Hoe kies je je slaapzak voor trektochten?

Trekken en wildkamperen: de beste slaapzakken van Decathlon

Of je nu onder de sterren, in een tent of in een berghut slaapt, de slaapzak is een onmisbaar element in je rugzak op elke grote trektocht. Het is heel belangrijk dat je een model kiest dat past bij de weersomstandigheden die je verwacht tegen te komen.

Er bestaan heel wat verschillende slaapzakken en het is niet altijd eenvoudig om je keuze te maken. Een synthetische of donzen slaapzak? Welke comforttemperatuur? Lees dit artikel om precies te weten wat je nodig hebt.

Hoe kies je je slaapzak voor trektochten?

De slaapzak: onmisbaar op elke trektocht, zomer én winter

De keuze van een slaapzak is belangrijk. Voor een zomerse trektocht gebruik je een andere slaapzak dan voor een lange tocht in de winter.
Als je een idee hebt van hoe warm het 's nachts zal zijn, kan je al enkele modellen uitkiezen.

Bekijk daarvoor de temperatuur op de productfiche en kies je slaapzak op basis van de comforttemperatuur. Voor onze slaapzak voor trekking MT900 0°C - dons, bijvoorbeeld, ligt de comforttemperatuur voor het gebruik op 0°C.

Maar wat wil die comforttemperatuur eigenlijk zeggen?

De comforttemperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die languit in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.
Naast de comforttemperatuur vind je vaak ook de limiettemperatuur. Dat is de laagste temperatuur waarbij een gebruiker die met opgetrokken benen in de slaapzak ligt globaal in thermisch evenwicht is en het dus niet te warm of te koud heeft.
Voor het bovenstaande voorbeeld van de MT900 0 °C dons ligt de limiettemperatuur op -5°C. Soms vind je ook de extreemtemperatuur, dat is de temperatuur waarbij de gebruiker het koud krijgt in de slaapzak. Het wordt sterk afgeraden om de slaapzak tegen de extreemtemperatuur te gebruiken en bij nog lagere temperaturen loop je het risico op onderkoeling.

Een slaapzak produceert zelf geen warmte maar houdt de lichaamswarmte vast. Om optimaal te kunnen profiteren van de thermische prestaties van je slaapzak, is het daarom belangrijk dat je niet uitgeput en koud in een ijskoude en vochtige slaapzak kruipt, anders zal je het zeker koud krijgen. Je thermisch comfort is dus niet alleen afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ook van hoe goed je tegen de kou kan, de rest van je uitrusting (isolerend matje ...) en je kleding (onderkleding ...).

Let op: de comforttemperaturen worden getest door een onafhankelijk laboratorium (AITEX) op basis van de Europese norm ISO 23537-1 van 21.01.2017. 

Hoe kies je je slaapzak voor trektochten?

Trekkingslaapzakken van dons en veren

Slaapzakken met een vulling van dons en veren hebben een bijzonder interessante gewicht-warmteverhouding. Bij slaapzakken van natuurlijke materialen spreken we over vulkracht. Die vulkracht van een slaapzak komt overeen met zijn vermogen om lucht vast te houden. Dons kan immers lucht vasthouden tussen de binnen- en buitenstof van je slaapzak. Je lichaam warmt die lucht op en de isolerende stof houdt ze vast, en zo blijf je warm. De vulkracht wordt uitgedrukt in cuin. Hoe hoger het aantal cuin, hoe hoger de vulkracht en dus hoe beter de thermische prestaties van je slaapzak.

Donzen slaapzakken zijn bovendien lichter dan synthetische waardoor je minder gewicht moet meeslepen in je rugzak. Daarnaast zijn ze ook bijzonder goed samendrukbaar.

Hoe kies je je slaapzak voor trektochten?

Trekkingslaapzakken van polyester

In vochtige omstandigheden bieden synthetische slaapzakken een betere thermische isolatie dan donzen slaapzakken.

Alle polyester slaapzakken van Forclaz kan je aan elkaar vastmaken met de ritsen opzij.

Deze slaapzakken zijn bovendien heel gemakkelijk in onderhoud. Je steekt ze gewoon in de wasmachine op 30°C, zonder verdere speciale instructies.

Tot slot liggen de prijzen voor polyester slaapzaken wat lager dan die voor donzen slaapzakken.

Slaapzakken voor alpinisme

Als je eerder aan alpinisme doet, raden we aan om te kiezen voor een slaapzak van het merk Simond, die speciaal voor die sport zijn gemaakt. Die slaapzakken zijn beter bestand tegen de kou, met comforttemperaturen van -5°C tot -12°C. Ze zijn ook uitermate geschikt voor trektochten bij extreme kou.

Wat heb je naast je slaapzak nog nodig: slaapmatjes, lakenzakken en bivakzakken

Matjes zijn een belangrijk onderdeel van de thermische isolatie bij het wildkamperen. Lees ons advies voor de beste keuze van je mat.

Er bestaan ook lakenzakken, waarmee je je slaapzak kan beschermen tegen vuil en tegen je transpiratie. Bovendien bieden ze extra bescherming tegen de kou.

Bivakzakken vormen extra bescherming tegen vocht. Een "bivakzak" is een beschermhoes die één maat groter is dan je slaapzak. Je kruipt er gewoon mét slaapzak en eventueel matje in. Zo bescherm je je uitrusting en jezelf tegen alle weersomstandigheden.