Hoe is een lokfluit voor waterwild opgebouwd?
Een lokfluit bestaat uit 2 delen. De behuizing, waarop je fluit, doet dienst als klankkast. Aan de binnenkant vind je, afhankelijk van het soort fluitje, een enkele of dubbele reed.
Als je de techniek eenmaal beheerst, is een lokfluitje een grote hulp bij de jacht op wilde eend, taling, gans of waadvogels in het algemeen. Met de tips in dit artikel vergroot je je kansen!
Een lokfluit bestaat uit 2 delen. De behuizing, waarop je fluit, doet dienst als klankkast. Aan de binnenkant vind je, afhankelijk van het soort fluitje, een enkele of dubbele reed.
Bij de jacht op waterwild worden vooral lokfluitjes voor gans of wilde eend gebruikt. Deze laatste kunnen lokfluitjes met enkele of dubbele reed zijn. Je kiest op basis van hoe ervaren je bent.
Beginners kiezen bij voorkeur voor een lokfluitje met dubbele reed: Je creëert er gauw een realistische klank mee en ze weerklinken ver zonder dat je buiten adem raakt.
Indien je daarentegen al ervaren bent, kies je eerder voor een lokfluitje met enkele reed. Deze zijn wat moeilijker onder de knie te krijgen, maar maken een dieper en authentieker geluid.
Hout levert een erg realistische maar weinig krachtige klank, wat dus vooral dient voor een lokroep in de nabije omgeving. Omdat dit materiaal fragiel is, vergt het ook meer onderhoud. Wanneer je er goed voor zorgt, gaat het desalniettemin lang mee.
Acryl is een materiaal dat een heldere en krachtige klank oplevert. Lokfluitjes in acryl zijn perfect voor de jacht over grote watergebieden en afstanden. Ze zijn over het algemeen duurder dan houten lokfluitjes, maar hun levensduur is er dan ook naar!
Polycarbonaat, tot slot, bevindt zich tussen hout en acryl in wat volume en helderheid betreft. Lokfluitjes in polycarbonaat zijn waterbestendig en betrouwbaar.
Om een lokfluitje correct te gebruiken, plaats je het tussen je duim en wijsvinger. Op die manier kan je de toonhoogte wijzigen door je hand te openen en te sluiten. Adem vanuit je middenrif (de spier die je aanspant als je hoest). Je hoeft je longen dus niet te vullen, het gaat om de buikademhaling.
Elke vogel gedraagt zich anders. Varieer je ademhaling, het ritme en de toonhoogte van je lokroep op basis van de vogel in kwestie. Plaats het lokfluitje tussen je tanden en oefenen maar! Aarzel niet om onze video onder aan dit artikel te bekijken. Hierin legt Clément je uit hoe je een lokfluitje gebruikt.
In eerste instantie moet je je niveau bepalen om te kiezen tussen een lokfluitje met enkele reed (gevorderden) of dubbele reed (beginners).
Als je tot die eerste categorie behoort en je jaagt in een dichte omgeving, kies dan voor een model met enkele reed dat een minder krachtig maar realistischer geluid voortbrengt. Als je daarentegen in een open omgeving jaagt en de vogels hoog vliegen, heb je een krachtiger lokfluitje nodig. Kies dan voor een dubbele reed.
Besteed aandacht aan de reacties van de vogels. Gebruik je lokfluit niet té vaak, anders loop je het risico dat ze je opmerken.
Vogels reageren vaak op een lokroep, maar raak niet meteen ontmoedigd en wacht.
Luister naar de roep van vogels, bekijk filmpjes en oefen met het nabootsen ervan.
Reinig en onderhoud je lokfluitjes vaak genoeg, zodat ze zo lang mogelijk in goede staat blijven.