zwemmen

Zwemtrainingsmateriaal voor de benen 

Om je zwemprestaties in alle aspecten te verbeteren, vormt trainingsmateriaal een perfect hulpmiddel. Of je nu je  techniek wil verbeteren, aan kracht winnen of de routine doorbreken, met  zwemaccessoires sta je er nooit alleen voor!

Ook al ga je tijdens het zwemmen vooral vooruit dankzij je bovenste ledematen, toch maken de  benen vaak het verschil tussen een goede en een zeer goede zwemmer. Daarom is het belangrijk om je bij bepaalde zwemtrainingen voornamelijk op de  benen te richten.

Hopelijk heb je dus je plank en zwemvliezen bij, want vandaag zetten we ons beste beentje voor!

Allemaal het water in!  (zonder jullie te willen bevelen)

 

Zwemvliezen

Zwemmers gebruiken vaak zwemvliezen tijdens de training, op elk niveau. Je kunt ze gebruiken om specifiek aan je benen te werken , maar ook om op je volledige zwemslag  te trainen. Ze zijn vooral erg efficiënt om meer stuwkracht op te bouwen en bepaalde spieren extra te trainen.

(Het is noodzakelijk om op te warmen voor elk trainingsdeel met  zwemvliezen. Zorg in een koude omgeving goed voor je spieren en gewrichten. Zo vermijd je blessures!)

Er bestaan twee verschillende soorten zwemvliezen, die elk hun voordelen hebben. Korte zwemvliezen en lange zwemvliezen.

 

Korte zwemvliezen (zoomers)

De beenslag met korte zwemvliezen, ook “zoomers” genoemd in het Engels, ligt erg dicht bij de "natuurlijke" beweging zonder materiaal. In die zin zijn zoomers minder "destabiliserend" dan  lange zwemvliezen wat betreft de zwembeleving.

Korte zwemvliezen garanderen een hogere beenslagfrequentie  en hebben een zwaardere impact op je hartritme. Met deze zwemvliezen kun je voornamelijk aan je vormspanning werken en je bilspieren trainen. Ze worden vaak gebruikt om meer weerstand op te bouwen, je spieren te versterken en aan kracht te winnen.

“Verfijnen en verstevigen", dat is het credo van zoomers!

Trainingssessies met korte zwemvliezen zijn vaak erg intens (intervaltraining, sprints). Om de voordelen van dit  materiaal ten volle te benutten, moet de frequentie van je  beenslag immers hoog zijn. En dat komt goed uit, want wij houden van intense trainingen!

Let wel op: als je een hoge beenslagfrequentie combineert met veel stuwkracht, dan vreet dat al snel aan je benen. Laat je niet verrassen!

 

Lange zwemvliezen

Zij die hun zwemtrainingen willen aanwenden om  spieren  te kweken (met sportieve of esthetische doeleinden) en om aanzienlijk meer stuwkracht te halen, kiezen best voor lange zwemvliezen.

Door hun omvang zorgen ze ervoor dat je spieren zich meer moeten inspannen en geven ze je het gevoel dat je intenser door het water glijdt bij het zwemmen.

Dat is ook zo, en daarin ligt meteen ook het andere voordeel van lange zwemvliezen: je zwemt beduidend sneller. De zwembeleving wordt tien keer zo intens, je verlegt je grenzen en je legt op erg korte tijd meer afstand af!

Lange zwemvliezen kunnen soepel of stijf zijn. Lange zwemvliezen met een stijf blad vormen een goed compromis tussen een grondige  spiertraining en een intense cardiovasculaire inspanning. Daarom zijn deze zwemvliezen vaak voorbehouden voor gevorderde zwemmers.

Hierbij moet ik dan ook je aandacht vestigen op de noodzaak om regelmatig te drinken. Lange zwemvliezen vragen erg veel van je  beenspieren en krampen zullen dus niet lang uitblijven!

 

Het zwemplankje

Een zwemplankje, dat ken je waarschijnlijk wel?

Dit drijfmiddel, dat in verschillende vormen bestaat, ondersteunt je armen aan het wateroppervlak terwijl je je benen traint. Als je eens een plank met een atypische vorm tegenkomt, dan is dat waarschijnlijk een  pull-kick. Het is een combinatie van een plank en een pull buoy.

Twee accessoires in één. De vooruitgang staat niet stil!

Hoe dan ook is het  zwemplankje een van de meest veelzijdige  zwemaccessoires . Je kunt het op veel verschillende manieren gebruiken om je  training toe te spitsen op specifiekere technische onderdelen. Het komt zelfs van pas om je armen te trainen, stel je voor!

Heb je vaak last van rugpijn, maak je geen zorgen. Het is ook mogelijk om de plank anders te leggen om er voordeel uit te halen zonder dat je er enige pijn van ondervindt. Kijk maar eens:

corriger-sa-position-de-battement-de-jambes-recupere

Omdat ze voor alles en voor iedereen kan dienen, is de plank zeker en vast de beste bondgenoot van de zwemmer !

Zoals je al gemerkt hebt, kun je dit materiaal individueel gebruiken, maar je kunt het ook met anderen delen.

Gebruik deze accessoires samen of afzonderlijk, afhankelijk van je behoeften en voorkeur, om je beentechniek verfijnen, aan kracht te winnen en de monotonie te doorbreken!

Ontdek de accessoires

  • pullbuoy

    Pullbuoy 

  • lange_zwemvliezen_nabaiji

    Lange zwemvliezen

  • zwmplank_nabaiji

    Zwemplank