

Hoe kies je het juiste wakeboard?

Bindingen, stance en hoeken

De aankoop van een plank is slechts de eerste stap in je grote avontuur. Daarna moet je er ook nog bindingen voor kopen. Ook hier heb je heel veel keuze: open of gesloten, klittenband of veters, verwijderbare binnenschoen enz. Kies steeds voor een binding die stevig en comfortabel aan je voet zit. De 'stance' is een essentieel element om een goed gevoel en een goede controle te hebben. Dat is de afstelling waarmee je de afstand tussen je voeten op de plank bepaalt. De meeste riders kiezen voor een 'mini stance' die hun natuurlijke houding benadert, maar sommige pioniers hebben liever een 'wide stance', waarbij hun voeten verder uit elkaar staan. Wat betreft de hoek van je voeten kies je het beste voor een symmetrische afstelling type 15-15, waarbij je heel eenvoudig in beide richtingen kunt glijden. Het is een afstelling waarbij je in een V-vorm staat, en die je eerste draaibewegingen vergemakkelijkt. Deze afstellingen kun je oneindig veel veranderen, waardoor je dus volledig vrij bent om de stance en de hoeken aan te passen.

Je hebt wat richtlijnen gekregen om de plank te kiezen die het beste bij je past, nu kun je gaan uitproberen! Vele waterskicentra organiseren ook 'board tests' met verschillende merken, om hun publiek nieuw materiaal te laten ontdekken. Die open dagen zijn dus de ideale manier om dingen te testen voordat je ze koopt. Ben je bang om een slechte keuze te maken? Onthoud dan dat er geen slechte boards zijn, en dat doorzettingsvermogen sowieso je grootste bondgenoot is op het water!

WAT HEB JE BUITEN EEN PLANK NOG NODIG OM TE GAAN WAKEBORDEN?

Als je het vergelijkt met andere sporten, heb je niet veel materiaal nodig om te gaan wakeboarden. We lijsten hier even alles op:

- Wakeboardhelm en zwemvest
- Wetsuit
- Wakeboardschoenen

SUP Belgique

Vijf plekken om te gaan suppen in België

Véronique Musumeci, een grote stand-up paddle fan en de vrouw achter het instagramaccount ‘supandsee’, deelt haar suptips in België met ons.

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

peddelsurfen-hoe-beginnen

Hoe begin je aan peddelsurfen (suppen)?

Heb je zin om te "wandelen op het water" en te vertrekken met een supboard om vanaf het water leuke plekjes te ontdekken? Lees onze tips en je zal merken dat de sport echt gemakkelijk te leren is en dat je al meteen kan genieten.

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

windsurfen-tribord-trapeze

Hoe kies je een trapeze voor windsurfen?

Een goede trapeze is een heel belangrijk onderdeel van je windsurfuitrusting. De juiste keuze maken is dus essentieel!Wij geven je tips om de trapeze te kiezen die het best bij je past, op basis van verschillende factoren.