leren voetballen voetbal kipsta decathlon

De basisbeginselen om te leren voetballen

Zet jij je eerste stapjes in de wereld van het voetbal? Of het nu in een club is of op een pleintje met vrienden, overal ter wereld wordt er gevoetbald. Maar om goed te starten moet je eerst de basics onder de knie krijgen. Geen nood, wij helpen je de koning of koningin te worden van de kopbal, de pass en de dribbel.

een pass geven

Een korte pass leren geven

Een korte pass wordt altijd over de grond gegeven, zodat je ploegmaat de bal gemakkelijker kan controleren.

De steunvoet is de voet waarmee je niet trapt. Plaats hem ter hoogte van de bal, op ongeveer 20 cm links ervan als je rechtsvoetig bent. Je steunvoet moet naar je 'doelwit' gericht zijn.

Het is ook belangrijk dat je je schouders naar dat doelwit richt.

Trap de bal met de binnenkant van de voet, het platte gedeelte zeg maar.

Dat doe je door je voet open te draaien en de bal te raken met het middelste deel van de binnenvoet.

Beweeg je steunbeen van achter naar voor en je trapbeen zijdelings. Op die manier sta je stabieler en beweeg je vloeiender.

een lange pass leren geven

Een lange pass leren geven

Met deze pass kan je de bal doorgeven aan een ploegmakker die verder van je af staat. Dit soort pass speel je door de lucht, dat maakt het voor je tegenstander lastiger om hem te onderscheppen.

Zet je steunvoet 20 cm links van de bal als je rechtsvoetig bent. Trap tegen het onderste deel van de bal, dat contact maakt met de grond, met het bovenste deel van de binnenkant van je voet. Houd op het moment dat je trapt je trapbeen gestrekt om de bal extra kracht te geven.

En we raden ook aan om de arm aan de tegenovergestelde kant van je trapvoet stijf te houden, zo blijf je in evenwicht.

leren dribbelen

Leren dribbelen

Dribbelen is belangrijk in het voetbal, zo kan je je verplaatsen zonder dat je de controle over de bal verliest. Bij een goede dribbel moet je de bal dicht bij je houden, zodat je gemakkelijk en regelmatig van snelheid en richting kunt veranderen. Zet kleine pasjes en leid de bal met je beste voet (die waarmee je het best trapt), gebruik alle kanten van je voet. Slalom tussen tegenstanders of duw de bal iets harder vooruit en loop met grote passen voorbij je tegenstander. 

Het geheim van een goede dribbel? Oefenen! Gebruik kegeltjes en allerhande trainingsmateriaal om een parcours af te bakenen waarbinnen jij jouw dribbels oefent. Oefen ook je "slechte" voet want de beste voetballers kunnen met beide voeten de bal drijven en manoeuvreren. 

leren schieten

Leren schieten op doel

De beste manier om een krachtige trap te geven is om de bal te raken met de wreef van je voet. Breng je lichaam naar voren en “hang” over de bal heen om hem krachtig en laag te houden.

Gebruik de binnenkant van je voet om meer precisie in je schot te steken. Ideaal voor een plaatsbal in de benedenhoek of zelfs erboven in de winkelhaak! Met de voorkant van de binnenkant van je voet kan je makkelijk effect op de bal steken om hem zo het doel “in te draaien”. Let op dat je lichaam niet te fel naar achter hangt of je schot belandt prompt de tribunes in.

Oefening baart kunst! Je kan maar op één manier je traptechniek ontwikkelen: oefenen en nogmaals oefenen! Sluit een training af met een reeks penalty's trappen of afstandsschoten.

leren koppen

Leren koppen

Naargelang de spelsituatie helpt deze techniek je om de bal weg te werken, naar een medespeler te passeren of een doelpunt te maken. Bij een kopbal raak je de bal het best met je voorhoofd.

Om de bal extra kracht te geven ga je door je benen en beweeg je de romp van achter naar voor terwijl je je buikspieren opspant. Aan het einde van die 'kantelbeweging' geef je ook nog eens een stevige slag met je nek. En dan is er de contactzone met het hoofd: je raakt de bal het best met de bovenkant van je voorhoofd. Die plek van je schedel zet zich mooi naar de vorm van de bal, en daar zitten ook de meeste beenderen (en voel je dus het minste pijn).

Om je zo precies mogelijk te plaatsen, zet je best een paar corrigerende passen. En als je kopt, sluit je ogen dan niet, maar houd ze open om beter te richten.

Voetbal leren spelen is leuk en toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd of niveau. Door te beginnen met de basis van voetbal – zoals dribbelen, passen, schieten en samenspelen – leg je een solide basis voor je verdere ontwikkeling. Of je nu alleen traint of in teamverband speelt, het belangrijkste is om plezier te hebben en jezelf stap voor stap te verbeteren. Dus trek je voetbalschoenen aan en begin vandaag nog met leren voetballen!

voetbal kipsta decathlon

Waarom is voetballen goed voor je?

Voetbal is een eenvoudige en universele sport. Het is meer dan enkel een balsport, het is een sport die je zal doen werken aan je conditie en uithoudingsvermogen.

hoe word je topscorer

Hoe word je een doelpuntenmachine?

Doelpunten maken is het doel van voetbal. Wil je je statistieken verbeteren en topscorer van je team worden? Dan hebben we een aantal tips voor je!

voetbal Kipsta Decathlon

Voetbal: voor welke positie ben jij gemaakt?

Veel spelers beginnen te voetballen op een bepaalde positie, en evolueren mettertijd naar een hogere of lagere plek op het veld. Weet jij wat je beste positie is?

De regels van buitenspel in het voetbal

Wanneer sta je buitenspel in het voetbal: uitleg en regels

Sta je nog een beetje perplex wanneer een supporter naast jou buitenspel roept? We leggen je uit hoe buitenspel werkt in het voetbal.

hoe voetbal spelen

Een beetje geschiedenis: de evolutie van het totaalvoetbal

Kijk je niet meer vreemd op als een vleugelverdediger haast evenveel verdedigt als aanvalt of als een centrale verdediger het seizoen met tien doelpunten afsluit? En toch is het voetbal niet altijd zo geweest. In dit artikel vertel ik je iets meer over de periode waarin een verdediger alleen maar moest verdedigen en een aanvaller alleen maar moest aanvallen.

football sport fille

Voetbal, alleen voor mannen? Absoluut niet!

Want voor ons is het heel duidelijk: voetbal is niet slechts een herensport. We hebben hier minstens 5 goede redenen voor. We lijsten ze voor je op, zodat je voor eens en voor altijd alle ongelovigen in je omgeving kunt overtuigen.

Oefen thuis je traptechniek samen met je kind

Oefen thuis je traptechniek samen met je kind

Voel je je een beetje gefrustreerd omdat je momenteel niet kan voetballen in "normale" omstandigheden? Dan geven we graag, in afwachting dat het voetbal volledig hervat, enkele oefenideeën om aan je traptechniek te werken en tegelijk plezier te hebben met je kind.

Connaissez-vous l’histoire du ballon de soccer?

Ken je de geschiedenis van een voetbal?

De eerste voorouder van voetbal zou cuju zijn, wat letterlijk betekent "de bal met de voeten trappen". Ontdek de geschiedenis van voetbal, van het oude China en Griekenland, over de middeleeuwen tot de Britten en de internationale organisaties.