Welke bodyprotector kies ik voor paardrijden?

Hoe kies ik een bodyprotector?

Omdat paardrijden een risicovolle sport is die tot valpartijen kan leiden, willen we je helpen bij de keuze van je bodyprotector.

Hoewel een bodyprotector niet verplicht is bij paardrijden, vereist deze sport optimale bescherming. Afhankelijk van je lichaamsbouw of de discipline die je beoefent, zal de keuze voor een bodyprotector anders zijn. Omdat sommige disciplines gevaarlijker zijn dan andere, moet het veiligheidsniveau van de bodyprotector hierop zijn afgestemd. Om je te helpen bij het kiezen van de perfecte bodyprotector voor paardrijden, geeft Decathlon je alle criteria die je nodig hebt, van de keuze van je discipline tot de maat van je bodyprotector.

Welke bodyprotector kies ik voor paardrijden?

Waarom een bodyprotector dragen bij paardrijden?

Als je net begint met paardrijden, is een bodyprotector essentieel omdat hij zowel je ribben als je wervelkolom beschermt bij een val. Een bodyprotector is een echt veiligheidsaccessoire en minimaliseert de impact bij een val op de grond. Hij geeft je zelfvertrouwen omdat je minder bang bent om van je paard te vallen.

Het blijft echter essentieel om voorzichtig te zijn bij het beoefenen van je discipline, omdat de bodyprotector in bepaalde situaties niet voldoende zal zijn om je tegen mogelijke schokken te beschermen. Bovendien helpt de bodyprotector om een goede houding aan te nemen tijdens het paardrijden. Omdat een bodyprotector tamelijk stijf is, houd je immers je rug recht.

Welke bodyprotector kies ik voor paardrijden?

Wat zijn de verschillende beschermingsniveaus?

Op dit moment bestaan er 3 beschermingsniveaus voor de verschillende disciplines van ruitersport. Zo heeft de Franse Ruitersportfederatie de volgende niveaus bepaald:
- Niveau 1 voor wedstrijdjockeys.
- Niveau 2 voor recreatieve ruitersport.
- Niveau 3 voor beginners en voor ervaren ruiters die meer risico's nemen bij het paardrijden.

Welke criteria hanteer je om een bodyprotector te kiezen?

Wanneer je op het punt staat een bodyprotector voor paardrijden aan te schaffen, moet je rekening houden met 5 belangrijke criteria :
- de maat
- het beschermingsniveau
- de gebruiksfrequentie
- de prijs
- de geografische situatie

- De maat: Een bodyprotector kiezen die perfect aangepast is aan jouw lichaamsbouw is essentieel om jezelf optimaal te beschermen tegen blessures bij een ongelukkige val. De maat van je bodyprotector is ook afhankelijk van het seizoen, aangezien je hem in de zomer alleen over een T-shirt draagt. In de winter daarentegen draag je de bodyprotector over een trui en onder een jas, waardoor hij in de weg kan zitten en je een te strak gevoel kan geven. Daarom kun je beter kiezen voor een iets grotere bodyprotector.

- Het beschermingsniveau: Afhankelijk van de rijdiscipline die je beoefent, moet je je bodyprotector kiezen op basis van het beschermingsniveau. Overigens is het beter om te kiezen voor een bodyprotector die veiliger is dan het vereiste beschermingsniveau, dan er een te dragen met een lagere bescherming en risico op letsels.

- De gebruiksfrequentie: Over het algemeen moet de bodyprotector die je kiest, passen bij je gebruiksfrequentie. Voor een zogenaamde recreatieve beoefening zal je dus eerder kiezen voor een veiligheidsvest of een rugbeschermer, die veel betaalbaarder zijn. Als je echter regelmatig paardrijdt, zullen hoogwaardige bodyprotectors geschikter zijn en je meer bescherming bieden.

- De prijs: Ook het budget dat je aan de aankoop van een bodyprotector wilt besteden, zal van invloed zijn op je voorkeuren. Als je een beperkt budget hebt, zijn veiligheidsvesten of rugbeschermers geschikter. Als je budget het echter toelaat om een effectievere en veiligere bodyprotector aan te schaffen, raden we je aan een airbagvest te kiezen dat hoogwaardiger is en langer meegaat.

- De geografische situatie: Wat je zeker niet mag vergeten bij de keuze van de ideale bodyprotector zijn de klimatologische omstandigheden op de plaats waar je gaat paardrijden. Momenteel bestaan er bodyprotectors die je kunt aanpassen aan de seizoenen. Als je echter alleen in de zomer paardrijdt, is een bodyprotector zonder mouwen perfect voor jou. In de winter houden bodyprotectors met lange mouwen je onder alle omstandigheden warm. Dankzij je bodyprotector voel je je beschermd tegen eventuele valpartijen en kun je volop genieten van je discipline.

Hoe kies ik een bodyprotector?

Wanneer je gaat paardrijden en op zoek bent naar een goede bodyprotector, kan het lastig zijn om te kiezen uit alle verschillende beschermers die er op de markt verkrijgbaar zijn. Zo zijn er zes modellen voor paardrijden verkrijgbaar. Ze hebben elk hun specifieke eigenschappen en zijn speciaal ontworpen voor ruitersportdisciplines die een aangepaste bescherming vereisen.

