Comment lire des prévisions de surf

Hoe lees je een surf voorspelling?

Het getijdenverschil, de grootte van de deining, de periode, de windrichting: wij leggen je uit hoe je een surf report analyseert.

Om het meeste uit het surfen te halen, raden we je aan om te surfen in omstandigheden die geschikt zijn voor jouw niveau. Om te vermijden dat je naar elk strand in de buurt moet rijden op zoek naar de perfecte spot, onnodige kilometers moet doen en brandstof verspilt, is het essentieel om de surf weersvoorspelling te controleren voor je gaat surfen. Als je je surfsessie voorbereidt voordat je op pad gaat, bespaar je een hoop tijd en energie, zodat je elke surf sessie langer in het water kan blijven.

Magicseaweed, surf-forecast, windguru, surfline of windfinder levert de data van de surf voorspelling en wij leggen je uit hoe deze te lezen!

1) De grootte van de deining

Het eerste wat je moet begrijpen is dat: zonder deining, er geen golven zijn.
De grootte van de deining wordt voor de kust gemeten met boeien. Let op, de grootte van de deining komt niet overeen met de grootte van de golven, maar het geeft een idee van de te verwachten golven.

Voor de berekening van de grootte van de golven moet met verscheidene factoren rekening worden gehouden, zoals:
1° de oriëntatie van de deining
2° de periode
3° de oriëntatie van de windrichting

Comment lire des prévisions de surf

2) De oriëntatie van de deining

Met de oriëntatie van de deining of de richting van de golfslag moet ook rekening worden gehouden, want het gaat hier dan om de richting waarin de deining op de surfsport aankomt.

Voor een goede richting van de golfslag moet de surfspot in diezelfde richting liggen. Bijvoorbeeld, voor een surfspot westelijk georiënteerd, is het het beste dat de deining ook een westlijke richting heeft.

Ook moet worden nagegaan of er zich geen obstakels voor de surfspot bevinden, die de deining zouden kunnen storen, zoals bijvoorbeeld een eiland of een dijk.

3) De periode

De periode is de tijd tussen twee golven. Hoe langer de periode, hoe verder de golven uit elkaar liggen. Hoe korter de periode, hoe dichter de golven bij elkaar liggen.
Een periode is lang wanneer ze groter is dan 12 en kort wanneer zij kleiner is dan 8.
Een lange periode verhoogt de omvang en de kracht van de golven, terwijl een korte periode de omvang en de kwaliteit van de golven kan verminderen.
De ideale periode zal variëren naargelang de surfspot. Maar voor de meeste surfspots is een goede periode zo tussen 11 en 14 seconden.

4) De wind

Wie heeft er al van deze uitdrukking gehoord : "Het waait, dus de golven moeten wel goed zijn!" en toch is de wind zeker ook de ergste vijand van de surfer, behalve wanneer hij "on-shore" is.

Een "off-shore" wind is een zogenaamde wind die "van het land" komt en deze zal de golven doen uithollen en het mogelijk maken om op sommige spots tubes te maken! In zekere zin, als de wind aflandig is, moet je niet te lang nadenken en gewoon met je surfplank het water in lopen!

Aan de andere kant is een "on-shore" wind een zogenaamde "zeewind" die het water doet bewegen in alle richingen en voor een chaotische en geklutste golfslag zorgt. Deze wind breekt de golven dan eerder af en dat hebben we als surfers niet graag tijdens onze surfsessies.

Op de verschillende weersites wordt de wind aangegeven met pijlen: een pijl die naar rechts wijst betekent dat de wind uit het Westen komt en een pijl die naar beneden wijst betekent dat de wind uit het Noorden komt. De sterkte van de wind wordt aangegeven in km/u of in knopen (1 km/u = 1,85 knopen).

Off-shore

Comment lire des prévisions de surf

5) Getijden

Getijden zijn de variaties in waterhoogte die we kunnen waarnemen op stranden en rivieren.

