basic van de padel

De regels en andere basics van padel

Ontdek de belangrijkste spelregels van padel: een dynamische racketsport die tennis en squash combineert. Eenvoudig te leren, uitdagend om te beheersen.

Ontdek de essentiële spelregels van padel: van het gebruik van de glazen wanden tot de perfecte opslag, maar ook de belangrijkste basics om te beginnen met padellen. Leer alles wat je moet weten!

Padel reclamespot #playoverthewalls

Wat is padel?

Padel is één van de populairste racketsporten van het moment en kan omschreven worden als een mix van tennis en squash. 

Het wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen wanden, die deel uitmaken van het spel. Padel combineert de techniek van tennis en de snelle, tactische rally's van squash. 

Door zijn eenvoud en toegankelijkheid is padel wereldwijd in populariteit gestegen, ook in België waar steeds meer padelvelden en -clubs worden opgericht.

De basics van padel

Het veld, de wanden en de afmetingen

Een padelveld is rechthoekig en omringd door glazen wanden en hekwerk. Het veld is 20 meter lang en 10 meter breed, met 4 opslagvlakken en een net in het midden. 

De wanden, die ongeveer 3 meter hoog zijn, bevinden zich aan de achter- en zijlijnen en worden gebruikt om de bal te laten terugkaatsen, wat een belangrijk onderdeel van het spel is.

Inderdaad, een padelveld lijkt een beetje op een mix tussen een tennisveld en een squashruimte.

speler-padle-man

De basisregels van padel

- Een spel wordt met 2 tegen 2 gespeeld (dubbelspel). Er bestaan ook velden voor enkelspel, maar dat is minder courant (en minder leuk).

- De opslag: Je krijgt 2 opslagpogingen, en de opslag gebeurt onderhands en diagonaal.

- Spelverloop: de bal mag één keer stuiteren. Na het stuiteren mag de bal buiten het veld gaan en teruggeslagen worden buiten het veld. De bal mag na één keer stuiteren tegen een muur geslagen worden (alleen tegen een glazen wand, niet tegen de rastering).

- De puntentelling gebeurt zoals bij tennis (15-30-40-voordeel, 6 games per set).

- Je gebruikt specifieke padelballen. Ze zijn te vergelijken met tennisballen, maar ze zijn iets groter en trager.

Nu ken je de basisregels om aan de slag te gaan met padel. Je hoeft alleen nog te zorgen voor een goede uitrusting om maximaal te genieten van deze fantastische sport!

De basics van padel

Wanneer scoor (of verlies) je een punt?

Je wint een punt als...

- De bal stuitert twee keer op de grond aan de kant van de tegenstanders voordat ze hem terugslaan.
- Je tegenstander slaat de bal in het net of slaagt er niet in om de bal terug over het net te krijgen.
- De tegenpartij slaat de bal uit zonder dat deze eerst op jouw speelhelft stuitert (bijvoorbeeld direct tegen de kooi of buiten de kooi).
- De tegenstanders slaan de bal tegen de glazen wand of het hek aan hun kant van het veld voordat de bal op de grond stuitert.
- De bal raakt het lichaam of de kleding van de tegenstander (niet het racket).
- De tegenstander raakt het net met zijn lichaam of racket.

Gebeurt dit in de omgekeerde situatie, dan verlies jij het punt.

KUIKMA PR POWER METAL DARK RED

Wat heb je nodig om padel te spelen?

Padelballen: Hoewel ze op tennisballen lijken, hebben padelballen minder druk, waardoor ze lager stuiteren, wat beter past bij het kleinere veld. Kies een bal die aansluit bij je speelniveau.

Padelracket: Onmisbaar voor het spel. Het is belangrijk om een racket te kiezen dat past bij zowel je niveau als je speelstijl. Er zijn honderden modellen beschikbaar in verschillende prijsklassen.

Padelschoenen: Speciaal ontworpen met zolen die grip bieden op de baan en blessures helpen voorkomen. Tennisschoenen voor gravelbanen werken ook goed voor padel. Kies schoenen die passen bij je lichaamsbouw en de intensiteit van je spel.

En vergeet tenslotte je padelkledij niet - al dan niet van je favoriete merk - om comfortabel en met veel zelfvertrouwen te spelen!

De basics van het spel

Laten we beginnen met de service. In tegenstelling tot tennis is het doel van de service in padel niet om direct een punt te scoren, maar om onder de juiste omstandigheden naar het net te komen. Je wilt de bal zo serveren dat hij dichtbij de zijwand of in de centrale zone, bekend als het "T", stuitert. Zodra je je service hebt uitgevoerd, ga je zo snel mogelijk naar het net aan jouw kant, waar je partner al op je wacht.

