Welke MTB-band is de juiste

Welke MTB-band is de juiste?

Het is nog niet zo eenvoudig om de juiste band voor je MTB te kiezen, als je er niet zoveel vanaf weet ... Daarom maken we het je eenvoudig: ontdek hier alles wat je weten moet om de MTB-band te kiezen die past bij wat jij nodig hebt.

Het is heel belangrijk om goed stil te staan bij de keuze van de banden voor je MTB. De band is immers een essentieel onderdeel van je fiets. Welke band voor jou de juiste is, hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe en waar je fietst, het weer en het type MTB dat je hebt.

Het is heel belangrijk om de verschillende MTB-banden te kennen, alleen zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn en kan je die optimaal benutten.

Tijd dus om een heuse bandenexpert te worden!

WELKE MTB-BAND IS DE JUISTE?

1/ Het nut van een (goede) MTB-band

De banden vormen het enige punt waar je MTB in contact komt met de grond. Beginners staan daar te weinig bij stil, maar ze hebben een invloed op de tractie, het rendement, de grip, het remvermogen en de controle van je MTB. Ze vormen ook de eerste "vering" van je fiets en kunnen afhankelijk van hun vorm en bandendruk meer of minder kleine schokken dempen.

Je banden bepalen je MTB-rit. Als je banden ontwikkeld zijn voor droog terrein, krijg je het hels moeilijk op een natte ondergrond en het omgekeerde is ook waar: als je banden "te" veel grip hebben, remmen ze je af op vlot berijdbare paden.

Zoals je ziet, speelt je band een belangrijke rol bij het mountainbiken en is het geen goed plan om daaraan voorbij te gaan! 

2/ De onderdelen van een band

Een MTB-band bestaat uit verschillende onderdelen: het loopvlak, het karkas en de hieldraad. Dat zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Geen zorgen, we leggen het je tot in de puntjes uit!

Het KARKAS is het frame van de band. Dat bestaat uit gevlochten draden van nylon of katoen. Dat kunnen stijve en dikke draden zijn, of dunnere, strakkere en flexibelere draden (die laatste zijn duurder).

Het LOOPVLAK is het buitenste deel van de band en bedekt het karkas. Dat is het onderdeel dat je MTB met de ondergrond verbindt. Het loopvlak heeft een grote impact op de rolweerstand, de mate waarin modder (en andere rotzooi) aan je band blijft hangen en de slijtage.

De HIELDRADEN zijn hoepels die de band tegen het deel dat in contact komt met de velg aandrukken en daar houden. Je hebt twee verschillende types hieldraden, voor draadbanden en vouwbanden:

  • DRAADBANDEN

    Draadbanden

    Draadbanden hebben stalen hieldraden en vind je doorgaans bij het basic of instapgamma. Maar omdat stalen hieldraden de band beter tegen de velg houden, vormen ze ook een groot voordeel voor disciplines als downhill.

  • VOUWBANDEN

    Vouwbanden

    Vouwbanden hebben hieldraden van polyamide, para-aramide of aramide (Kevlar) en zijn lichter en comfortabeler. Bovendien zijn ze makkelijk op te leggen en kan je de banden eenvoudiger opbergen.

Bandenbreedte MTB

3/ De doorsnede van een band

De doorsnede van een band is de breedte en heeft een invloed op het gedrag van je MTB. Bij MTB's wordt die doorsnede vaak uitgedrukt in inch (net zoals de diameter van de wielen).

Je vindt die indicatie overigens altijd terug op de flank van de band, naast de wieldiameter (dat ziet eruit als 29 x 2.0 voor een wiel met een diameter van 29″ en een breedte van 2.0″).

Een brede band is comfortabeler, biedt meer demping, beschermt de velg beter en heeft meer grip omdat het oppervlak dat in contact komt met de grond groter is.

'Plus'-banden, dat zijn banden met een doorsnede van 2,60 tot 2,80, zijn nog comfortabeler en vergevingsgezinder. Ze hebben een groot contactoppervlak met de ondergrond en een goede grip. Maar omdat ze breder zijn, gaan de noppen minder diep de ondergrond in en zijn ze dus minder nauwkeurig dan dunnere banden. Bovendien moet de velg breder zijn en geschikt zijn voor die doorsnede.

Een smallere band moet harder worden opgepompt en zal een lagere rolweerstand hebben. Bovendien is die vaak lichter. Banden met een dergelijke doorsnede zijn ideaal voor crosscountry, omdat dat een discipline is die veel rendement en prestaties vraagt.

Je kunt overigens verschillende bandenbreedtes op een velg leggen, zolang ze maar compatibel zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een 13C velg hebben en daar banden van 18, 20, 23 of 25 mm opleggen.

*Let op: er is een kleine variatie in breedte tussen bandenmerken.

De ETRTO-norm (European Tyre and Rim Technical Organisation)

Deze Europese norm is de enige betrouwbare en genormaliseerde maat voor de breedte van een band. In tegenstelling tot de maat in inches, die 'commercieel' is en sterk varieert van merk tot merk, geeft de ETRTO-standaard dezelfde informatie weer, maar dan in millimeters.

