sphere media background sample

Karate: hoe kies je het juiste karatepak voor een kind?

Ontdek hieronder onze praktische gids voor de keuze van het perfecte karatepak voor je kinderen. Met comfort, stevigheid en een optimale bewegingsvrijheid zullen ze volledig openbloeien, op welk niveau dan ook.

Kinderen die een vechtkunst beoefenen, hebben niet alleen een veilige omgeving nodig, maar ook aangepaste uitrusting. Een van die onmisbare elementen voor comfort en veiligheid is een karatepak. Over de keuze van het juiste karatepak, of karate gi, moet je goed nadenken, om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de noden van je kind. Denk daarbij aan de lichaamsbouw en het niveau van je kind, en aan de kwaliteit van de materialen van het pak.

Karate: hoe kies je een karatepak voor kinderen?

De kenmerken van een karatepak voor kinderen

Een karatepak voor kinderen is meer dan zomaar een outfit: het is een uitrusting die speciaal is ontwikkeld om kinderen vrijuit en beschermd te laten bewegen. Het pak bestaat uit een rechte jas, bij elkaar gehouden met een band, en een broek die met een koordje aan de taille is aan te passen. Het is heel belangrijk dat de mouwen en pijpen de juiste lengte hebben: de mouwen mogen niet verder komen dan de polsen en de broek moet tot net boven de enkels vallen. Zo voorkom je elk risico op een ongeval of hinder tijdens trainingen en gevechten.

Een karatepak is niet alleen gemaakt om vrijuit te bewegen, maar moet ook bescherming bieden tegen de wrijving van de tatami en het herhaalde contact met de tegenstander. Een goede karateoutfit moet ook goed ademen, zodat kinderen kunnen transpireren zonder dat het oncomfortabel wordt of ze uitglijden op de mat.

Karate: hoe kies je een karatepak voor kinderen?

Een karatepak op maat van het kind

De keuze voor de maat is een van de belangrijkste criteria bij de aankoop van een karatepak voor je kind. De maten variëren doorgaans van 110 tot 150 cm. Als je een model van katoen of natuurlijke vezels koopt, raden we aan om tussen 5 en 10 cm toe te voegen aan de lichaamslengte van je kind. Die pakken hebben de neiging om bij de eerste wasbeurten nog lichtjes te krimpen. Het wordt ook aanbevolen om het pak voor de aankoop te passen, om er zeker van te zijn dat het perfect aansluit op de lichaamsbouw van je kind, zodat die er comfortabel en vrijuit in kan bewegen.

Katoenen karatepakken moet je de eerste paar keer koud wassen om te voorkomen dat ze te veel gaan krimpen. Daarna kan je ze tot 30°C wassen, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Let er ook op dat je het pak altijd zorgvuldig opvouwt om te voorkomen dat de stof vervormt en gebruik nooit een droger, omdat het droogproces het pak zou kunnen beschadigen.

Voor kinderen die regelmatig trainen kan het slim zijn te investeren in een karatepak van synthetisch materiaal, want dat droogt sneller. Het kan ook handig zijn om meerdere karatepakken te hebben om het verplichte wassen tussen trainingssessies door te vermijden.

Een karatepak op maat van het niveau van je kind

Bij de keuze van het karatepak moet je ook rekening houden met het niveau van je kind. Het type materiaal en het gramgewicht variëren afhankelijk van de ervaring van je kind en de intensiteit van de trainingen.

Voor beginners is een karatepak van 100% katoen met een lichte keperstof ideaal. Die modellen zijn doorgaans heel gemakkelijk in onderhoud en zijn heel soepel, zodat je kind aan de basisbewegingen kan beginnen zonder gehinderd te worden door een te stijve stof. Doorgaans wordt voor dergelijke karatepakken een gramgewicht van 190 g/m² aangeraden, dat is licht en comfortabel.

Voor kinderen die wat meer ervaring hebben of aan wedstrijden gaan meedoen, kies je doorgaans beter voor een mengeling van katoen en polyester. Die pakken zijn wat steviger, vooral in het kruis, waar veel wrijving ontstaat. Een zwaardere stof, met een gramgewicht van 240 g/m², biedt een betere absorptie van de transpiratie en is beter bestand tegen zowel de talrijke wasbeurten als intensievere gevechten. Een dergelijk pak biedt ook een betere grip voor de tegenstander en tegelijkertijd meer comfort voor het kind tijdens de gevechten.

Deze verstevigde modellen drogen ook sneller, wat handig is als je kind regelmatig traint, en gaan langer mee, zelfs bij intensief gebruik.

Karate: hoe kies je een karatepak voor kinderen?

💡 Onderhoudsadvies om ervoor te zorgen dat het karatepak van je kind langer meegaat 💡

Een goed onderhoud is onmisbaar om de kwaliteit en levensduur van het karatepak van je kind te bewaren. We geven enkele praktische adviezen mee:

➡️ Was op lage temperatuur: was het karatepak om elke vorm van krimpen of vervormen te voorkomen altijd op een temperatuur lager dan 30°C, zeker tijdens de eerste wasbeurten.

➡️ Laat aan de lucht drogen: gebruik nooit een droger om het karatepak te drogen, de warmte kan de vorm en de structuur van de stof aantasten.

➡️ Vouw het zorgvuldig op: vouw het karatepak na elke training zorgvuldig op. Voorkom vouwen in het rugpand om de perfecte pasvorm te behouden.

➡️ Berg het juist op: berg het karatepak in een schone en droge sporttas op. Laat het nooit vochtig in de tas zitten om vieze geurtjes en vervorming van de stof te vermijden.

Zoals je hebt gezien, moet je bij de keuze van een karatepak voor je kind rekening houden met verschillende criteria: de lichaamsbouw en het niveau van je kind en de kwaliteit van de materialen. Een goed gekozen karatepak zorgt er niet alleen voor dat je kind comfortabel en veilig kan trainen, maar draagt ook bij aan de vooruitgang in deze vechtkunst. Of het nu gaat om een licht model voor beginners of een verstevigde karate gi voor een wedstrijdkarateka, kies altijd voor kwalitatief materiaal om zeker te zijn van een positieve en verrijkende ervaring.

De wereld van de vechtsporten

Kumite aanleren bij karate: een lerares aan het woord

Kumite aanleren bij karate: een lerares aan het woord

Mélodie is al sinds haar tiende karateka. Tegenwoordig is ze karatelerares met een passie voor kumite (het traditionele gevecht). Ze legt uit hoe ze lesgeeft om haar leerlingen optimaal voor te bereiden op het gevecht met een tegenstander.