Hoe pak je een trailloop in de regen aan?

Hoe pak je een trailloop in de regen aan?

Trail is een discipline die veel zelfredzaamheid vraagt, op elk terrein maar ook in elk weer. Bij wind of regenvlagen, overdag en 's nachts... Trailtrainingen en -wedstijden dagen je altijd uit om je grenzen te verleggen. Om je te helpen met je uitrusting en je trailtocht, geven we 10 tips mee om de regen te trotseren!

Traillopen in de regen

Waarschijnlijk is er meer nodig dan wat regen aan het begin of tijdens je trailtocht om jou thuis te houden. En maar goed ook! We geven je enkele tips mee om zelfs in de regen in optimale omstandigheden te kunnen traillopen en van je training te kunnen genieten.

Zorg voor goede ondersteuning. In de regen moet je nog meer dan anders kunnen rekenen op je zolen. Je hebt een betere slipvastheid nodig, zodat je niet wegglijdt op rotsen of gladde oppervlakken die onder water staan. Maar als het blijft regenen en de grond zwaar en rul wordt, heb je ook meer grip nodig, zodat je niet wegzakt in de modder. Denk er bij regenweer dus aan dat je veelzijdige schoenen draagt.

Zorg dat je het niet koud krijgt. Als je goede regenkleding draagt en het drielagensysteem volgt, is er weinig kans dat je het tijdens het traillopen koud krijgt... Het gevaarlijke zit hem in die momenten dat je stilstaat! Trek voldoende kleding aan tot het allerlaatste moment voor je vertrek. En let erop dat je niet te lang pauzeert en geen koud vat tijdens het eten.

Zelfs in de regen moet je goed drinken! Denk er goed aan dat je regelmatig iets drinkt, zowel tijdens het eten als tijdens het traillopen. Een van de meest onderschatte gevolgen van regen of kou is dat je minder dorst hebt. Dus drink evenveel en even vaak als anders, zelfs als je volledig doorweekt bent.

Denk aan je vizier. Hoewel de capuchon van je regenjas in eerste instantie misschien wat overbodig lijkt in eindeloze regenbuien en met de transpiratie op je voorhoofd, is het niet alleen je hoofdhuid die er belang bij heeft. Met zijn vizier en stormkraag beschermt de capuchon je gezicht ook tegen rukwinden en regendruppels. Dat is niet alleen veel comfortabeler, maar je hebt daardoor ook beter zicht op je trail. Bovendien volgt onze ergonomische capuchon de bewegingen van je hoofd, dus waarom zou je er niet van profiteren?

Bescherm jezelf ook tegen lawaai. Natuurlijk is het eerste doel van je regenjas om je tegen wind en regen te beschermen zonder je bewegingsvrijheid in te perken, maar een niet te onderschatten element is ook haar onopvallendheid. Niet voor je ogen, wees gerust: het is altijd een goed idee om zichtbaar te zijn bij slecht weer. Maar onopvallend voor je oren: als je meerdere uren aan een stuk met een regenjas hardloopt, is het wel zo comfortabel als je niet elke wrijving en beweging hoort.

Zorg na je trailloop goed voor je regenjas

Eenmaal terug thuis is het tijd voor recuperatie en verzorging, van jezelf en van je uitrusting! Dus hoe maak je je dunne regenjas goed schoon en droog zonder ze te beschadigen? Hier zijn onze tips:

Welk wasprogramma moet je gebruiken? Het zal je niet verbazen dat je best een programma voor synthetische kleding gebruikt op 30 of 40° :)

Het klassieke advies voor al je sportkleding.

Houd verschillende materialen en kleuren gescheiden om verrassingen te voorkomen!

Gebruik zeker geen wasverzachter of bleekmiddel bij het wassen van je sportkleren.

Verwijder alles dat niet gewassen kan worden: geen overbodige ballast, net als bij het traillopen!

Het spreekt misschien voor zich, maar maak al je zakken goed leeg. Je reep- en gelverpakkingen hoeven niet te worden gewassen.

En het specifieke advies voor regenkleding.

Regenkleding pak je met een welverdiende zachte hand aan. Het wasprogramma (in de machine, dus):

Maak alle riemen en elastieken los, sluit de klittenbanden, ritsen en andere sluitingen en draai je kledingstuk binnenstebuiten.

Laad je wasmachine niet te vol, stop je kleding niet opgevouwen in de trommel en gebruik een zacht wasmiddel.

Kies ten slotte voor centrifuge op lage snelheid en overvloedig of dubbel spoelen.

En dan nog drogen!

Na al die regen is het belangrijk om ook te drogen, opnieuw heel voorzichtig. Laat je regenkleding aan de open lucht drogen, aan de lijn of op een kleerhanger, en leg ze zeker niet in de buurt van een verwarming of andere warmtebron.

Ten slotte nog een laatste tip: als je kledingstuk eenmaal droog is (en niet eerder, dat is heel belangrijk), kan je het nog 10-15 minuten in de droger stoppen op een synthetisch programma om het waterafstotend vermogen te heractiveren!