De juiste portie brokken voor je hond berekenen

De juiste portie brokken voor je hond berekenen

De juiste hoeveelheid brokken voor de dagelijkse voeding van je hond berekenen, is essentieel om je hond in goede vorm te houden. Dat geldt zeker als je van een actieve sportperiode overschakelt naar een rustige periode, waarin je hond minder energie verbruikt.

Waarom is dat zo belangrijk?  Als je je hond eten geeft, dan wil je er zeker van zijn dat hij de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, mineralen, vetten, eiwitten en andere micronutriënten binnenkrijgt. Die zijn namelijk onontbeerlijk voor zijn organisme en om op het juiste gewicht te blijven. Bovendien mag je niet te veel of te weinig geven. Honden zijn dan wel allemaal vleeseters, maar elke hond is anders. Daarom moet je de juiste, aangepaste hoeveelheid geven voor zijn lichaamsbouw.

Het ideale gewicht van je hond bepalen
hond wild

Mogelijkheid 1: je hond is heel mager

Houd je je aan de porties die aangeraden worden op de verpakking van de brokken en blijft je hond toch heel mager? Dan zijn deze brokken niet geschikt voor de activiteit van je hond. Let hiermee natuurlijk wel op. Voeding is niet de enige factor die kan meespelen: je viervoeter kan ook last hebben van externe elementen zoals wormen of ziektekiemen die de opname van de brokken negatief beïnvloeden. We raden je dan ook aan om je hond op de juiste tijdstippen te ontwormen en eventueel een bezoek te brengen aan een dierenarts.

Bovendien adviseren we om over te schakelen op brokken met meer vetten en eiwitten. Zo komt je viervoeter langzaam weer op het juiste gewicht.

hond brokken decathlon

Mogelijkheid 2: je hond is mager

Je hond is wat te mager: verhoog zijn dagelijkse porties (pas wel op voor overvoeding!) en schakel tijdens sportieve periodes (waar hij (veel) actiever is dan tijdens de rest van het jaar) over op een eiwitrijkere brok zodat je dier spieren kan kweken. Eventueel kun je ook bijvoeren met een specifieke complementaire voeding, bovenop de brokken (aarzel niet om je dierenarts hierover meer uitleg te vragen).

Weet wel dat overschakelen van voeding, net zoals bij de mens, ook bij je hond wat tijd vraagt. Je zult dus niet meteen resultaat zien: dagelijkse porties verhogen moet je beetje bij beetje doen! Als je meteen te grote porties geeft, dan zal je hond die extra voeding niet kunnen opnemen en kan hij problemen krijgen met zijn spijsvertering.

Mogelijkheid 3: je hond is perfect op gewicht

Heel goed, je hond is in topvorm. Pas zijn voeding gewoon aan op basis van zijn activiteit (buiten het seizoen of in volle sportmodus) en de frequentie daarvan, zodat hij steeds genoeg energie heeft!

labrador

Mogelijkheid 4: je hond heeft overgewicht

Je hond heeft wat overgewicht, en dat is geen drama, maar verlaag wel zijn dagelijkse porties en ga er genoeg mee naar buiten zodat hij zich kan uitleven, waardoor hij overtollig vet kwijtraakt en weer spieren kan opbouwen.

Vermijd 'tussendoortjes' zoals etensresten en ander lekkers tussen de maaltijden en zorg dat hij genoeg drinkt, zodat hij ook op die manier overtollige vetten kwijt kan.

Mogelijkheid 5: je hond is obees

Je hond is veel te zwaar. Vertoont je hond kenmerken van het schema hierboven? Let dan op, want zijn overgewicht kan hem last bezorgen (en gevaarlijk zijn voor zijn gezondheid). We raden je aan om over te schakelen op een minder vetrijke voeding, waardoor je zijn gewicht beter onder controle houdt. Ga zo vaak mogelijk wandelen, frequente beweging blijft de beste manier om je dier in vorm te houden.

Probeer de calorie-inname van je hond beetje bij beetje te beperken. Doe dat niet van de ene op de andere dag, maar stapje voor stapje, waarbij je de dagelijkse porties langzaamaan aanpast. Hoop niet op onmiddellijk resultaat: dat zou contraproductief zijn.

MOET JE HONDENBROKKEN WEL OF NIET NATMAKEN VOORDAT JE ZE AAN JE HOND GEEFT?

Net zoals voor ons is hydratatie ook voor je hond van fundamenteel belang. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat een goed gehydrateerde hond een gezonde hond is. Om je hond genoeg te laten drinken raden we je dan ook aan om zijn brokken 5 minuten in water te laten weken voordat je ze hem voorschotelt. Zo zwellen ze op (de brokken zitten dan vol water) en je hond wordt meteen ook gehydrateerd.

Natte brokken zijn ook veel volumineuzer waardoor je hond sneller verzadigd zal zijn. Bovendien zorgt het extra water voor een betere stoelgang waardoor je hond minder zal 'opslaan' en hij niet te dik wordt. De voeding wordt dus in het algemeen beter opgenomen.

Bekijk alle brokken

Deze artikelen interesseren je misschien ook

HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN

HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN?

Wil je je hond graag andere hondenbrokken voorschotelen, maar vraag je je af hoe dat precies moet? Heb je twijfels bij het nut en eventuele risico's? Dit zijn onze tips voor een geslaagde omschakeling.

Gewichtstoename bij honden: hoe komt je hond weer op het juiste gewicht

Gewichtstoename bij honden: hoe weer in balans te komen?

Gewicht is vaak een indicator van de goede gezondheid van een hond. Heeft je huisdier overgewicht en wilt je dat het weer op zijn ideale gewicht komt? Lees dan dit artikel.

SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN VERANDEREN

SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN VERANDEREN

Als het op eten aankomt, dan zijn honden even kieskeurig als mensen. Om van brokken te veranderen, raden we je aan om enkele eenvoudige regels te volgen. Zo schakel je probleemloos over.