plantes_comestible_nature_cueillette_naturopathie_botanique_randonnée_cuisiner_reconnaitre_recettes

De basisprincipes van wildplukken 

Hou jij er ook van om tijdens je wandeling wilde planten te kunnen herkennen, plukken en te gebruiken in de keuken of je badkamer? ~Lees dan deze waardevolle tips van Christophe de Hody, oprichter van de site Le Chemin de la Nature.

Plantes_comestible_nature_cueillette_naturopathie_botanique_randonnée_cuisiner_reconnaitre_recettes

De basisregels voor elke wildplukker

➤ Pluk nooit een plant die je op wilt eten als je niet absoluut zeker bent van welke plant het is.
➤ Vermijd planten in de buurt van vervuilde plaatsen, zoals :▹ Bermen,▹ Stortplaatsen,▹ Velden of tuinen die niet biologisch worden verbouwd of die bedekt zijn met parasieten ofschimmels, enz.
➤ Pluk nooit zeldzame planten of in speciale, geïsoleerde gebieden (veengebieden...).
➤ Neem enkel de delen die je nodig hebt, en laat minstens twee derde van de begroeiing staan. Neem waar mogelijk slechts een klein deel van elke steel, en laat de sterkste planten staan, om hun levenscyclus en co-evolutie met het ecosysteem niet te verstoren.
➤ Pluk tweejarige planten (planten die twee jaar leven en enkel in het voorjaar van hun tweede jaar bloeien en vrucht dragen) bij voorkeur in het najaar van hun eerste jaar, of uiterlijk aan het begin van de lente, voordat de stengel verschijnt. Zodra de stengel verschijnt, put hij uit de wortel. De wortel is dan niet langer bruikbaar.   
➤ Voel je vrij om voor het maaien te plukken en hout, bloemknoppen en soms het fruit na het snoeien van de fruitbomen te verzamelen. Zonder jou zouden ze wel eens op de vuilnisbelt kunnen belanden!

Plantes_comestible_nature_cueillette_naturopathie_botanique_randonnée_cuisiner_reconnaitre_recettes

Zorg voor het juiste plukmateriaal

Het doel is: zo eenvoudig en klein mogelijk!

● Een klein, niet-opvouwbaar mesje,
● Een snoeischaartje,
● Kleine tasjes van kraftpapier of herbruikbaar materiaal,
● Een kleine klapzaag voor de takken,
● Kleine gekartelde schep voor de wortels,
● Handschoenen (voor brandnetels, bijvoorbeeld).  

"Als ik maar één tool mee kon nemen, zou dat een klein, niet-vouwbaar mesje zijn." Christophe de Hody

Plantes_comestible_nature_cueillette_naturopathie_botanique_randonnée_cuisiner_reconnaitre_recettes

Maak de planten goed schoon voor je ze eet

Welke parasieten kunnen we tegenkomen, en hoe kunnen we ons daartegen beschermen? De wilde planten die je plukt kunnen, afhankelijk van waar je ze hebt gevonden en hoe vaak er mensen en dieren door het gebied komen, parasieten bevatten.

Hieronder enkele tips voor het schoonmaken van je wilde planten:
● De basisreiniging bestaat uit het gebruik van tot 1/9 verdunde witte azijn.
● Azijn volstaat echter niet om alle parasieten uit te roeien. Voeg daarom een mengeling van alcohol 90% en etherische oliën toe, bijvoorbeeld etherische olie van oregano (Origanum compactum). Pas op! Met deze mengeling verwijder je slechts een beperkt deel van de parasieten.

➤ Gebruik 20 druppels etherische olie in 200 ml alcohol. Laat je planten in water weken, en spuit dit mengsel er een vijftigtal keer overheen. Laat ze niet te lang weken, anders verliezen ze al hun vitamines en mineralen.  
● Kook bij twijfel je planten minstens 10 minuten op 60°C, 5 minuten op 80°C of 1 minuut op 100°C.