tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

Hoe kies je je uitrusting voor damesrugby? 

Je hebt niet veel materiaal nodig om rugby te spelen, maar enkele spullen zijn onmisbaar voor je comfort en je veiligheid! 

Voor damesrugby heb je ongeveer hetzelfde materiaal nodig als voor herenrugby, op enkele uitzonderingen na. Deze hebben te maken met het verschil in lichaamsbouw, maar ook met de gevoelige zones, die bij dames anders liggen dan bij heren. In dit artikel geven we je al onze tips mee. Laten we beginnen met een verhelderend filmpje: 

tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

1/ Rugbybitje

Geen rugby zonder bitje. Het beschermt niet alleen je tanden, maar ook je nekwervels, omdat het de schokgolven tegenhoudt. Om ervoor te zorgen dat je goed kunt ademen en spreken, moet je bitje warmtegevormd worden zodat het goed aansluit op je gebit. Offload is het eerste merk dat een tussenmaat aanbiedt tussen het kindermodel en het herenmodel, die meer geschikt is voor dames. 

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

2/ Short

Je short moet goed bestand zijn tegen de buigbewegingen (om te tackelen, te duwen in de scrums, enz.) en moet ook trekbestendig zijn tijdens het spel. Voor je gemak en comfort is het interessant om een short te dragen die is aangepast aan de vrouwelijke lichaamsbouw, dit wil zeggen, die aansluitender zit in de taille en het kruis, maar breder valt op de dijen. 

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

3/ Shirt

Net zoals je short, moet ook je shirt vooral sterk zijn. Het moet bestand zijn tegen de scrums en andere beproevingen tijdens het spel, en tegelijkertijd ademend zijn. Rugby is een sport die erg gevarieerde bewegingen vraagt: passes, tackles, contacten met andere speelsters… Daarom is het belangrijk om je goed te voelen in je kleding en vrij te kunnen bewegen!  

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

4/ Sportbeha

Deze is essentieel om je boezem te ondersteunen en is erg belangrijk voor je comfort. Het hardlopen, het springen en de contacten hebben immers een grote impact op deze zone. Naast ondersteuning kan een sportbeha ook bescherming bieden dankzij het schuim in de cups. Je moet zeker je boezem ondersteunen om volledig zonder zorgen te kunnen spelen.

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

5/ Sokken

Traditioneel dragen rugbyspeelsters hoge sokken tot net onder de knie. Je kunt ook “mid”-sokken dragen, die tot het midden van je kuit komen. Ze moeten er vooral voor zorgen dat je geen blaren krijgt en dat je goed in je spikes zit.  

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

6/ Shoulder pads

Ze zijn niet verplicht, maar verminderen de schokken tijdens de contacten. Hoewel het aanbod niet groot is, zijn er specifieke shoulder pads voor dames, die ontwikkeld zijn om de gevoelige zones te beschermen, en dan vooral de boezem en de schouders. Je kunt ze gebruiken tijdens wedstrijden en trainingen, als extra bescherming bovenop je sportbeha. 

rugby-tips-hoe-kies-je-je-uitrusting-voor-damesrugby

7/ Helm

Een helm beschermt je niet tegen een hersenschudding. Hij beperkt vooral de klappen en grepen ter hoogte van je hoofd en beschermt je oren. Dames kunnen er ook hun haar in wegstoppen, want tijdens een wedstrijd is het niet eenvoudig om het bij elkaar te houden!

Deze tips zijn ook interessant

 bal r900

Hoe kies je een rugbybal?

Lees hier onze tips om de juiste rugbybal te kiezen.

Hoe kies je een rugbyhelm?   Ontdek met welke criteria je rekening moet houden bij de keuze van je helm.

Hoe kies je een rugbyhelm?

Lees hier onze tips die je helpen de juiste rugbyhelm te kiezen.