nordic walking

Wat is aangepast sporten? (en voor wie is het?)

Sport is voor iedereen, dus ook voor mensen met een geringe tot ernstige lichamelijke beperking en mensen met een verstandelijke beperking. Lees er hier meer over. 

Je hoort er steeds meer over en maar goed ook. Aangepast sporten verovert stilaan een plek in het sportlandschap. Maar aangepast sporten, gehandicaptensport, sporten met hindernissen, wat is dat nu precies?

Eerst een woordje uitleg over aangepast sporten, daarna vertellen we wat meer over andere hindernissen die het sporten in de weg kunnen staan en hoe je die kan wegnemen.

Sport voor iedereen, hier lees je er meer over!

Aangepast sporten, gehandicaptensport: definities

We beginnen dus met de definitie van aangepast sporten, zo beantwoorden we meteen de vraag in de titel!

  • Aangepast sporten

    bedoeld voor mensen met een geestelijke of mentale handicap. Dat wil zeggen met een verstandelijke beperking, een geestesziekte of gedragsstoornissen. De internationale organisatie Special Olympics, met afdelingen in België en in Nederland, heeft tot doel de sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de hand te werken door middel van sport.

  • Gehandicaptensport

    bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap. Dat wil zeggen mensen met een auditieve, motorische of visuele beperking. De Paralympische beweging organiseert de Paralympische Spelen voor topsporters met een handicap en heeft afdelingen in België en in Nederland.

Maar het begrip sporten met hindernissen is veel ruimer dan dat.

Een handicap is immers niet de enige reden waarom mensen soms genoodzaakt zijn op zoek te gaan naar een aangepaste manier van sporten.

Dat leggen we even uit:

yoga

Sporten met hindernissen, is dat dan zoals een hardloopevenement waarbij je diverse obstakels tegenkomt? Niet echt.

 

Hindernissen om te sporten zijn alle ongemakken, problemen of vroegere ervaringen die je ervan weerhouden om aan sport te doen.

Die uitleg klinkt even ingewikkeld als de spelregels bij cricket, daarom een paar voorbeelden, dan begrijp je meteen wat we bedoelen:

 

Het kan gaan om een handicap zoals we hierboven aanhaalden, maar ook om een tijdelijk probleem: vlak na een blessure, ongeval of operatie is sporten zoals je dat normaal gewend was even niet aan de orde. Of sporten en bewegen kan een uitdaging zijn omwille van een lichamelijke aandoening (diabetes, astma, overgewicht).

Of misschien hou je wel van sport, maar is dat nu even geen prioriteit in je leven omdat je andere dingen aan je hoofd hebt. De liefde wordt als het ware tegengewerkt…  Of "het is ingewikkeld”: je wil echt wel sporten, maar je hele leven is overhoop gegooid. Door een zwangerschap bijvoorbeeld :)

En soms word je tegengehouden om een veel simpeler reden: je weet heus wel dat sporten gezond is, maar je doet het gewoon niet graag. Slechte ervaringen, gebrek aan motivatie, de klik is er niet, de vonk slaat niet over ... kortom, niet echt grote liefde.

Hoe kan je sporten op je eigen tempo?

Maar ook al heb je een wat moeizame relatie met sport, toch biedt sporten en bewegen heel wat voordelen. Naast de fysieke voordelen is het ook een prima manier om te ontstressen, meer zelfvertrouwen te krijgen, andere mensen te ontmoeten, meer doorzettingsvermogen te krijgen ... kortom, open te bloeien en jezelf te bevrijden.

Maar hoe kan je nu het sporten weer oppakken of hoe begin je met sporten? We hebben niet op alles een antwoord en willen ook geen zedenpreek afsteken. Maar we geven je een paar mogelijkheden, en ook enkele getuigenissen van mensen zodat je weet dat je echt niet de enige bent.

Sporten met een handicap: ga op zoek naar de juiste persoon of de juiste plek.

Indien je een handicap hebt, kan je terecht bij sportverenigingen die zijn aangesloten bij G-sport Vlaanderen of Gehandicaptensport Nederland en die je zullen helpen om het sporten weer op te pakken of te beginnen met sporten. Indien je kampt met overgewicht of gezondheidsproblemen, kan je je laten begeleiden door een coach, om een programma op jouw maat uit te werken. Uiteraard speelt het advies van je arts hierin een centrale rol om een activiteit te vinden die bij jou past.

En op het vlak van coaching bestaan er oplossingen die helemaal niet veel kosten: online coaching, via een app op je smartphone waarmee je kan starten op je eigen tempo. Justine, redactieverantwoordelijke bij DECATHLON vertelt: Toen ik begon te joggen met Decathlon Coach, raakte ik niet eens tot aan de hoek van mijn straat. Ik ontdekte een programma dat je stap voor stap begeleidt, vanaf het allereerste begin tot mijn eerste 10 km

COACH

Sport en zwangerschap: klaar voor een nieuwe fase?

Als er iets is dat je leven helemaal overhoop gooit, is het wel een zwangerschap, die een hele krachttoer is voor je lichaam. Maar ook in die opwindende tijd zijn er veel mogelijkheden om te blijven sporten. Kies voor een milde bewegingsvorm en laat je goed begeleiden! Misschien biedt je ziekenhuis wel een cursus zwangerschapsgym of -yoga aan. Bérangère vertelt: “Ik was al sportief voor mijn zwangerschap en ben blijven sporten en bewegen. In mijn vierde maand ben ik gestart met een cursus in het ziekenhuis. Het was leuk om samen met andere zwangere vrouwen te sporten… en door al die verschillende buiken te zien, realiseerde ik me beter wat je allemaal kan doen in de vierde maand en wat nog lukt in de zevende maand. Je leert je grenzen kennen, maar nu moet je stoppen wanneer je die bereikt hebt! In feite had ik alle oefeningen ook thuis op mijn eentje kunnen doen, maar het stelde me toch gerust dat er begeleiding was. Ik ben blijven sporten tot een maand voor de uitgerekende datum en dan ben ik er maar mee gestopt, want tegen die tijd was gewoon uit bed komen al een workout op zich geworden!

En hoe is jouw relatie met sport? Grote liefde of eerder “je t’aime, moi non plus”?

We zijn benieuwd naar je ervaringen, en als je nog meer tips hebt rond aangepast sporten, horen we die graag.

We wensen je alvast een fijne nazomer en mooie sportieve avonturen!

 

Foto redacteur Decathlon

Merwen

Redacteur team decathlon

Vaste gast op playgrounds, bevlogen zaalvoetballer, fanatiek zwemmer en groot liefhebber van sport in het algemeen.