Welke fietsen zijn er voor mensen met een beperking?

Welke fietsen zijn er voor mensen met een beperking?

Heb je een beperking, maar zou je toch graag fietsen? In dit artikel tonen we je de mogelijkheden. 

Fietsen is een zeer populaire vorm van sport en transport in België. Meer dan 70% van de Belgen heeft een fiets en 35% van de Belgen gebruikt de fiets zeer vaak. Met bepaalde beperkingen kan het zijn dat fietsen moeilijker wordt. Gelukkig zijn er verschillende soorten fietsen beschikbaar voor mensen met een beperking. In dit artikel zullen we de de mogelijkheden opsommen en uitleggen.

Handbike

Een handbike is een fiets met drie wielen die wordt aangedreven met de handen in plaats van met de voeten. Dit type fiets is dus ideaal voor mensen met een beperking aan de benen, maar wel voldoende kracht hebben in hun armen. Het wordt vooral gebruikt door mensen in een rolstoel. Een handbike is veel sneller en efficiënter dan een rolstoel. De gemiddelde snelheid van atleten tijdens een wedstrijd is 40 km/h en tijdens het sprinten kan dit zelfs richting 60 km/h gaan. Handbikes zijn er in verschillende varianten, waaronder sportieve modellen voor snelheid en prestatie en meer recreatieve modellen voor rustige fietstochten.

Duo fiets of Tandem

De duofiets en de tandem zijn fietsen voor 2 personen. Beide personen kunnen trappen, maar er is maar één iemand die kan sturen. Dit is ideaal voor mensen met een visuele beperking of voor mensen die voor een andere reden moeite hebben met het sturen van een fiets. Het grote verschil tussen de twee fietsen is dat bij een duofiets de twee personen naast elkaar zitten en bij de tandem de bestuurder voor de andere persoon zit.

Ligfiets

Zoals je waarschijnlijk al kan raden is een ligfiets een fiets waarbij je in een liggende positie zit in plaats van zittend. Ligfietsen zijn ergonomischer dan gewone fietsen, daarom is het ideaal voor mensen met rugproblemen of voor mensen die niet comfortabel kunnen zitten op een gewone fiets. Ligfietsen zijn er in verschillende varianten, waaronder sportieve modellen voor snelheid en prestatie, maar ook recreatieve modellen voor rustige fietstochten. Ook zijn er hometrainers in de vorm van ligfietsen.

Driewieler

Een driewieler is een fiets met drie wielen in plaats van twee. Dit type fiets is ideaal voor mensen die moeite hebben met balans of stabiliteit op een gewone fiets. Driewielers zijn er in verschillende varianten, waaronder modellen met een lage instap voor mensen met beperkte mobiliteit.

Samenvatting

Welke soorten fietsen zijn er voor mensen met een beperking?

Handbike: Voor mensen met een beperking aan de benen.
Duofiets / Tandem: Voor mensen met een visuele beperking.
Ligfiets: Voor mensen met rugproblemen.
Driewieler: Voor mensen die moeite hebben met balans.

hoe-kies-je-een-kinderfiets

Hoe kies je een kinderfiets?

Van die allereerste kinderfiets tot een volwaardige fiets voor tieners, je houdt best rekening met een aantal zaken als je een kinderfiets koopt.

hoe stel je je fietsremmen af?

Hoe stel je je fietsremmen af?

Je fietsremmen afstellen is heel gemakkelijk en neemt slechts een tiental minuten in beslag. Lees hier hoe het moet!

vervangen-handvatten-fiets-btwin

Fiets klusadvies: hoe handvatten vervangen?

De handvatten van een fiets verslijten gewoonlijk vrij snel. Ze garanderen comfort en zorgen ook voor een mooie look waar fietsers dol op zijn.

ReCYCLE - Oude fietsen, nieuwe kansen

ReCYCLE - Oude fietsen, nieuwe kansen

Gebruik je je fiets niet meer? Of is die van je kind simpelweg te klein geworden? Breng hem gerust binnen bij Decathlon! Wij kopen hem graag van je terug, en geven je er een waardebon voor in de plaats. Deze is geldig in al onze winkels en op decathlon.be.

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Hoe kies ik een fietshelm voor mijn kind?

Voer je je kind mee in een fietsstoeltje ? Peddelt je kleine sporter zelf mee op een tweewieler? Een fietshelm voor kinderen is verplicht voor zowel passagiers als bestuurders!

Een fietsband vervangen

Hoe vervang je een fietsband?

Een fietsband vervangen? Dat klusje kan in enkele minuten geklaard zijn. Ontdek hoe je een fietsband monteert en demonteert!

Hoe een fietszadel vervangen?

Hoe een fietszadel vervangen?

Wil je graag een meer comfortabele fietszadel of een fietszadel die er beter uitziet? Lees hier hoe je een fietszadel vervangt!