De ETRTO-maat 55-559 55 betekent bijvoorbeeld dat de band aan de noppen 55 mm breed is en een diameter heeft van 559 mm.

Je kan die maat terugvinden op de flank van je band.

De noppen van een band

Grotere noppen geven je wielen meer grip, wat ideaal is voor ruige, zachte, modderige en gladde ondergronden. Ze zorgen echter ook voor wat extra rolweerstand.

Kleine noppen hebben een lagere rolweerstand, omdat ze kleiner en lichter zijn en minder vervormen bij elke trap. Trappen gaat dus gemakkelijker. Ze zijn geschikt voor droge en stevige ondergronden, maar hebben relatief weinig grip.

De afstand tussen de noppen is net zo belangrijk als hoe groot ze zijn.

Hoe verder de noppen uit elkaar staan, hoe beter je banden rotzooi als modder en aarde loslaten. Dat kan bijzonder interessant zijn voor drassige en modderige ondergronden, maar verhoogt wel ook de rolweerstand.

Hoe dichter de noppen bij elkaar staan, hoe lager de weerstand. Die banden zijn geschikter voor droog terrein of voor crosscountry.

Tegenwoordig combineren steeds meer merken verschillende noppen om hun banden zo veelzijdig mogelijk te maken. Dat betekent dat de banden kleine noppen hebben op het loopvlak en grote noppen aan de zijkanten. Dat zorgt voor een doeltreffend rendement op droog en stevig terrein en een goede grip in de bochten. 

Noppen op MTB-banden

De hardheid van een band

De hardheid van een MTB-band wordt aangegeven op de Shore A-schaal. Die schaal zegt iets over de zachtheid van het rubber van de band.

Hoe zachter het rubber, hoe meer grip je band heeft en hoe sneller die verslijt. Harder rubber gaat dan weer langer mee en is robuuster, waardoor je banden beter rollen.

Tubetype, Tubeless of Tubeless Ready banden

Een laatste element waar je bij stil moet staan: kies je voor Tubetype, Tubeless of Tubeless Ready? We staan even stil bij de verschillen, zodat je weet waar je aan begint.

  • Tubetype

    Een Tubetype-band wordt gemonteerd met een binnenband (op klassieke velgen) en is niet luchtdicht. Dit is de meest gebruikte techniek. Het voordeel is dat het eenvoudig is in onderhoud. Het nadeel is dat je er sneller een gaatje in krijgt of dat de band scheurt als die afgeknepen raakt. Dat laatste kan gebeuren als je band niet voldoende is opgepompt en het vreemde voorwerp de band en de binnenband tegen de velg drukt. En dan komt het drama: een lekke band.

  • Tubeless

    Een Tubeless-band wordt gemonteerd zonder binnenband. De velg van je wiel moet Tubeless-compatibel zijn. Bovendien is die luchtdicht, wat ze wat zwaarder maakt. Dat extra gewicht wordt echter gecompenseerd door het gebrek aan binnenband. Zonder binnenband kan je band beter vervormen en heb je dus een hoger rendement en meer grip.

  • Tubeless Ready

    Een Tubeless Ready-band volgt een beetje hetzelfde principe als de Tubeless-band: zonder binnenband en je hebt compatibele velgen nodig. Deze banden zijn echter niet volledig luchtdicht. Daarom moet je antilekvloeistof in je band spuiten. Bij een lek vult die vloeistof het gat op (en dat is echt geweldig, zo hoef je niet langer je MTB-rit stop te zetten om je band te plakken). Bovendien kan je met deze banden op een langere bandendruk rijden voor meer comfort en grip aan hetzelfde rendement. De kers op de taart? De band is ook nog lichter!

Hoe moet je de bandenspanning van je MTB afstellen?

Tot slot

We willen je nog een ding meegeven voor je vertrekt: denk eraan om je bandendruk altijd goed aan te passen.

Je bandendruk is heel belangrijk: als je banden te hard zijn opgepompt, zal je fiets oncontroleerbaar zijn en verlies je veel grip en comfort. Niet genoeg opgepompt, en je loopt het risico op scheurtjes en een lek. Bovendien verlies je veel rendement op goed berijdbare paden.

Dit advies vind je misschien ook interessant ...

Welke wielmaat moet ik kiezen voor mijn mountainbike

WELKE WIELMAAT MOET IK VOOR MIJN MOUNTAINBIKE KIEZEN?

Je wilt je een mountainbike aanschaffen. Maar je raakt verloren in de verschillende wielmaten voor mountainbikes. Welke maat moet je kiezen: 26, 27,5 of 29 inch? Volgens welke criteria? Geen paniek, in dit artikel helpen we je de beste keuze te maken.

comment_choisir_velo_VTT

Hoe kies je een mountainbike?

Een XC (Cross Country), een All Mountain, een DH (Down Hill of voor afdalingen) … Lees onze tips om je te helpen in je keuze van een MTB voor recreatief of intensief gebruik.