Een getijdencyclus duurt iets meer dan 12 uur. Dit betekent dat er ongeveer 6 uur zit tussen eb en vloed.

Elke cyclus heeft een coëfficiënt tussen 20 en 120. Hoe dichter de coëfficiënt bij 20 ligt, des te kleiner is het getij: de hoogte van het water tussen laagwater en hoogwater is laag. Integendeel, een coëfficiënt dicht bij 120 komt overeen met hoogwater en is vaak een indicatie voor de aanwezigheid van een sterke stroming!

Elke surf spot werkt niet op hetzelfde moment van het getij. Sommigen worden pas echt wakker bij vloed, anderen bij eb.

Er bestaat geen wondermiddel om te weten wanneer de beste getijdetijd is. Er zijn twee mogelijkheden: vraag advies aan de "locals" of observeer zelf de surfspot.

Comment lire des prévisions de surf

Uitleg windguru

Comment lire des prévisions de surf

Zodra de surf voorspelling is ontcijferd, kunt je de live webcams van de surfspots rechtstreeks bekijken om een goed zicht te krijgen van de golven die er al dan niet binnenrollen.

De Kust is een site om de golven in real time te volgen vanaf uw computer (pc) of smartphone.

Getijcoëfficiënt, grootte van de deining, periode, windrichting, nu de surf voorspellingen geen geheimen meer voor je hebben, zul je op het juiste moment op de juiste spot kunnen gaan surfen!

Happy surfer girl - Olaian

8 spots in België waar je kunt golfsurfen

Inderdaad, je kunt in België surfen! Deze 8 topspots zijn het bewijs.

goede redenen om deze zomer te beginnen surfen

5 goede redenen om deze zomer te starten met surfen

Het ontdekken van het ultieme surfplezier of ongelooflijke surfspots, het werken aan een "summer body" : we hebben allemaal een goede reden om te beginnen.

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Hoe leer je surfen als je pas begint?

Veiligheidsregels, surftechnieken en weersvooruitzichten: ontdek hoe je het best aan surfen begint, zodat je snel vooruitgang boekt en plezier beleeft op je nieuwe surfplank.

Olaian keyshot Surf Goofy Regular

Goofy of regular? Welke voet zet je vooraan op je surfplank?

In surftaal wijst goofy of regular op de voet die vooraan op de plank staat. Wat houdt dat in en hoe kies je die voet?

Olain surf

Hoe kan je beter leren surfen op kleine golven?

Om beter te worden in het surfen, moet je je kunnen aanpassen aan alle soorten golven. Ontdek onze tips.

Voorrangsregels surfen

De voorrangsregels bij het surfen en bodyboarden

Surfen en bodyboarden staan erom bekend dat het vrije sporten zijn, maar toch moet je een aantal voorrangsregels kennen die je moet toepassen in het water.

Fysieke voorbereiding om te surfen

Waarom moet je je fysiek voorbereiden om te surfen?

Natuurlijk blijft surfen in zee de beste manier om te oefenen, maar je kunt nu eenmaal niet altijd surfen wanneer je wilt volgens de omstandigheden, je woonplaats of agenda. Wist je dat je ook vooruitgang kunt boeken als surfer door uit het water te trainen?

hoe-kies-ik-een-surplank-quiver-surf

Hoe kies ik een surfplank?

Lees onze tips die je kunnen helpen bij het kiezen van jouw ideale surfplank.Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten en je surfskills te verbeteren. Zeker als beginner!

Foamboards for you

Waarom kiezen voor een soft top surfplank?

Is het echt nodig om voor een surfplank uit schuim te kiezen om te beginnen surfen? Is dit soort uitrusting alleen voor beginnende surfers bedoeld? We willen je graag laten kennismaken met de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen en je uit te leven in de golven!

het foamboard

Waarom kiezen voor een surfplank uit schuim?