De bodyprotector: Voor beginners is de bodyprotector perfect, omdat hij een goede bescherming biedt voor de romp en de rug. De beschermer heeft een goede stijfheid en absorbeert schokken bij een val dankzij de gewafelde schuimstukken. Dankzij deze bodyprotector bescherm je dus je borst, je wervelkolom, je nieren, je ribbenkast en je buik. Dit vest is gemaakt van schuim en zorgt ervoor dat je vrij kunt bewegen tijdens het paardrijden.

De rugbeschermer: Deze heeft een stijve plaat aan de rugzijde en is verstelbaar met behulp van banden. Dit model ondersteunt je rug stevig, zodat je een betere houding aanneemt. Een rugbeschermer heeft echter beschermingsniveau 1, je kunt hem dus niet gebruiken als je deelneemt aan bijv. een wedstrijd:
- cross
- eventing
- menmarathon

De gelede bodyprotector: De gelede bodyprotector is een van de meest originele modellen. Hij ontleent zijn naam aan de reeks gelede delen waaruit hij bestaat. Dit model wordt vaak door kinderen gebruikt en biedt een uitstekende bescherming en bewegingsvrijheid. Bovendien biedt hij een optimale bescherming ter hoogte van het stuitbeen. Hij is uitgerust met verstelbare bandjes die aan elke lichaamsbouw kunnen worden aangepast. Zo kan hij gedragen worden door zowel kinderen als volwassenen.

De cross-bodyprotector: Dit model wordt voornamelijk gebruikt tijdens cross-wedstrijden en is tamelijk stijf. Hij biedt een betere valbescherming dan andere modellen bodyprotectors. Aan de andere kant kan hij, omdat hij veel stijver is, sommige ruiters in hun bewegingen hinderen. Zij zullen zich prettiger voelen met een beschermer die hen meer bewegingsvrijheid geeft. Deze bodyprotector van niveau 3 blijft echter een van de beste om je te beschermen tegen eventuele valpartijen tijdens cross-wedstrijden.

De opblaasbare bodyprotector: Een opblaasbare bodyprotector biedt tijdens cross- of springwedstrijden de bescherming die je nodig hebt voor je nek, borstkas en rug. Dankzij de ultralichte en comfortabele opblaasbare luchtkamers beperk je schokken bij een eventuele val. Soms word je echter beperkt in je bewegingen als je dit type bescherming draagt. Daarom raden we aan om dit model eerst uit te proberen voordat je een keuze maakt.

Het airbagvest: Voor een maximale veiligheid raden we je aan een airbagvest te kiezen. Dit vest staat bekend als de meest hoogwaardige beschermer bij valpartijen en voorkomt ernstige verwondingen. Door de snelheid waarmee het airbagvest zich opblaast kun je je rug, nekwervels, hals, stuitbeen en ribben effectief beschermen. Dit vest is de perfecte bescherming als je deelneemt of wilt deelnemen aan springwedstrijden. Aan de andere kant is het belangrijk dat je weet dat het airbagvest nog niet is goedgekeurd voor cross-wedstrijden.

Welke bodyprotector kies ik voor paardrijden?
Welke bodyprotector kies ik voor paardrijden?

Welke maat moet ik kiezen voor mijn bodyprotector?

Als je eenmaal hebt besloten welk type bodyprotector je wilt, moet je gaan nadenken over de maat. Als je je comfortabel wilt voelen en vrij wilt kunnen bewegen tijdens je training of wedstrijd, is het cruciaal dat je bodyprotector goed aansluit. Daarom moet je kijken naar je lichaamsmaten en rekening houden met:

- je borstomtrek
- je tailleomtrek
- de hoogte tussen je taille en schouder

Je bodyprotector moet strak genoeg zitten om je te beschermen tegen schokken. Aan de andere kant zijn sommige bodyprotectors erg stijf, zodat een te kleine maat hinder kan veroorzaken wanneer je paardrijdt.

Deze adviezen zouden je ook kunnen interesseren: 

Alt/hoe-bit-kiezen

Hoe kies je het juiste bit voor je paard?

Er bestaan heel veel verschillende soorten bitten, en het is niet altijd even eenvoudig om te weten welk bit geschikt is voor jouw paard. Het Fouganza-team geeft je enkele tips mee om je bij die keuze te helpen.

cc paardrijbroek

Hoe kies je de juiste rijbroek?

De keuze van de juiste rijbroek ligt mee aan de basis van aangenaam rijplezier. Baseer je keuze op 4 criteria: weersomstandigheden, bewegingsvrijheid, stevigheid en grip in je zadel.

Hoe kies je een paardendeken? -titel

Hoe kies je een paardendeken?

De winter komt steeds dichterbij en je weet nog niet goed of je je paard met een deken wilt bedekken ... of niet?Hier zijn enkele vragen die je op weg helpen naar het antwoord.

cc mini chaps fouganza

Hoe kies ik mijn minichaps?

Minichaps zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Minichaps worden om het onderbeen heen geslagen, vaak in combinatie met judphor boots. Het kiezen van de juiste minichaps is gebaseerd op het gebruik, je wensen, onderhoud en duurzaamheid.