Je bevindt je nu in een aanvallende positie aan het net, terwijl je tegenstanders zich defensief achterin hun speelhelft positioneren. Je doel is om de positie aan het net vast te houden en je tegenstanders in beweging te brengen, zodat zij je een kans bieden om het punt af te maken. Als je zelf in de defensieve rol bent, is je missie om het net terug te veroveren. Dit doe je door je tegenstanders te dwingen om je een gemakkelijke bal te geven, zodat je hen kunt lobben. Als je lob succesvol is, moeten je tegenstanders de bal achter zich laten gaan, waardoor jij naar het net kunt opschuiven.

Padel is dus een spel van aanval en verdediging, waarin je vecht om aan het net te staan en zo het punt te winnen. Geduld is essentieel, en het opbouwen van het punt is van groot belang. Je zult verschillende soorten spelers tegenkomen, het bewijs van de veelzijdigheid van de sport.

man-padle-artengo

Goed begonnen is half gewonnen

Het is zover! Ben je klaar om het veld op te gaan? Heb je de ideale speelpartner gevonden? Hier heb je nog enkele tips voor een goed begin.

Een goede opwarming is absoluut noodzakelijk! Meer bepaald van de enkels, de knieën, het bekken en de rug. Je zult snel merken dat je minder fouten maakt naarmate je erin slaagt om sneller om je eigen as te draaien.

Speel eerst heel langzaam in lijn 1 tegen 1 op de helft van het veld. Laat de bal door zodat hij stuitert tegen de muur en sla op het moment dat hij terugkeert. Dit is een specifiek traject dat je best een aantal keer oefent. Probeer verschillende muurtrajecten uit om sneller vorderingen te maken.

Na de opwarming kun je een dubbelspel spelen. Speel zeker niet te snel! Precisie en geduld zijn van groot belang bij padel. Denk ook niet te snel dat je een punt binnengehaald hebt, want bij padel is een bal die voorbij je tegenstander gaat niet zomaar een gewonnen punt. De muren zullen je daar snel aan herinneren :)

Wanneer een rally bezig is, moet je ervoor zorgen dat je op jouw kant van het veld blijft. Elke bal aan jouw kant is van jou, dus houd je vooral niet in.

En geniet! Dat is dé sleutel om vooruitgang te boeken met padel. Het is een dynamische sport die al je spieren - en zelfs je lachspieren - op de proef stelt.

Hoe is padel ontstaan?

De geschiedenis van padel gaat terug tot in 1890, waar de sport werd uitgevonden om de passagiers op Engelse schepen te vermaken met een verwante sport van het tennis. De naam padel, komend van ‘paddle tennis’, werd toegewezen aan de sport vanwege de toenmalige rackets die werden gebruikt. Die leken sterk op peddels om te roeien op het water. Padel zou pas echt zijn uitgevonden in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco door Erique Corcuera en later door diens Spaanse vriend geïntroduceerd worden in Spanje. Daar werd in de jaren 90 de kaap van de 1 miljoen spelers overschreden. Dat maakt padel vandaag, na voetbal, de tweede populairste sport in Spanje. Het is één van de snelst groeiende sporten wereldwijd, en ook ons land sluit de zomersport bij uitstek met plezier in de armen.

Nu je de spelregels van padel kent en de belangrijkste basics onder de knie hebt, ben je klaar om te spelen en te leren padellen. Benieuwd naar meer? Ontdek hieronder nog meer tips voor padel.

Hoe kies ik mijn padelracketten

Hoe kies ik een padelracket?

Wil je gaan beginnen met padel en heb je een racket nodig? Wij leggen je uit hoe je het beste een padel racket kunt kiezen.

Hoe kies ik een padel bal?

Hoe kies ik een padel bal?

Het kiezen van de juiste bal voor padel is niet gemakkelijk, zeker omdat de bal ook nog eens op een tennisbal lijkt!

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

Padel of paddle? En waarom niet allebei?

Padel (een racketsport) en stand-up paddling (een watersport) zijn de nieuwste rages. Waarom zou je ze deze zomer niet allebei proberen?

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel of tennis? Welke sport past het best bij je?

Padel en tennis lijken op elkaar en zijn verwante sporten, maar toch zijn er wel wat verschillen.

Hoe kies ik padel schoenen?

Hoe kies ik padelschoenen?

Bekijk hier onze advies voor het kiezen van de juiste padel schoenen.

De belangrijkste slagen bij padel

De belangrijkste slagen bij padel

Als je begint met padel, is het belangrijk om te weten wat voor soort slagen er zijn en hoe ze worden uitgevoerd.