Je woestijntocht voorbereiden in 4 stappen

Je woestijntocht voorbereiden in 4 stappen

Het is beslist: dit jaar wordt je droom werkelijkheid en maak je een woestijntocht! Om je op weg te helpen kun je dit artikel alvast even lezen. Het is geen "Woestijntochten voor dummies" ... maar het zit er niet ver van!

1. Een belangrijke keuze: waar ga je heen en wanneer?

Er zijn meer woestijnen dan je zou denken! Probeer om in de eerste plaats te bepalen welk geografisch gebied aantrekkelijk lijkt.

Houd rekening met je voorkeuren bij het kiezen van een bestemming:

  • Wil je vooral cultuur en bijzondere ontmoetingen op reis?

    Zoek dan een bestemming met rijke etnische culturen om nieuwe ervaringen op te doen. Enkele voorbeelden: de Toeareg van de Marokkaanse Sahara, of de Vishnoi van de Indiase Tharwoestijn.

  • Heb je een zwak voor uitgestrekte natuurgebieden weg van de bewoonde wereld?

    Kies dan een land met beschermde nationale parken waar je je even alleen op de wereld kunt wanen. Enkele voorbeelden: de Atacama in Zuid-Amerika, de Gobi in China of de Sahara in Marokko!  

  • Hou je van geschiedenis met hoofdletter "g"?

    Ga voor een land met overblijfselen van oude beschavingen die je hart sneller doen slaan! Enkele voorbeelden: de historische stad Petra in Jordanië, het oude Egypte of de ondergrondse stad Derinkuyu in Turkije.

Weet je waarheen?

Nu moet je beslissen wanneer je zal gaan, want voor elke woestijn moet je rekening houden met de seizoenen. Zo is het bijvoorbeeld af te raden in de zomer naar de Sahara te trekken omdat de temperaturen er kunnen oplopen tot meer dan 50°C … Raadpleeg websites van reisorganisators of reizigers (Guide du Routard, Lonely Planet, enz.) om uit te zoeken welke periode de beste is voor je woestijntocht.

2. Een route uitstippelen

De keuze is groot, dus stel jezelf de volgende vragen om gerichter te werken: Hoeveel tijd? Welk budget? Welke moeilijkheidsgraad? In groep of niet? Ligt de nadruk op de natuur, geschiedenis, of een beetje van beide? Enz. Dit alles zal je helpen om je keuze te verfijnen en de trektocht van je dromen samen te stellen.

Trektocht van Atalante in de duinen van de Erg Blanc

Nu kun je ofwel:  

> Een beroep doen op een reisagent die gespecialiseerd is in trektochten

> Je route zelf uitstippelen: dat kan, maar pas nadat je 2 tot 3 keer de woestijn in kwestie bezocht hebt, en met de hulp van een lokale gids.  

We raden je aan om voor een reisagent te kiezen: de woestijn is een omgeving waarmee je totaal niet vertrouwd bent, en het lijkt ons veiliger om via een organisatie te gaan die op de hoogte is van de specifieke lokale omstandigheden. Zo hoef je je ook nergens meer om te bekommeren ter plaatse!     (Bron van de Atalante-route hiernaast: https://www.atalante.fr/sejour/les-dunes-de-l-erg-blanc/mdra-ata)

Ons advies: aarzel niet om even te kijken bij online vergelijkingstools voor aanbiedingen, en om inspiratie te putten uit het relaas van reizigers die een gelijkaardige tocht hebben gemaakt.

3. Een goede organisatie voor een zorgeloos vertrek

De meeste reisagenten bezorgen je een overzicht van de administratieve formaliteiten (visums, vaccins, enz.): begin er zo vroeg mogelijk aan om eventuele problemen tijdig aan te pakken. Houd er rekening mee dat bepaalde vaccinaties maanden voorafgaand aan het vertrek moeten gebeuren om actief te zijn.   Bij twijfel kun je contact opnemen met je reisagent of de website raadplegen van de Belgische ambassade voor het betreffende land. Je kunt je ook gratis inschrijven op de website van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van een eventuele crisis in je land van bestemming.

Maak een paar tochtjes enkele weken voorafgaand aan je vertrek om in vorm te zijn en je uitrusting te testen. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor een woestijntocht …?

4. Wat moet er in je rugzak voor een woestijntocht?

Als je met een reisagent reist, zul je ongetwijfeld een lijst krijgen van de benodigdheden: we raden je aan om deze aanbevelingen aandachtig te volgen, ze werden immers opgesteld door ervaren gidsen.

Kies in het algemeen voor kleding:

Zonder rits
Omdat ritsen door het zand kapot kunnen gaan: kies voor knoopsluitingen.

Met uv-bescherming (UPF50)
Want gewone kleding volstaat soms niet om je te beschermen tegen de zon.

Met verluchting
Door de warmte is het beter om luchtdoorlatende kleding te dragen.

Met zandwerende eigenschappen
Het is bijzonder irritant om te stappen terwijl er overal zand zit ...

Checklist voor een woestijntocht in de Sahara

Meestal zorgt de reisorganisatie voor het grootste deel van de kampeeruitrusting (tent, matras, kookpannen, enz.) en water.   Raadpleeg enkele dagen voor je vertrek:

> Het weerbericht om je uitrusting aan te passen (bijv. een tulbanddoek en een bril als er zandstormen voorspeld worden, warme kleding voor koude nachten, enz.)

> Je mailbox om te kijken of je reisagent geen bericht met lastminutewijzigingen gestuurd heeft 

Je checklist om zeker te zijn dat je niets vergeten bent en klaar bent voor vertrek!

Extra advies

Plastic diepvrieszakjes zijn heel handig om delicate items (telefoon, camera, enz.) te beschermen tegen zand!