Om te zien en gezien te worden
Je hebt twee categorieën fietsverlichting:
Fietsverlichting, van cruciaal belang voor de veiligheid van fietsers.
Dit accessoire, dat eigenlijk veel meer is dan dat, heeft de laatste jaren een enorme evolutie ondergaan, met de opkomst van led en de verbetering van de batterijen. Je moet alleen het type verlichting kiezen dat het best voor jou geschikt is.
Je hebt twee categorieën fietsverlichting:
Om gezien te worden
Het doel is om zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers (niet geschikt om zelf goed te kunnen zien op de fiets).
Om te zien
Eventuele obstakels op de weg ontwijken en de weg goed zien (om goed te kunnen zien).
- LUX is de meeteenheid van verlichting. Het geeft de lichtsterkte ontvangen door een oppervlak weer. Handig om de nodige lichtsterkte te vergelijken om te kunnen ZIEN. Bijvoorbeeld: in ons geval gaat het om het oppervlak voor het voorwiel van onze fiets (zie beeld hierboven).
- LUMEN geeft de lichtsterkte weer die een lamp uitstraalt. Handig om de nodige lichtsterkte te vergelijken om GEZIEN TE WORDEN. Bijvoorbeeld: alles wat zich rondom mij bevindt als ik fiets (zie beeld hierboven).
Een goed zicht hangt af van twee parameters:
1/ De lichtsterkte uitgedrukt in LUX
2/ Het type lichtbundel (smal of breed)
GOED OM TE WETEN: de keuze van je verlichting hangt af van het TEMPO waarin je fietst (bijvoorbeeld: als je in een laag tempo fietst, is de VIOO ROAD 500-verlichting voldoende om een obstakel te herkennen en te kunnen ontwijken. Als je in een matig of snel tempo fietst, dan raden we je aan om minstens voor de VIOO ROAD 900 te kiezen.)
Achterverlichting
De (rode) achterverlichting dient om GEZIEN TE WORDEN door de weggebruikers achter je.
Voorverlichting
De (witte) voorverlichting dient om GEZIEN TE WORDEN door weggebruikers die de weg willen oversteken of door gemotoriseerde voertuigen die van richting veranderen.
De zichtbaarheid van verlichting hangt af van twee parameters: 1/ De lichtsterkte uitgedrukt in lumen 2/ Het type lichtbundel (smal of breed) Goed om te weten: erkende verlichting maakt gebruik van een specifieke lens die het licht beter verspreidt. Deze verlichting heeft minder vermogen nodig om even doeltreffend te zijn wat de zichtbaarheid betreft.
Bij sommige verlichting kun je kiezen tussen vaste standen, knipperstanden of beide.
'S nachts fietsen in een verlichte zone
Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je zo snel mogelijk kunnen zien. Eerst en vooral moet je fietsverlichting de aandacht trekken aan de hand van een KNIPPERstand.
'S nachts fietsen in een niet-verlichte zone
Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je positie, je snelheid en je volume kunnen inschatten. Je fietsverlichting moet in de eerste plaats in VASTE stand gebruikt worden.
Overdag
Het is belangrijk dat de andere weggebruikers je zo snel mogelijk kunnen zien. Eerst en vooral moet je fietsverlichting de aandacht trekken aan de hand van een KNIPPERstand.
Het type voeding hangt in grote mate af van je gebruiksfrequentie.
Herlaadbare batterij
Aanbevolen voor REGELMATIG gebruik (minstens 1 tot 5 keer per week), de batterij is herlaadbaar via usb.
Batterijen
Aanbevolen voor OCCASIONELE fietstochten (1 tot 2 keer per maand). Zo hoef je je geen zorgen te maken over de autonomie van je verlichting.