topbanner

Wat is het verschil tussen een cyclocross fiets en een gravelbike?

Offroad fietsen wordt steeds populairder. De mountainbike kent natuurlijk iedereen, maar wat zijn je opties als de route net iets minder hobbelend is, en je toch een noemenswaardige snelheid wilt halen?

foto1

Mede dankzij de jaarlijkse editie van de heroïsche Strade Bianche in het voor - jaar, gevolgd door de ‘plugstreets’ in Gent- Wevelgem en onder andere de Ronde van het Hageland wordt onverhard fietsen steeds meer in de kijker geplaatst, ook op televisie. Maar welke fiets gebruik je nu best als je zelf ‘stof wilt vreten’? Een racefiets is hier namelijk niet op voorzien. Twee mogelijke opties: een cyclocrossfiets, of de steeds populairder wordende gravelbike. Wat zijn de verschillen tussen beide?

foto2

Geometrie

Op het eerste zicht zou je zeggen dat de twee types quasi identiek zijn, maar wie ze van dichterbij bekijkt, merkt toch wat verschillen. Zo zijn cyclocrossfietsen vooral gebaseerd op snelheid, en veel minder op comfort, wat dan weer de troef is van een gravelbike. Op een gravelbike zal je ook wat rechter zitten. Grosso modo kan je stellen dat een cyclocrossfiets dus dichter tegen de racefiets aanleunt, en een gravelbike tegen de mountainbike.

foto3

Gewicht

Omdat een gravelbike ook geschikt is voor woon-werkverkeer, of zelfs voor trektochten op de fiets, moet hij wat meer gewicht kunnen dragen. Daardoor stijgt dus ook het gewicht van de fiets zelf. Een cyclocrossfiets heeft daarentegen slechts de draagkracht van een persoon, wat het frame danig lichter maakt (of kan maken).

foto4

Banden

Hoe breder je banden, hoe meer grip met de grond, en dus hoe meer comfort. Voor een cyclocrossfiets gelden er echter enkele officiële regels waardoor banden niet breder mogen zijn dan 33 mm (in theorie). Waarom? Omdat er anders niet voldoende ruimte is om modder af te kunnen voeren. Gravelbikes hebben echter een voorziene opening van minstens 40 mm, waardoor je dus bredere banden kan gebruiken.

Zij hebben onze gravelbike reeds getest:

YANN GOBERT

“Op 13 april reden vele fietsers de cyclo van Parijs-Roubaix, maar enkele honderden, waaronder ikzelf, gingen voor de Malteni Bootleggers. Een Ultra CX-race van 250 kilometer. Ik hou zelf van trappen met veel omwentelingen, dus als het terrein nog wat meer op en af zou gaan, zou ik wel voor een andere cassette kiezen. Ik heb ervaren dat deze fiets gemaakt is voor inspanningen van de lange adem, uithouding dus. Hij is zeer veelzijdig en past zich aan aan elke ondergrond. Ik voelde dat ik op een fiets reed, waar bij het ontwerp aan elk detail is gedacht. Gemaakt voor fietsers, door fietsers.”

RÉMI LEQUINT

“Ik reed 1250 kilometer doorheen Italië, door onder andere Napels, Rome, Siena, Florence en Verona. Ik overwon meer dan 22.000 hoogtemeters, en dat allemaal op de gravelbike RC520. Alles ging best goed. De fiets is comfortabel, echt een genot om mee te rijden. We reden over veel kleine klimmetjes en afdalingen, allemaal in bosrijk gebied. Tijdens de afdalingen was ik positief verrast over het reactievermogen en de kracht van de semihydraulische remmen. De fiets heeft een speels karakter, zelfs wanneer hij (zwaar) geladen is. Alles bij elkaar was het een zeer geslaagd avontuur!”

LOUISE ROUSSEL

“Ik besloot deel te nemen aan de Tuscany Trail, samen met mijn broer Baptiste, en ik reed met de RC520. Ik was een van de 750 deelnemers die de 540 kilometer en de bijhorende 9000 hoogtemeters moest zien te overwinnen. Ik was tijdens de wedstrijd onder de indruk van mijn fiets. Sommige delen van de route waren echt bestemd voor mountainbikes, maar de gravelbike ‘absorbeerde’ mijn stuurfoutjes. Zijn veelzijdigheid is echt een troef. Makkelijk te hanteren op technisch terrein, en efficiënt op kasseien. Ik monteerde bandjes van 42 mm dik, en daarmee kan je je echt op elk terrein wagen!”

Dit zou je ook kunnen interesseren:

L'Elops 100 btwin

Hoe kies ik een stadsfiets?

Je wil investeren in een stadsfiets maar je twijfelt nog tussen een aantal modellen? Je bent niet de enige. Elke fiets heeft zijn eigen eigenschappen naargelang het gebruik.

Vélo electrique decathlon

Hoe kies ik een elektrische stadsfiets?

Geleidelijk een lichamelijke activiteit hervatten, gemakkelijke en ecologische verplaatsingen ... het zijn slechts enkele troeven van de elektrische fiets! Onze tip?

STADSFIETS VERSCHIL SINGLE SPEED OF FIXIE DECATHLON

Wat zijn de verschillen tussen een single speed en een fixie?

Wat zijn de verschillen tussen een single speed-fiets en een fixie? Hoe kies ik?In beide gevallen zal je in de stad overal vliegensvlug geraken!