tb-pierre-beklimming-alpinisme

Hoe bereid je een alpinismetocht voor?

Elke alpinist weet dat je niet alleen altijd een testklim moet uitvoeren voordat je een top probeert te bedwingen.

Elke alpinist weet dat je niet alleen altijd een testklim moet uitvoeren voordat je een top probeert te bedwingen. Je kunt er nooit helemaal zeker van zijn of een klim zal slagen, omdat je rekening moet houden met talloze factoren. Je kunt er alleen maar voor zorgen dat je zoveel mogelijk dingen doet en voorbereidt om je plan te laten slagen.

Naast een goede lichamelijke voorbereiding en het gebruik van voldoende en geschikt materiaal, is het verstandig om ook een zeer precies en volledig klimplan voor te bereiden voor om je slaagkansen te vergroten. Je neemt een enorm risico (vooral als je weinig ervaring hebt) als je vertrekt met het idee 'we zien wel hoe het loopt'... De adviezen hieronder zijn opgesteld voor mensen die zelfstandig een alpinismetocht tot een goed einde willen brengen.

Hoe begin je?

gids-klimkaart-seb-constant

Stap 1: kies welke top je wil beklimmen

Kies welke top (of col, of flank) je wil beklimmen, en welke route je neemt. Je kunt hiervoor verschillende bronnen raadplegen:

• Klimkaarten. Let wel op de datum van uitgave. De laatste jaren zijn de omstandigheden in het hooggebergte namelijk sterk veranderd. Plekken waar bijvoorbeeld 10 jaar geleden nog sneeuw lag in de zomer, kunnen nu kurkdroog zijn…

• Websites van community's zoals Camptocamp (https://www.camptocamp.org/) zijn vrij betrouwbaar en volledig. Info die je daar vindt kun je dan combineren met die van de klimkaarten.

• 'Locals': een infobureau over het hooggebergte, parkwachters, lokale bewoners, ... zijn ook altijd interessant om te raadplegen.

In elk geval moet je ook rekening houden met je eigen niveau en de moeilijkheidsgraad van de klimroute. Speel hierbij enigszins op zeker. Het gebeurt namelijk nog weleens dat een klimroute met een waardering PD, in het echt toch wel AD of moeilijker blijkt te zijn... Hou er ook rekening mee dat de klimduur in klimkaarten altijd wordt aangegeven onder de volgende omstandigheden: een team van twee klimmers dat ervaren is in het aangeduide niveau, bij goede bodem- en weersomstandigheden. Hoe meer klimmers, hoe langzamer je vooruit gaat…

Stap 2: je materiaal

Bepaal welk materiaal je nodig zult hebben. Neem genoeg materiaal mee, maar ook niet meer dan je nodig hebt. We gaan er hier ook van uit dat je zelf weet hoe je het materiaal moet gebruiken. Neem geen onnodig materiaal mee (en al helemaal geen dingen die je nog nooit gebruikt hebt of waarvan je niet weet hoe je ze moet gebruiken). Controleer ook het materiaal van je medeklimmer, je leven kan er misschien wel van afhangen…

Stap 3: de heen- en terugreis

Bereid je heen- en terugreis voor. Het is een cruciale stap in je voorbereiding. In dit gedeelte van je voorbereiding bepaal je of je al dan niet in een berghut slaapt (bewaakt? niet bewaakt?) of je buiten slaapt, of dat je gewoon niet stopt en in één stuk van je vertrekpunt naar de top en terug gaat. Vergeet bij voorkeur, en vooral in het hoogseizoen, niet te reserveren als je in een berghut wil slapen (en je reservering 2 of 3 dagen voor je beklimming nog eens te bevestigen). Normaliter vertrek je steeds vanaf een vertrekpunt in het dal (een parkeerplaats, een stadje…). Vanaf daar zul je meestal op paden lopen. Vergeet ook niet om een kaart mee te nemen zodat je de weg weet vanaf je vertrekpunt tot aan de route, dus tot aan het 'alpinisme'-stuk, en terug.

Zet zoveel mogelijk herkenningspunten (A, B, C, D,… ) op dat routeplan. Elk punt moet zorgvuldig gekozen worden op een NGI-kaart (precieze hoogte, kruising met een beek, omleiding langs een rotsachtig stuk, aanwezigheid van een berghut, een speciaal markeringspunt in het landschap, … wees creatief en bekijk de kaart goed) en moet worden gevolgd door de volgende gegevens:

• De hoogte van het punt (Je moet een kaart kunnen lezen en hoogtelijnen en een hoogtemeter kunnen gebruiken)~• Azimut naar het volgende punt (Vooral handig als je buiten de paden gaat, je moet een kompas kunnen gebruiken)~• Horizontale afstand naar het volgende punt (Vooral handig als je buiten de paden gaat en er weinig echte helling is)~• Geschatte duur tot aan het volgende punt

Het is de bedoeling om deze 4 gegevens met elkaar te combineren als je denkt dat je op 'het volgende punt' aangekomen bent.

Ook moderne technologieën kunnen heel handig zijn. Als je zorgt voor een volle batterij, is een gps-apparaat of een gps-app (maps.me bijvoorbeeld) met vooraf geregistreerde gps-gegevens heel handig en gebruiksvriendelijk. Het levert natuurlijk ook een mooie tijdswinst op in vergelijking met een kaart/kompas/hoogtemeter/routeplan... Maar, belangrijk: dan moet je batterij wel opgeladen zijn…

Leg een tijdstip van terugkeer vast, en ook een uur waarop je rechtsomkeert moet maken (als de route zich daartoe leent). Dan zul je het snel merken als je achterloopt op schema. Door vroeg terug te keren kies je voor veiligheid. Het is ook het beste om je vertrek vroeg te plannen.

Stap 4: het weer

Let op het weer en de bodemomstandigheden. Zorg dat je minstens twee weken voor je vertrek op de hoogte blijft van de bodem- en weersomstandigheden:

• Veranderende temperaturen + de aangekondigde ontwikkelingen: hou rekening met de gevolgen van sterkere of zachtere dooi op sneeuw en ijs.~• Gebieden met sneeuwaccumulatie.~• Blootstelling van de hellingen aan wind + windkracht.

Ook hier kan een telefoontje naar de berghut je informatie verschaffen, of kijk naar het weerbericht in het informatiebureau… Combineer deze info met de info die je vindt op weersites. En heel belangrijk: wees tijdens je hele klim beducht op lawines.

Zo, nu weet je in grote lijnen hoe je je klim moet voorbereiden. Is er iets dat je niet weet? Leer er dan meer over.Je zult zien, binnen een dag of twee kun je een kompas en een kaart gebruiken! Je kunt er zelfs bij jou in de buurt op oefenen. Wegen, velden, bossen en rivieren zijn een fantastisch oefenterrein om je gevoel voor oriëntatie te trainen. Wacht er dus niet mee tot het begin van je klim.

En denk erom: zelfstandig zijn, dat is je eigen grenzen kennen en weten tot waar je kunt gaan.

Hoe bereid je een alpinismetocht voor?

Pierre dewit

Ambassadeur Decathlon België
Skimonitor
Lid van de UPMM (Union Professionnelle des Métiers de la Montagne)