Voelt je paard zich mentaal en fysiek goed in zijn vel?
Na een lange periode van rust kan het voor jou en je paard heel lastig zijn om terug aan de slag te gaan. Als je al lange tijd niet meer hebt kunnen rijden of minder voor je paard hebt kunnen zorgen, kan het zijn dat het niet meer in de mentale en fysieke topconditie is als weleer. Het is dan ook belangrijk om progressief weer te beginnen werken, of je nu wedstrijden rijdt of gewoon plezier wilt hebben met je paard.
Je weet natuurlijk dat alle lichaamsdelen van je paard heel nauw samenwerken. Daarom moet je, voordat je je ook maar begint te denken aan opnieuw gaan rijden, rekening houden met verschillende dingen:
- Zijn algemene conditie
- De gezondheid van zijn voeten
- Je materiaal moet nog passen
Nadat je Beauty dus overladen hebt met knuffels en je verontschuldigd hebt voor je afwezigheid (een dikke bos wortelen doet wonderen!) moet je kijken naar hoe je paard erbij staat.
Er zijn drie mogelijke scenario's:
- Je paard is te mager geworden: achter de schouder is hij ingezakt en je kunt zijn ribben zien.
- Je paard heeft zijn optimale gewicht behouden: achter de schouder is hij mooi vlak, je kunt zijn ribben voelen maar niet zien.
- Je paard is te dik geworden: hij heeft vet verzameld onder zijn manenkam, achter de schouder bolt hij op en je kunt zijn ribben moeilijk tot niet meer voelen, laat staan zien.
Let wel op: een paard met het ideale gewicht is daarom nog niet per sé in goede conditie.
Je moet ook rekening houden met andere factoren om de gezondheid van je viervoeter na te kijken:
- Heeft je paard veel spiermassa verloren?
- Is hij goed verhaard?
- Glanst zijn vacht, of is die eerder dof?
- Ziet zijn mest er normaal uit?
Vergeet ook niet na te kijken of je het ontwormingsschema hebt aangehouden!
Pas de voeding van je paard aan in functie van de toestand waarin het verkeert: bij een paard met overgewicht moet je de energietoevoer verminderen en het meer laten bewegen! Zit je paard onder zijn gewicht? Geef dan meer energierijk voer en laat het minder bewegen. Er zijn bepaalde scores voor de lichaamsconditie van je paard!
Als je die dingen bekeken en geëvalueerd hebt, heb je al een goed beeld van de gezondheidstoestand van je paard. Je kunt echter nog op problemen stuiten als je zijn voeten bekijkt, en meer bepaald zijn hoeven. Kijk ze dus heel goed na: geen voeten, geen paard!
- Zijn de hoeven te lang?
- Is je paard beslagen? Zijn zijn ijzers dan nog goed?
- Zitten er scheuren in de hoeven?
- Is het hoorn van de hoef te droog? Te vochtig?
Vergeet ook niet dat je paard 4 hoeven heeft, en dat die 4 misschien niet allemaal hetzelfde nodig hebben! Beauty's voeten kunnen te droog zijn en brokkelen, of te vochtig en rotstraal vertonen...
Nu je weet wat je moet veranderen in de dagelijkse routine van je paard, kun je je materiaal gaan bekijken. Zoals elke ruiter heb je waarschijnlijk van de quarantaine gebruik gemaakt om al je leren spullen eens goed schoon te maken.
Alles blinkt mooi en ziet er weer picobello uit. Het perfecte moment om te kijken of je bit, je singel enz. nog de juiste maat hebben. Het is goed mogelijk dat dat niet het geval is, maar: geen paniek! Afhankelijk van de lichamelijke veranderingen die je paard eventueel heeft doorgemaakt, is het normaal dat je zadel misschien niet meer 100% past.
Oefen dus even geduld tot hij weer in topvorm is, zodat je zadel weer helemaal goed ligt. Aarzel ook niet om je te laten begeleiden door professionelen, die weten hoe je je materiaal moet aanpassen.
En zoals je ongetwijfeld al wel wist: voordat je je paard weer opzadelt, doe je er goed aan om zijn voeding bij te stellen indien nodig, om wat grondwerk te doen en hem te longeren. Zo kan hij zijn spieren weer opbouwen zonder dat hij jou meteen ook moet dragen.
We willen allemaal zo snel mogelijk weer in het zadel zitten, maar je hebt het al begrepen: als je wil dat alles zo goed mogelijk verloopt voor je paard, heb je beter nog maar wat geduld en breng je hem heel progressief weer in het werk.
Vertrouw op je instinct en raadpleeg je veearts en je tandarts als de lichamelijke conditie van je paard niet verbetert; je paardenosteopaat als je vermoedt dat je paard ergens geblokkeerd zit; je hoefsmid als de hoeven van je paard te lang zijn of erg beschadigd; en een zadelpasser of een zadelergonoom om je zadel (opnieuw) aan je paard aan te passen.
Als je paard maar niet in conditie geraakt, of je vermoedt dat er iets mis is, aarzel dan zeker niet om je te omringen met de professionelen die gewoonlijk instaan voor de gezondheid van je paard. Misschien heeft je paard wel een (ernstig) onderliggend probleem.
We wensen je een heel aangenaam weerzien met je paard, en we hopen dat je met onze tips zo aangenaam mogelijk weer kunt beginnen rijden!