WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG ALS JE MET EEN BOEI OP MEERVAL WILT GAAN VISSEN?

Welke uitrusting heb je nodig als je met een boei op meerval wilt gaan vissen?

De meerval is een van de meest mysterieuze en intrigerende zoetwaterroofvissen. De meervalvisserij is al even intrigerend en je kunt de meerval op talrijke manieren vangen. Vissen met een boei is een van de meest efficiënte technieken. Ontdek in dit advies welke uitrusting je nodig hebt om kennis te maken met deze manier van vissen en mooie meervallen te vangen.

WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG ALS JE MET EEN BOEI OP MEERVAL WILT GAAN VISSEN?

Hengel

Je gebruikt de hengel niet om een montage uit te werpen, maar om je vis te drillen. De lengte van de hengel is om twee redenen van belang: je moet de lijn uit de stroming en obstakels kunnen halen en de vis kunnen tegenhouden tijdens het drillen.

We raden daarom aan een hengel van 3 tot 3,50 m te gebruiken. Die hengels zijn krachtig, maar soepel genoeg dat je er comfortabel mee kunt drillen en het risico op afhaken beperkt blijft.

WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG ALS JE MET EEN BOEI OP MEERVAL WILT GAAN VISSEN?

De hengelsteun

Je hebt een verticale hengelsteun nodig zodat je hengel goed rechtop staat. Zo ga je niet alleen het effect van de stroming tegen, maar kan je ook de aanrakingen beter detecteren. Gebruik je hengelsteun met een lange bankstick, zodat je hem goed diep in de grond kunt steken. De beet van de meerval kan heftig zijn en dan is het belangrijk dat je hengel goed wordt ondersteund.

WELKE UITRUSTING HEB JE NODIG ALS JE MET EEN BOEI OP MEERVAL WILT GAAN VISSEN?

Molen

De juiste molen is nog belangrijker dan de juiste hengel, omdat het je lijnreserve is die de vis zal vasthouden. Je slip zal dus zwaar op de proef worden gesteld. Kies voor een molen met een capaciteit van 150 tot 300 m voor gevlochten lijn tussen 30/100 en 50/100. 
Hoe lastiger de omgeving waarin je vist (stroomzones of weidse ruimtes), hoe dikker je lijn moet zijn en hoe hoger je remvermogen. We raden aan een molen van maat 5000 tot 8000 te gebruiken met een remvermogen van minstens 15 kg.

Montage

DE DOBBER
De grootte van je dobber is afhankelijk van je levend aas. Doorgaans gebruik je een dobber van 100 tot 300 gram. Sommige modellen hebben een houder voor een breekstaafje, waardoor je ze gemakkelijker terugvindt in het donker. Anderen komen met vlaggetjes zodat je ze van een grote afstand goed kunt zien.

DE BREEKLIJN
De breeklijn is de nylon lijn die je hoofdlijn met de boei verbindt. Kies voor een dunnere nylon (20/100 - 30/100) die breekt bij aanraking. De juiste lengte is afhankelijk van je visstek, maar doorgaans heb je een lengte van 2 tot 4 meter nodig.

DE BOEI
De boei is het belangrijkste onderdeel bij deze vorm van vissen. Hiermee kan je je lijn goed onder spanning brengen en je aas in de bovenlaag van het water leggen. Kies voor een goed zichtbare boei en veranker die met een touw en een gewicht van 5 tot 10 kg. Je hebt een bootje of een waadpak nodig om de boei op haar plaats te zetten.

montage-meerval

Conclusie

Nu weet je wat je allemaal nodig hebt om te beginnen met het vissen op meerval. We wensen je gedenkwaardige drils met deze ongeëvenaarde zoetwaterroofvis.