goed verwarming van de benen

Het geheim van een goede opwarming

De opwarming is onmisbaar voor een training en helpt om blessures zoals een verrekking of kramp te voorkomen. Een goed opgewarmde sporter traint ook efficiënter, omdat hij beter gewapend is tegen spiermoeheid. Volg deze regels voor een goede opwarming!

vrouwen die verwarmen om hun wedstrijd te voorbereiden

De voordelen van een goede opwarming

Waarom is opwarmen eigenlijk nodig? Wat is het nut voor het lichaam?

Voor een veilige en optimale training moet een intensieve inspanning voorbereid worden. Opwarmen is nodig om je lichaam niet te forceren en het zo goed mogelijk voor te bereiden. Het:

 

-past de hart- en vaatfuncties aan. Het verhoogt met andere woorden je hartslag en maakt je hart klaar voor de inspanning,

-verhoogt de lichaamstemperatuur en verbetert de zuurstoftoevoer naar de organen. Door de hogere lichaamstemperatuur zetten de bloedvaten uit en wordt er meer bloed en dus meer zuurstof naar de spieren gevoerd,

-bereidt naast het hart alle spieren en gewrichten voor: de hogere temperatuur van de spieren zorgt voor meer soepelheid en een groter reactievermogen. De gewrichten van hun kant worden tijdens de opwarming gesmeerd,

-zorgt voor een veilige training: de intensiteit geleidelijk opbouwen is nodig om je hart, aderen, spieren en gewrichten (nek, polsen, enkels, knieën, rug...) zonder problemen aan te passen aan de fysieke inspanning,

-maakt je efficiënter tijdens en minder moe na de inspanning. Het lichaam heeft na een geleidelijke opwarming een aanzienlijk groter rendement en recupereert beter. Met een goede voorbereiding is het lichaam beter aangepast en wordt het, met dezelfde inspanning, minder moe,

-brengt je naar het hart van de activiteit: het fysieke ritueel van de opwarming helpt je om je mentaal en fysiek voor te bereiden op je training, door je vanuit een toestand van relatieve rust klaar te maken voor de inspanning. Bovendien voel je je beter en ben jesterker gefocust in een opgewarmd lichaam dan in een koud lichaam.

verwarming met de springtouw

De regels van een goede opwarming

Opwarmen voor een training is dus essentieel. Maar dan moet je nog weten hoe! Enkele tips om je op weg te helpen:

Een optimale opwarming moet tussen 10 en 30 minuten  duren om de lichaamstemperatuur en hartslag geleidelijk te verhogen, door de intensiteit van de oefeningen geleidelijk op te voeren.

De opwarming mag nooit uitputten zodat de sporter daarna ook nog aan zijn oefening kan beginnen. Integendeel, het moet juist stimulerend werken.

De opwarming moet in duur en aard uiteraard ook afgestemd zijn op de training die je voor ogen hebt. Een opwarming voor een loopsessie is anders dan voor een spiertraining.

Ze moet ook aangepast zijn aan de omgevingstemperatuur (weer, seizoen), het uur van de dag en de activiteiten vóór de training.

Denk eraan om regelmatig te drinken, ook tijdens de opwarming!

verwarming met de roeiapparaat

Een geslaagde opwarming

Een opwarming is een matig intensieve opeenvolging van basisoefeningen, die in intensiteit geleidelijk wordt opgevoerd. Het kan gaan om wandelen op een loopband, lopen in een rustig tempo of rustig touwtjespringen. Rustig fietsen of roeien kan ook.

Een goede opwarming duurt minstens 1/10 van de volledige duur van de training, bijvoorbeeld minstens 6 minuten voor een training van 60 minuten. Kort na het ontwaken of voor een extra intensieve inspanning raden we aan om je wat langer op te warmen.