Tips van professionals
De meeste mensen wrijven met het krijt over het uiteinde van de keu, waardoor het krijt niet blijft hangen. Wrijf met het uiteinde van de keu over het krijt en controleer of het krijt wel degelijk op de keu achterblijft.
Je weet dat het zo hoort. Het is zelfs een reflex geworden. Maar waarom eigenlijk?
Waarom wrijven we krijt (of blauwsel) op een biljartkeu? We vertellen je er alles over.
Krijt of blauwsel: een essentieel accessoire. De reden is eenvoudig: blauwsel op de pomerans (het uiteinde van de keu waarmee de ballen worden aangetikt) verhoogt de hechting. Ja, en? Zo worden misstoten of 'fausse queues' voorkomen. De keu maakt minder onverwachte glijbewegingen en je kan je stoten beter controleren. Nog een voordeel: Immers, door de baan van de keu onder controle te houden, controleer je ook die van de bal. je kan de ballen met “effect” stoten. Immers, door de baan van de keu onder controle te houden, controleer je ook die van de bal. Zo kan je met effect spelen en krachtiger stoten. Een betere hechting en de mogelijkheid om effectballen te spelen: deux twee goede redenen die alles verklaren. Tussen elke stoot moet de pomerans met krijt (dat trouwens niet uit krijt bestaat) worden ingewreven.
De meeste mensen wrijven met het krijt over het uiteinde van de keu, waardoor het krijt niet blijft hangen. Wrijf met het uiteinde van de keu over het krijt en controleer of het krijt wel degelijk op de keu achterblijft.
Bij elke stoot blijft er een beetje hars achter op de bal. Na een tijdje moeten de ballen dan ook worden opgepoetst (met een speciale machine, zoals je die in biljartclubs vindt, óf met een speciaal product). Denk er in de praktijk aan om het blauwsel met de krijtkant naar boven op de biljarttafel te leggen om te voorkomen dat er sporen op het biljart achterblijvenDankzij het gebruik van een magnetische krijthouder, blijft het krijt tijdens de hele partij binnen handbereik.
Zo, nu ken je één van de grootste geheimen van de biljartsport! Deel het gerust met je vrienden op café en/of aan de biljarttafel. ;-)
Hieronder een stukje geschiedenis voor de gevorderden.
Van de inventieve Jack Carr
In 1820 ontdekte Jack het zijdelings effect. Hij beheerste die techniek als enige, en gaf indrukwekkende demonstraties. Toen hij daarover aan de tand werd gevoeld, onthulde hij zijn 'geheim'. Zijn opmerkelijke stoten had hij te danken aan zijn uitvinding: krijt. Maar eigenlijk hield Jack Carr de mensen voor de gek (hij was een oplichter)Hij verkocht zijn wondermiddel in blokjes en liet daarvoor duur betalen. Hij werd uiteindelijk ontmaskerd. Maar dat was niet erg: zijn fortuin was gemaakt, zodat hij kon blijven reizen en zelfs demonstraties kon blijven geven.