tb-trek-donsjas-dons

Kan je donsjas wel een wasbeurt gebruiken?

Volg onze adviezen zodat hij volumineus en dus warm blijft.

Als je twijfelt of er liever zelf niet aan begint, kan je hem natuurlijk ook naar de stomerij brengen!

Wassen

Sluit alle ritsen van de jas. Stop hem dan in de wasmachine op 30° en een programma voor synthetische stoffen, met een gewoon wasmiddel of een speciaal donswasmiddel (dat milder is en de donsveren niet aantast).

Het is belangrijk om je donsjas af en toe te wassen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat hij mooi volumineus blijft. Daarom moet het dons in elke fase van het wassen en drogen goed los worden geklopt. Tijdens het wassen kan je 2 tennisballen en andere kledingstukken erbij stoppen. Op die manier wordt het dons beter opgeklopt.

Laat 2 keer spoelen om alle wasmiddelresten goed te verwijderen. 

Opgelet: kies een laag toerental om te centrifugeren: te hard centrifugeren kan ertoe leiden dat het dons samenkoekt, en die samengekleefde donsveertjes zijn heel moeilijk weer los te maken.

donsjas-trek-500-dons

Drogen

Opgelet, alles staat of valt met de manier waarop je de donsjas droogt! Wanneer je de jas uit de wasmachine haalt, kan je de indruk krijgen dat al het dons verdwenen is.

Dat is niet zo, het zit nog in de jas, je moet het gewoon weer mooi luchtig krijgen. Dep allereerst de jas voorzichtig droog met een badstof handdoek om het meeste vocht eruit te krijgen.

DE IDEALE METHODE: DE WASDROGER~Dat is de beste manier om het dons weer mooi luchtig en volumineus te krijgen. 

Haal de tennisballen die je gebruikt hebt om je donsjas te wassen uit de wasmachine. Stop ze samen met de jas in de droger. Nu ben je vertrokken voor een lange droogtijd, ga uit van 2 tot 3 droogcycli. Na elke cyclus haal je de jas uit de droger en schud je hem eens goed op, controleer of het dons gelijkmatig wordt verdeeld over alle stroken of compartimenten van de jas.

HEB JE GEEN WASDROGER? DAT IS NIET ERG!~Je kan je donsjas ook perfect op een droogrek drogen. Dat zal alleen wat langer duren en je zal hem vaker moeten opschudden.

Zorg ervoor dat de lucht er aan de 2 kanten goed bij kan (hang de jas op een hanger of leg hem plat op het droogrek). Keer de jas geregeld om en schud verschillende keren per dag flink op om te vermijden dat het dons klonten vormt. 

Laat drogen in een droge ruimte maar ver van elke warmtebron.

Opgelet donsjassen houden niet van nat, als je gaat hiken en niet zeker bent dat het de hele tijd droog zal blijven, mag je beslist niet vergeten een waterdichte jas mee te nemen om over je donsjas te dragen.