Wat doe je tijdens een voetbaltraining?
Een voetbaltraining vindt op meerdere momenten in de week plaats (twee, drie of vier keer). Vaak duurt de training een uur, anderhalf uur of twee uren, afhankelijk van de leeftijd, het niveau en andere factoren zoals conditie en eventuele tactiektraining. Een voetbaltraining kan je opdelen in conditietraining, techniektraining en tactiektraining. Techniektraining bestaat uit oefeningen voor balcontrole, dribbelen, korte en lange passen, aannemen van de bal en trappen. Techniektraining is belangrijk omdat het de basis vormt van het voetbalspel en zonder techniek kan je moeilijk deelnemen aan een wedstrijd en het spel domineren.
Welke oefeningen op voetbaltraining?
De oefeningen op voetbaltraining zijn gevarieerd: van conditietraining over techniektraining tot een oefenwedstrijd. De coach bepaalt welke oefeningen of type training wanneer wordt gehouden. Alles staat in het teken van het verbeteren van de conditie en technieken van de spelers en de tactische vaardigheden van het team. Op deze manier stoomt de trainer zijn team klaar voor D-day: de start van de competitie en vervolgens de wekelijkse wedstrijd. Enkele voorbeelden van oefeningen zijn:
- Rondo of positiespel: vier spelers staan opgesteld in een vierkant of cirkel en moeten de bal rondspelen, terwijl twee spelers in het midden proberen de bal te veroveren.
- Afwerken op een voorzet: na een fase met passing en combinatievoetbal loopt één speler door langs de flank, de andere speler loopt richting doel. De flankspeler zet voor en de speler bij doel probeert de actie af te ronden met een goal.
- Eén tegen één met de doelman: geen moeilijke maar heel effectieve oefening omdat het een reële wedstrijdfase is. Je kan er ook een verdediger bij plaatsen of met meerdere spelers werken.
- Wedstrijdje vier tegen vier om de passing en techniek te verbeteren op korte afstand, effectief voor zowel aanvallers, middenvelders als verdedigers.