Plaatsen waar kopvoorns zich graag ophouden
OVERHANGENDE BOMEN EN DICHT BEGROEIDE KANTEN
Grotere kopvoorns wachten graag onder overhangende bomen en struiken tot een prooi voorbijdrijft of van de takken valt. Ze kunnen stilhangen zoals een forel dat zou doen. Voor een succesvolle worp moet je nauwkeurig de onderkant van het gebladerte zien te bereiken en vooral onopvallend uitwerpen, zodat de kopvoorn niet schrikt van de klap.
De kopvoorn is een nieuwsgierige vis, die altijd kijkt wat er is gevallen, soms observeert hij lange tijd voordat hij toeslaat of zich afwendt. Breng je kunstaas niet meteen in beweging, laat het een paar seconden drijven en observeer de omgeving, het is zeer waarschijnlijk dat een of twee kopvoorns in aantocht zijn.
BRUGGEN, ROTSEN EN ANDERE STROOMVERSNELLINGEN.
Op deze plaatsen vind je de kopvoorn in de stroming die wordt gevormd door een versnelling tussen twee obstakels, of hij houdt zich op tegen een van deze obstakels, net aan de buitenrand van de stroming, of in de schaduw als het een groot exemplaar is.
Deze stek kun je op twee manieren aanpakken: ofwel met een kleine plug of stickbait die je stroomafwaarts laat afdrijven, ofwel meteen op een gespotte vis, door het kunstaas net achter zijn staart te laten vallen. De kopvoorn zal zich omdraaien en zonder nadenken toeslaan.