Warm en droog blijven tijdens een wandeltocht - titel

Warm en droog blijven tijdens een wandeltocht: het 3 lagen systeem

Hoe blijf je op elk moment warm en droog zodat je optimaal kunt genieten van de tocht?

Tijdens een tocht wissel je zware inspanningen van klimmen af met rustigere momenten tijdens afdalingen of wanneer je stopt om te picknicken. Hoe blijf je op elk moment warm en droog zodat je optimaal kunt genieten van de tocht?

Het 3 lagen systeem

T-SHIRT MÉRINOS

De eerste laag: ademend

Een goede basislaag wordt vaak vergeten en toch is die essentieel. Ze zorgt ervoor dat je droog blijft doordat de transpiratie wordt afgevoerd van de huid naar de andere lagen. Geef dus de voorkeur aan een ademende stof die snel droogt (vervaardigd van vochtabsorberende vezels).

doudoune trek femme

De tweede laag: isolerend

Om je warm te houden, draag je een tweede laag die isoleert tegen de kou. Dat is de functie van truien, fleeces, maar ook gewatteerde jassen of donsjassen. Zorg ervoor dat je steeds de juiste kledinglagen kiest volgens de intensiteit van de inspanning, dat is vooral belangrijk voor de tweede laag. Als je het bijvoorbeeld op een flinke helling zo warm krijgt dat je je fleece uittrekt, zul je nog harder transpireren en word je kletsnat, ook al draag je een goed ademende eerste laag. Je kunt ook kiezen voor een kledingstuk dat voorzien is van verluchtingsritsen (verluchting via de hals, onder de armen) om zo je lichaamstemperatuur te reguleren.  

veste imper rando

De derde laag: beschermend

Tot slot neem je ook een wind- of waterdichte derde laag mee, om je te beschermen tegen de elementen van buitenaf. Hierbij denken we allereerst aan de weersomstandigheden, wind of regen. Maar ook aan elementen in de natuur die je kunnen verwonden wanneer je graag de bebakende paden verlaat (bijv. doorns van braamstruiken).

waterdichte-3-en-1-jas-wandelen

Vandaag de dag beschikken we dankzij de materialentechnologie over kleding die meerdere functies combineert: een omvormbare jas bijvoorbeeld, die tegelijk dienst doet als tweede en derde laag, of een technisch T-shirt dat zowel ademend als isolerend is. Zo kan een kledingstuk dat in de winter wordt gedragen als tweede laag in de zomer worden gebruikt als eerste en tweede laag... Aan jou om de outfit samen te stellen die het meest geschikt is, zowel op het vlak van warmte als op het vlak van compactheid. 

Vergeet tot slot benen en voeten niet, draag een aangepaste broek (in de zomer kun je een afritsmodel kiezen, 's winters draag je een regenbroek of trek je een thermobroek aan als extra laag) en warme en ademende kousen. Bij heel koud weer of als je het snel koud hebt, zorg je ook voor handschoenen en een muts.

Goed om te weten!

Draag een muts als je het minder snel koud wil hebben aan handen en voeten! 80% van de lichaamswarmte gaat immers verloren via de lichaamsuiteinden en ons lichaam stuurt het bloed eerst naar de hersenen. Als het hoofd goed warm is, verbruikt het minder energie om warm te worden en kan er voldoende bloed naar de rest van het lichaam stromen - dus ook naar de lichaamsuiteinden.