De dunk: een korte geschiedenis en een definitie
Als je nog nooit een dunk hebt gezien of zelfs nog nooit een basketbalring hebt horen klappen, dan warmen we je eerst even op met een kleine definitie:
.
Als ze jou vragen wat de bekendste basketbalactie is, dan is de kans groot dat je meteen denkt aan dunken. En toch, zelfs ervaren basketballers en basketbalsters zullen je vertellen dat het echt geen sinecure is om de hele match lang de ene na de andere 'windmill' uit je handen te toveren, zeker niet als je een tegenstander op je pad vindt.
Wil je dus meer weten over deze iconische en spectaculaire move, en als je heel graag een topdunker wilt worden, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij leggen alles haarfijn uit!
Als je nog nooit een dunk hebt gezien of zelfs nog nooit een basketbalring hebt horen klappen, dan warmen we je eerst even op met een kleine definitie:
Bij een dunk ga je de bal rechtstreeks door de ring duwen, door er met één of twee handen aan te trekken.
Het woord 'dunk' komt van het Engels en verwijst naar het geluid dat de metalen ring maakt bij die actie. Daarom hebben ze het bij basketbal eerder over een dunk dan over een smash.
Nu je weet hoe de beweging eruitziet, gaan we even ... de hoogte in: bij basketbal hangt de ring op 3,05 meter hoogte. We hoeven je dan ook niet te zeggen dat zelfs bij topbasketballers en -sters dunken niet zomaar vanzelfsprekend is. En vaak vind je ook nog een tegenstander op je weg naar de ring, die laat zich niet zomaar opzij zetten.
En dat is nu net wat de actie zo indrukwekkend maakt: naast de enorme atletische kwaliteiten die je ervoor nodig hebt, neem je ook een risico (dat je op een blockshot loopt). Maar als het lukt, is het eens zo spectaculair. En je schrikt je tegenstanders af.
Slams, dunks, smashes ... je zal ze vaker zien op je favoriete YouTube-filmpjes dan tijdens een of andere wedstrijd op provinciaal niveau. Maar het is nu net die moeilijkheidsgraad die een dunk zo straf en symbolisch maakt. En het is geen toeval dat de geschiedenis van deze actie zo nauw verbonden is met het verhaal van de basketbalsport:
~
Voor de eerste dunk in een officiële wedstrijd moeten we al terug naar de Olympische Spelen van 1936. En uiteraard kwam die van een Amerikaan. Terwijl verdedigers het nooit echt leuk hebben gevonden om een dunk 'in the face' te krijgen, veroverde de spectaculaire move al gauw het grote publiek. Vanaf de jaren '60 werd het een echt symbool voor de basketbalsport. Toch zeker bij de profs! Meer zelfs, door de dominantie van almaar grotere en atletischere spelers, werd dunken vanaf 1967 verboden in het Amerikaanse college basketbal. Een beetje alsof ze het bij voetbal verbieden om nog een omhaal te doen... Het was wachten tot 1976 alvorens we weer dunks zagen op de Amerikaanse universiteitsvelden.
Nu je meer weet over de kunst van dunks, heb je misschien zelf ook wel zin gekregen om er eentje door de ring te duwen. Let op, we zeiden het al aan het begin van dit artikel: de ring hangt op 3,05 meter. Om beter te worden in de elegante en explosieve kunst van het dunken, zijn hier een paar tips:
Om te beginnen, een dunk verschilt naargelang je lichaamsbouw en je positie:
Simpel gezegd, als center gebruik je dezelfde kwaliteiten om te dunken als voor rebounds en blockshots. Je staat immers onder de ring, je bent lang en hebt lange armen, wat maakt dat je verticaal zult springen en met twee voeten afzetten.
Als forward of guard gaat het er eerder om je snelheid om te zetten in een forse detente, waarbij je meestal met één voet afzet (en als je erin slaagt om dat vanaf de vrijworplijn te doen, dan behoor je tot de allergrootsten).
Naast je sprongkracht, een must om te kunnen dunken, moeten we toch ook een woordje zeggen over je behendigheid! We leggen het even uit:
Als je naar de ring springt is het vaak veel gemakkelijker om met één hand te dunken, in de plaats van met twee. Dat wil dus zeggen dat je de bal juist moet vasthouden: je hebt gelijk, het is heel spectaculair dat je even aan de ring kunt blijven hangen, maar als de bal uit je handen glipt bij je afsprong, dan kom je als een kluns over.
De bal in de lucht leren controleren met één hand is dan ook een van de belangrijkste stappen op je weg naar een geslaagde dunk.
En jij, hoe hoog kom jij? Als je al een fervente dunker bent, of als je het wilt leren, aarzel dan zeker niet om ons je tips, tricks en ervaringen mee te delen.