Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Hoe kies je het juiste ondergoed om te dragen onder een fietsbroek?

In deze gids vind je de antwoorden op al je vragen over de fietsbroek. Hoe maak je de juiste keuze? Wat trek je aan onder een fietsbroek?

De alom beoefende wielersport omvat verschillende disciplines: mountainbiken, wielrennen, BMX ... Iedere discipline heeft zo haar eigen kenmerken en uitrusting. Wat je zeker nodig hebt op de fiets, is een goede fietsbroek. Dit comfortabele en praktische kledingstuk wordt door de meeste fietsers gedragen en is de officiële kleding van de sport geworden. Vandaag staan we even stil bij de vraag over wat je ónder die fietsbroek draagt: heb je ondergoed nodig? En zo ja, welk ondergoed? In deze gids vind je de antwoorden op al je vragen over de fietsbroek, zodat je in de beste omstandigheden kunt fietsen. 

Fietsen: een veeleisende discipline

De wielersport, of je nu over de weg of off-road fietst, is een sport met heel wat voordelen. Je werkt zowel aan je uithoudingsvermogen als aan je techniek, dus het is geen wonder dat deze sport over de hele wereld wordt beoefend. Wielrennen is al een olympische discipline sinds de spelen in Athene van 1896 en kent ondertussen heel wat bekende wedstrijden: de Tour de France, de Giro …

Met wedstrijden waarbij je soms honderden kilometers moet afleggen, is wielrennen een sport die vrij veel van je lichaam vraagt. De repetitieve bewegingen kunnen leiden tot verschillende kwalen: irritaties, brandwonden, wrijving ... Om dergelijke problemen het hoofd te bieden, dragen fietsers aangepaste kleding, waaronder in het bijzonder de fietsbroek. Die speciaal voor deze sport ontwikkelde broek beschermt je tegen mogelijke verwondingen door de intensiteit van je bewegingen.

De zeer strak aansluitende fietsbroek is onlosmakelijk verbonden met de wielersport en kan soms enkele praktische vragen oproepen, vooral als het gaat om het al dan niet dragen van ondergoed.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?
Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Wat is een fietsbroek?

De fietsbroek is een kledingstuk dat onlosmakelijk is verbonden met de wielersport. Deze makkelijk herkenbare broek heeft doorgaans de vorm van een short. De zeer strak aansluitende stof zit als een tweede huid, zodat je in optimale omstandigheden kan fietsen, hoe lang je rit ook is.

In tegenstelling tot een eenvoudige short, heeft een fietsbroek enkele specifieke technische kenmerken, die met name gericht zijn op het comfort van de fietser. Fietsbroeken bestaan hoofdzakelijk uit schuurbestendige materialen, wat het risico op onaangename of zelfs pijnlijke wrijving sterk vermindert. Ze zijn zowel ademend als licht en hebben een zeem dat is ontwikkeld voor langdurig comfort.

De eigenschappen kunnen wat verschillen van fietsbroek tot fietsbroek. Daarom bieden we deze gids met de keuzecriteria voor een fietsbroek en adviezen om je fietsbroek correct te dragen.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Wat trek je aan onder een fietsbroek? 

Als het gaat om de fietsbroek, stelt iedereen zich dezelfde vraag: wat trek je aan onder een fietsbroek? Omdat ze zo aansluitend zijn, is er vaak maar heel weinig ruimte over voor eventueel ondergoed. Dat betekent dat het antwoord op de vraag voor de hand ligt: over het algemeen raden we aan om niets te dragen onder je fietsbroek, en dat om verschillende redenen.

Door de jaren heen zijn fietsbroeken steeds verder ontwikkeld om uiteindelijk uit te komen bij topproducten die speciaal zijn uitgedacht voor de behoeften van een fietser. Daardoor is het niet alleen overbodig en oncomfortabel om ondergoed te dragen, maar kan het zelfs leiden tot onaangename irritaties.

Toch zijn er nog altijd fietsers die liever wel ondergoed dragen onder hun fietsbroek. In dat geval kies je bij voorkeur voor een naadloos model van natuurlijke en ademende materialen. Zo beperk je het risico op wrijving en behoud je een goede afvoer van de transpiratie.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Ondergoed: wat is het verschil tussen een fietsbroek voor heren en een voor dames? 

Omdat een fietsbroek zo strak aansluit en zich perfect aan de vormen van de fietser aanpast, speelt de lichaamsbouw van de sporter hier een belangrijke rol. Daarom zitten er verschillen in fietsbroeken voor heren en voor dames, zodat het materiaal perfect past bij de behoeften van de fietsers.

Een van die verschillen zit in het zeem, een element waar je rekening mee moet houden in de keuze van je fietsbroek, zoals we later nog zullen zien. Het juiste zeem zal oververhitting en ongemakken beperken. We raden overigens in beide gevallen aan om geen ondergoed onder de fietsbroek te dragen.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Hoe kies je je fietsbroek? 

De keuze voor de juiste fietsbroek is net zo belangrijk als de keuze voor het juiste type fiets. De broek speelt een centrale rol in je welzijn tijdens wedstrijden en trainingen en moet dus met zorg worden gekozen.