Is een foamboard enkel alleen maar voor beginners? Ontdek de vele voordelen van een surfplank uit schuim om te leren surfen, maar ook om daarna nog je niveau verder aan te scherpen!

juist vallen

Hoe val je (het best) bij het surfen?

Valpartijen zijn haast niet te vermijden bij het surfen! Er zit dus niets anders op dan ervoor te zorgen dat deze valpartijen zo pijnloos en vooral zo veilig mogelijk verlopen. Volg ons!

shortboard olaian

Kan je beginnen surfen op een shortboard?

Zon, zomerse temperaturen en golven... Ideale omstandigheden om te beginnen surfen. Je was van plan om het shortboard van een vriend te lenen, of het board te gebruiken dat al een paar maanden onder het stof ligt in je garage

Surfpak kopen Decathlon

Hoe kies je een surfpak of wetsuit?

Een surfpak is heel belangrijk om het niet te koud of te warm te krijgen, en om je te beschermen tegen het schuren van je plank.

surfpak-front-zip-of-back-zip-de-vergelijking

Surfpak met back zip of front zip: de vergelijking

Welke sluiting moet je kiezen voor je surfpak: back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip?

Olaian Surf Club Handaia

Waarom zou je lid moeten worden van een surfclub?

Beginnende, gevorderde of ervaren surfers, aarzelen jullie nog steeds om lid te worden van een surfclub aan onze Belgische kust? Lees dan zeker verder als jullie er nog niet uit zijn! Veiligheid, vooruitgang, gezelligheid... We geven jullie in dit artikel een paar redenen mee die jullie kunnen motiveren om lid te worden van een surfclub.

Olaian surfer bodyboard met kinderen teaser

Surfen met je kind : elke leeftijd heeft zijn eigen pleziertjes

Een geleidelijke en speelse aanpak is de beste manier om je kind controle te leren krijgen over zijn lichaam en zijn plank. Eenmaal wat techniek onder de knie, wordt dit een onvergetelijke ervaring die je samen kunt delen tot in het oneindige ... of tot je kleinste plots behendiger wordt in het water dan jezelf.

Positive effects surfing

De positieve effecten van surfen

Sterke spieren ontwikkelen, je vrij voelen in het contact met de natuur, je grenzen verleggen, ontsnappen aan de stress, ... Dit is maar een greep uit de vele heilzame effecten van surfen en bodyboarden op de golven. Lees, en ontdek ze allemaal hier.

Yoga & surfen

De voordelen van yoga voor surfers

Yoga om beter te surfen, innerlijke rust te vinden en terug te keren naar de natuur.

Yoga voor surfers

Yoga voor surfers

Wist je dat je jouw surftechniek kan verbeteren buiten het water? Dit is een simpele yogaroutine die je makkelijk thuis kan doen in een halfuurtje.

surf_bienfaits_KimHertogs

Surfen, goed voor lichaam & geest

Surfen is goed voor je lichaam, daar is iedereen het over eens. Volgens actrice Kim Hertogs is het veel meer dan dat. Zij organiseert surfreizen, schreef het boekje ‘Why I started surfing’ en deelt de liefde voor het surfen via haar platform The Fieldwork. Ze is overtuigd: Surfen is goed voor je geest. Daar willen we meer over weten!

Hoe je surfmateriaal goed opbergen na een surfsessie

Hoe je materiaal goed opbergen na een surfsessie?

Er komen heel wat rituelen kijken bij het surfen, zowel wanneer je in het water gaat als er weer uitkomt. Surfplank, surfpak, accessoires... laat je surfuitrusting en je surfmateriaal niet langer rondslingeren na een sessie! Ontdek hier de top 10 van dingen die je moet doen na een surfsessie: zowel voor je eigen gezondheid, als voor het onderhoud van je materiaal!

dewaxer sa planche de surf

Hoe onderhoud je je surf materiaal ?

Rincer, sécher voir réparer sa planche de surf et sa combinaison néoprène avant chaque session est indispensable pour conserver votre matos en bon état.