Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

Lopen in de winter: 10 tips tegen de kou

.

Laat de kou je niet tegenhouden! Lopen is een sport die ook met koude temperaturen zeer aangenaam kan zijn. Maar om in de beste omstandigheden te lopen wanneer de temperaturen richting vriespunt gaan, hou je wel best rekening met enkele tips.

Je lichaam vanbinnen opwarmen

Dynamische stretching zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur geleidelijk zal toenemen, net als de temperatuur van je spieren. Met deze oefeningen activeer je als het ware je lichaam: ze bereiden je spieren, pezen en gewrichten voor op de training. Vanaf de eerste meters zullen je beenspieren soepel en vloeiend aanvoelen.

Vertrouw op de techniek van de drie lagen

Overdrijf zeker niet met te dikke kledingstukken, want dan loop je het risico dat je loopcomfort zal afnemen. Kies eerder voor het bekende drielagensysteem (net als bij wandelen of skiën). Dat zorgt voor een betere isolatie tegen de kou tijdens je loopsessies.


Eerste laag: Ademend vermogen

Kies voor een eerste laag kleding die warmte vasthoudt met een nauwsluitende, ademende technische stof. Katoenen t-shirts hebben de neiging om vocht vast te houden, waardoor je het tijdens het lopen kouder krijgt. Kies voor het zeer lichte en ademende polyester, met korte of lange mouwen. Ook thermisch ondergoed is een uitstekende optie voor mensen die gevoelig zijn aan kou. Dat is bovendien vaak naadloos waardoor het niet schuurt.  


Tweede laag: thermische isolatie

De tweede laag van je outfit biedt isolatie tegen de kou en blijft ademend om je droog te houden. Afhankelijk van je gevoeligheid voor kou en de weersomstandigheden, kies je best voor een t-shirt met lange mouwen en hoge kraag of een fleece. Kies voor technische stoffen die comfort en warmte bieden tijdens het lopen.



Derde laag: bescherming

Tot slot kies je voor een vestje of jas dat bestand is tegen regen, wind en/of sneeuw. Denk aan enkele praktische zakken voor je sleutels of smartphone. Opteer voor een compact vestje zodat je het makkelijk kan opbergen wanneer je het te warm krijgt tijdens het lopen.

man-lopen-kou-kalenji

Ga voor sombere kleuren

Donkere kleuren absorberen zonnestralen, die er altijd zijn ondanks wolken of lage temperaturen. Draag voor je trainingen een donkere loopoutfit die altijd voorzien moet zijn van reflecterende stroken (windjack, mouwloos vest, schoenen…). Ook al geeft de zon in de winter minder warmte dan in de zomer, dan nog produceren de vezels van je kleding veel warmte, vooral wanneer het erg koud is.

Let op: wanneer je in het donker loopt, geldt deze tip niet. In dat geval moet je outfit ervoor zorgen dat je goed gezien wordt door anderen! 

Bedek je lichaamsuiteinden

Wist je dat 70% van het warmteverlies plaatsvindt via de uiteinden van je lichaam? Het is dus van vitaal belang om je hoofd, nek, handen en voeten te beschermen. Handschoenen, dikkere sokken, een muts en een nekwarmer zijn je bondgenoten in deze omstandigheden. Zoek vooral "technische" producten die transpiratie effectief kunnen afvoeren.

Draag aangepaste schoenen

Het belangrijkste bij het lopen is om je voeten droog te houden, ervoor te zorgen dat regen of sneeuw niet in je schoenen dringt en een goede grip te hebben op een gladde ondergrond. Trailloopschoenen of loopschoenen voor de natuur of voor op de weg met geribbelde zolen en een waterdicht membraan aan de binnenkant zijn ideaal om comfortabel en veilig te lopen zonder kou te vatten.

Tip: kies je loopschoenen een maat groter dan normaal, zodat je voeten niet te krap zitten waardoor ze nog sneller afkoelen.

Voorbeeld: Kapteren loopschoenen: Deze combineren verschillende technologieën om je voeten te beschermen tegen kou en nat. De schoen houdt je voeten droog dankzij een waterdicht en ademend membraan. Hij heeft een gekartelde zool voor een optimale grip op een vochtige of gladde ondergrond. Innovatieve concepten garanderen stabiliteit en een goede demping, zowel aan de voorvoet als aan de hiel.

Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt

Uitdroging wordt versneld door het inademen van koude lucht. Het is daarom aan te raden om water bij de hand te hebben en er slokjes van te nemen tijdens en na de training of wedstrijd. Zelfs als je geen dorst hebt! Als je een lange duurloop gaat doen, is het een goed idee om wat vast voedsel mee te nemen, zoals gels, glucose of gedroogd fruit. Maar hou het bij kleine hoeveelheden, om geen onnodige problemen met de spijsvertering te krijgen.

Produceer warmte door te eten

Hoe produceer je warmte? Door te eten! Gedroogde vruchten, graanrepen of energiegels zijn ideaal om mee te nemen op je looptochten. De koolhydraten of suikers die ze bevatten, worden snel verbruikt door je spier- en hersencellen om de kou te trotseren en energie te geven.

vrouw-lopen-kou-kalenji

Adem in door de neus en uit door de mond

Wanneer het erg koud is en er ook nog veel wind staat, is het aan te raden om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Zo wordt de koude lucht verwarmd voordat die je longen bereikt. Dat kun je beter niet doen bij een langdurige inspanning.

Loop in het begin tegen de wind in

Tegen de wind in lopen vergroot het koudegevoel. Het is aan te raden om te starten tegen de wind in, en terug te keren met de wind in de rug. Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je wordt voortgestuwd door de wind.

Verstevig je spieren aan het einde van de sessie

Voorkom dat je te snel afkoelt door stretchoefeningen en spierverstevigende oefeningen te doen na het lopen. Op die manier herstel je sneller het warmte-evenwicht na de inspanning en vermijd je onderkoelingsverschijnselen die al snel kunnen optreden bij extreem lage temperaturen.

20 km van Brussel

Ons advies om je klaar te stomen voor 20 km lopen!

20 kilometer, dat zegt je wel iets? Maar het lijkt je ook veel? Geen nood, met een flinke dosis motivatie en wat tips van onze kant zal je merken dat het een haalbare kaart is!

Handverwarmers en voetverwarmers om de winterkou te bestrijden

Handverwarmers en voetverwarmers om de winterkou te bestrijden

Met handverwarmers heb je nooit meer last van koude vingers tijdens je buitensportactiviteiten in de winter. Ontdek de handige oplossing voor koukleumen!

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Hardlopen: drie tips om geïrriteerde tepels te vermijden

Heel wat hardlopers hebben er last van: irritatie aan de tepels. Wat een leuk loopje had moeten worden, kan zo algauw veranderen in een echte marteling.

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

6 tips om de juiste hardloopschoenen te kiezen

Om in de beste omstandigheden te lopen, is het aan te raden een paar loopschoenen aan te schaffen die je goed zitten en die ontworpen zijn voor hardlopen!

sport

Eten voor of na het sporten?

Als je regelmatig sport, ga je je al heel snel afvragen wat je best eet. En de vraag die dan vaak als eerste oppopt, is of je voor of na een inspanning moet eten. Eerlijk? Op die vraag bestaat niet echt een sluitend antwoord. Alles hangt af van je doelen, maar ook van je sport. Soms moet je bijvoorbeeld voor, TIJDENS én na een activiteit eten! We gingen even te rade bij Gwenaelle Deconninck, expert in sportvoeding. Zij legt ons alles haarfijn uit.

Hardlopen in de regen

Waarom en hoe hardlopen in de regen?

Wie regelmatig traint, zal onvermijdelijk af en toe te maken krijgen met minder goed weer. Soms zal je dus in de regen moet lopen, maar laat dat de pret vooral niet bederven. Lees even mee!

Nordic walking

5 goede redenen om zelfs in de winter te gaan wandelen

Zelfs als je moeilijk de motivatie kunt vinden om te gaan wandelen in de kou, zullen deze 5 goede redenen om in de winter te blijven wandelen je zeker van gedachten doen veranderen!

kiezen-hartslagmeter-label

Hoe kies ik een hartslagmeter voor hardlopen?

Met de onderstaande tips vind je de juiste hartslagmeter om vooruitgang te boeken en niet meteen buiten adem te geraken