Daarvoor moet je rekening houden met verschillende elementen, vooral op het vlak van de technische kenmerken, zodat je een model kan vinden dat perfect voldoet aan jouw verwachtingen.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

De rekbaarheid 

Zoals eerder vermeld, is fietsen een bijzonder intensieve discipline die veel vraagt van je beenspieren die continu in beweging zijn. Daarom is het belangrijk dat je fietsbroek zeer elastisch is, zodat je soepel kan bewegen. Vooral voor regelmatige fietsers zal een elastisch en soepel model het trappen eenvoudiger maken, zodat je altijd optimaal kan presteren. Er zijn twee hoofdmaterialen waar je uit kan kiezen:

- Synthetische materialen (polyamide of polyester): slijtvast en technisch, maar ook rekbaar en licht absorberend
- Elastaan (of Lycra): een ongeëvenaard tweedehuideffect, voor een sterk verminderd risico op wrijving

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Het zeem

Het zeem heeft een centrale plaats in de samenstelling van je fietsbroek. Dit stuk stof zit aan het kruis, daar waar irritaties en wrijving het meeste voorkomen, en voorkomt het ontstaan van die ongemakken, zodat je onbeperkt kan trappen.

Het zeem neemt ook de schokken en trillingen op die je tijdens het fietsen kan ervaren, vooral op lastigere paden. Je kan kiezen voor een zeem van gel of een van schuim. Gel wordt aanbevolen voor wie recreatief gaat fietsen en voornamelijk over wegen of bospaden rijdt.

Welke maat fietsbroek heb je nodig?

Je zal ondertussen begrepen hebben dat een fietsbroek een kledingstuk is dat heel strak aansluit en zich volledig naar je lichaam vormt voor een optimaal comfort. Dat betekent dus dat de juiste maat heel belangrijk is, zodat je volop kan genieten van de voordelen van je fietsbroek. Een te grote fietsbroek veroorzaakt wrijving, terwijl een te kleine broek je beperkt in je bewegingen.

Om een fietsbroek te vinden die perfect bij je past en voor een ongeëvenaard comfort volledig op je lichaam aansluit, moet je verschillende elementen opmeten:
- De omtrek van je taille
- De omtrek van je heupen
- De omtrek onder je quadriceps
- De omtrek van je bovenbeen

Met een soepel meetlint kan je nauwkeurige afmetingen verkrijgen, zodat je het comfortabelste model kan vinden en met een zo klein mogelijk risico op wrijving kan gaan fietsen.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Welk model fietsbroek heb je nodig? 

Als het gaat om de fietsbroek (en om het eventueel daaronder te dragen ondergoed), komen we ook uit bij de vraag welk model je moet kiezen. Er bestaan globaal gezien twee type modellen, waarvan er eentje je zeker zal bevallen.

- De korte fietsbroek: de korte fietsbroek, zonder twijfel het meest bekende model, gaat met je mee op trainingen en wedstrijden. Deze broek zorgt niet alleen voor je comfort, maar beperkt ook het risico op wrijving. Deze broeken hebben de voorkeur voor kortere ritten die een matige inspanning vragen.

- De fietsbroek met bretels: een fietsbroek met bretels heeft de voorkeur voor langere ritten, aangezien dit model enkele eigenschappen heeft die zeer handig zijn voor de fietser. Dan hebben we het met name over het positiebehoud: je fietsbroek met bretels zal de hele rit lang perfect op haar plaats blijven, zodat jij je volledig kan concentreren op je prestaties.

We raden in beide gevallen aan om geen ondergoed te dragen onder je fietsbroek, om optimaal van de voordelen van je broek te kunnen genieten.

Wat trek je aan onder een fietsbroek?

Hoe onderhoud je je fietsbroek?

Je draagt je fietsbroek zonder ondergoed en bij een intensieve activiteit, deze vraagt dus bijzonder onderhoud. Daarvoor heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt je fietsbroek met de hand wassen, vooral wanneer je flink door de modder bent gereden en dat aan je broek te zien is. We raden aan je broek niet in het water te laten weken en ze niet te hard uit te wringen.

Anderzijds kan je je fietsbroek ook in de wasmachine wassen, zolang je rekening houdt met de materialen van je broek. Kies dus voor een temperatuur van 30 graden en een programma met 800 tot 1.000 toeren per minuut. Als je die instructies niet opvolgt, kan je de kwaliteit van het textiel aantasten, wat dan weer irritaties met zich mee kan brengen, of je nu ondergoed draagt onder je fietsbroek of niet.

Dit advies vind je misschien ook interessant: 

Welke wielmaat moet ik kiezen voor mijn mountainbike

WELKE WIELMAAT MOET IK VOOR MIJN MOUNTAINBIKE KIEZEN?

Je wilt je een mountainbike aanschaffen. Maar je raakt verloren in de verschillende wielmaten voor mountainbikes. Welke maat moet je kiezen: 26, 27,5 of 29 inch? Volgens welke criteria? Geen paniek, in dit artikel helpen we je de beste keuze te maken.