diepzeeduiken

Onze tips om je duikmateriaal en -accessoires te kiezen 

Hoe kies je de juiste duikuitrusting? Moet je alles in een keer kopen? Wat kies je best als eerste? Waar koop je je materiaal? Hoe kies je materiaal naargelang jouw gebruik? Wat kost duikmateriaal? ... Het zijn maar een paar vragen die heel wat beginnende duikers zich stellen. In dit artikel geef ik je een paar handige tips voor de keuze van je materiaal en duikaccessoires. Let wel, het gaat om advies, niet om geboden. Je bent nog altijd vrij in je keuze.

diepzeeduiken

De basisuitrusting voor diepzeeduiken

De meeste duikers hun portefeuille is nu eenmaal niet groot genoeg om alles in één ruk aan te kopen, je moet immers toch minstens 800€ rekenen voor al je onmisbare materiaal... Je koopt best eerst je vinnen en eventueel neopreenlaarsjes als je kiest voor een model met open hiel. De vinnen zorgen voor je stuwkracht onder water, kies dus een vin die is aangepast aan je verplaatsingen én je niveau. Vinnen met gesloten hiel zijn ietsje soepeler en handiger om de juiste palmbeweging aan te leren, terwijl openhielvinnen wat stijver zijn en handig voor wie noepreenlaarsjes draagt. Handig als je te voet tot aan je duikstek wandelt. Dan heb je uiteraard ook een bril en een snorkel nodig. Koop zeker een doosje voor je duikbril, zo is hij beter beschermd. En heb je er glazen op sterkte laten insteken, koop dan een tweede bril om de onderdelen te kunnen vervangen, indien nodig. 

diepzeeduiken bril pak

Het technische materiaal

Hier hangt je keuze vooral af van de plek waar je duikt. Soms kan je een automaat en een trimvest krijgen bij je club. Maar je eigen materiaal kopen heeft heel wat voordelen. Je pak bijvoorbeeld past mooi en is perfect aangepast aan je gebruik (je kiest zelf de dikte, twee- of eendelig enz.). Je eigen ademautomaat kopen is vooral een kwestie van hygiëne. En zo weet je meteen ook of alles nog wel in orde is. In sommige clubs gebeuren revisies niet altijd door erkende vaklui, terwijl je ademautomaat toch je belangrijkste stuk veiligheidsrusting blijft. Let er dus op dat je die goed onderhoudt! Nog een handigheidje is een speciale slangklem, om te voorkomen dat alle slangen op je fles in de war geraken. En het voordeel van je eigen trimvest is dat je weet waar de ontluchters en de inflator zitten, het is aangepast aan jouw lichaamsbouw én je onderhoudt het zelf. Vergeet ook niet om bij je aankoop een speciale kleerhanger te nemen, zowel voor je pak als voor je trimvest. Handig om je duikkledij te laten drogen. 

De verschillende duikaccessoires

Deze uitrusting kan je aanschaffen als je bijvoorbeeld een niveautje hoger gaat en afhankelijk van de aanschaf van je materiaal:~- Duikcomputer: verplicht vanaf niveau 2, je hebt immers een middel nodig om de diepte en de tijd te kennen. Schaf jezelf ook een etui aan voor je computer als dat er niet bij zit.~- Kompas en markeerboei: dit zijn instrumenten die zeker van pas komen bij de opleiding tot niveau 2. Een kompasbevestiging, een duiktouw en lood voor je boei (als dat er niet bij zit) zijn ook nuttige aankopen.~- Duiklamp: je kan beginnen met een gewone zaklamp om in spleten en holen te kijken, op zoek naar onderwaterleven. Daarna kan je dan eventueel een heuse schijnwerper kopen. Die is krachtiger, handig als je bijvoorbeeld onderwaterfoto's of -filmpjes wil maken. En denk ook aan een lampbevestiging, zodat je je lamp niet kunt kwijtraken.~- Duikgordel (als je opteert voor deze vorm van ballast): gebruik je meestal bij je eerste duiken in een natuurlijke omgeving.~-Mes (of line cutter): een handig veiligheidsinstrument, dat je aan je enkel, je onderarm of je vest hangt. Een mes gebruik je om een stuk lijn of draad door te snijden als je verstrikt raakt. ~Tas: handig om al je materiaal in te vervoeren. Ze is best waterdicht, om te vermijden dat je thuiskomt in een doornatte auto. Ik raad je aan om een paar te voorzien: eentje voor in het zwembad, om je vinnen, bril, snorkel, badkleding en handdoek mee te nemen, en een tas of koffer om al je materiaal in mee te nemen als je gaat duiken op een natuurlijke spot. En een trolley is ook geen slechte keuze, want je zal snel merken dat je materiaal best wat weegt. Je spaart dus maar liever je rug. Je kan ook een netzak voorzien om al je materiaal in te bewaren op de boot.~Handschoenen: dit is het accessoire dat je doorgaans samen met je pak koopt of voor je eerste duiken in een natuurlijke omgeving.~Duikfles: zeker niet verplicht, want als je in een club duikt of via een erkend duikcentrum, krijg je meestal een fles, zonder dat je ervoor hoeft te betalen. Het kan wel handig zijn om je eigen fles en compressor te voorzien als je regelmatig onder vrienden duikt, maar dat is zeker niet verplicht.

duiken-heren-handschoenen-markeerboei
duiken-boot-dames-scuba

Nog een laatste tip

Samengevat, waar je je materiaal ook wilt kopen, vraag eerst advies aan een aantal mensen (duikende vrienden, verkopers enz.), reken uit hoeveel duiken je plant te doen tijdens het jaar, hoe je je aankopen kunt spreiden naargelang je behoeften enz. Belangrijke vragen voor je je duikmateriaal koopt. ~En duikers zijn heel dankbaar om cadeautjes voor te kopen. Vraag bijvoorbeeld wat materiaal of accessoires voor Kerstmis of voor je verjaardag.