HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN?

Hoe verander je succesvol van hondenbrokken?

Wil je je hond graag andere hondenbrokken voorschotelen, maar vraag je je af hoe dat precies moet? Heb je twijfels bij het nut en eventuele risico's? Dit zijn onze tips voor een geslaagde omschakeling.

Honden krijgen voor, tijdens en na het sportseizoen andere voeding. Om de juiste brokken voor je hond te kiezen, moet je kijken naar zijn energiebehoefte. Als je hond in een periode zit waarin hij weinig actief is, dan kies je het best voor vetarme brokken die zijn spiermassa op peil houden. Is hij wel meer dan 8u per week actief, dan heeft hij een hogere energiebehoefte: kies in dat geval voor brokken die meer eiwitten en mineralen bevatten, die zorgen voor een goede recuperatie. Overschakelen op andere brokken is iets waar elke eigenaar rekening mee moet houden en moet incalculeren, zodat je huisdier geen last krijgt van bijvoorbeeld gastro-intestinale problemen (spijsverteringsproblemen, diarree, overgeven…).

In zulke scharnierperiodes, waarin honden van een zeer actieve periode in een rustigere periode komen, moet je als baas het eten van je viervoeter gaan aanpassen. Elke hond heeft natuurlijk zijn eigen specifieke voedingsbehoeften, afhankelijk van zijn ras, zijn lichaamsbouw, zijn leeftijd, het moment van het jaar en zijn trainingsfrequentie. Ook als je tijdens het seizoen van voeding zou veranderen, moet je natuurlijk door een overgangsfase.

1/ Omschakelen van hondenvoeding: waarover gaat het?

Zelfs als je hond gewend is aan een bepaalde voeding die ook bij hem past, toch zullen er momenten zijn tijdens het jaar of tijdens zijn leven waarbij het aangeraden is om over te schakelen op iets anders.

Tijdens het sportseizoen (ervoor, tijdens en erna) en in het gewone leven van je hond (puppy, volwassen en ouder wordende hond) zul je dus onvermijdelijk eens moeten overschakelen. Tijdens zo'n omschakelingsperiode, waarbij je omschakelt van de 'oude' voeding naar 'nieuwe', moet je hond de kans krijgen om zich geleidelijk aan te passen aan zijn nieuwe menu. Hou daar dus zeker rekening mee.

2/ Om welke reden(en) zou je van voeding veranderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de voeding van je hond aan te passen.

Eerst en vooral kan er een medische reden zijn: misschien heeft je huisdier een door een gezondheidsprofessional vastgestelde pathologie (nierinsufficiëntie, hart- of bloedprobleem, diabetes, obesitas).

Ook fysiologische oorzaken kunnen de reden zijn voor een omschakeling, tijdens de levenscyclus van je hond zullen ook zijn voedingsbehoeften evolueren. Zo heeft een pup in volle groei niet dezelfde behoeften als een volwassen of ouder wordende hond. Hetzelfde geldt voor de gevoeligheid van je hond. Het kan natuurlijk zijn dat je hond zijn brokken niet meer lust of dat zijn voeding niet meer zo geschikt is.

Tot slot moet je ook rekening houden met de levenswijze van je hond: een dier in volle sportperiode (actief of intens actief) zal niet hetzelfde te eten krijgen als een hond buiten het seizoen die veel minder actief is.

3/ Het belang van een overgangsperiode voor je hond

Het is heel belangrijk om een omschakeling naar een andere voeding goed voor te bereiden. We hebben het hierboven al aangehaald: een bruuske omschakeling naar een andere voeding (of het nu gaat om brokken, paté of iets anders) kan problemen met de spijsvertering veroorzaken. Net zoals wij zijn ook honden gewend aan bepaalde dagelijkse dingen. Je hond langzaamaan laten wennen aan nieuwe brokken zorgt dus voor minder spijsverteringsproblemen: het spijsverteringskanaal van je hond produceert een enzym dat de gisting (en dus de vertering) van de nieuwe voeding bevordert. Vergeet daarbij ook niet dat de darmflora van je hond ook de tijd nodig heeft om aan te passen aan de samenstelling en ingrediënten van de nieuwe voeding.

Als je te snel overschakelt (al is het maar gewoon naar een nieuwe smaak) kan dat diarree of darmproblemen veroorzaken. De oplossing om dat soort problemen te vermijden? Een progressieve overgang (we komen hier nog op terug).

HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN?

4/ Wanneer moet je overschakelen op een andere voeding?

Elke hond is anders: sommige honden kunnen beter of slechter tegen een verandering van voeding. Daarom is het ook cruciaal om je viervoeter de tijd te gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe voeding. Welke risico's loop je anders? Als je dit niet goed aanpakt, heeft je hond kans op diarree (zonder goede opname van het voedsel wordt het niet-opgenomen deel samen met het water uit de darmen uitgescheiden), overgeven, voedselintoleranties of hij kan minder gaan eten of zelfs weigeren nog te eten.

Houd dus goed in je achterhoofd dat je de overgang van de ene naar de andere voeding goed moet plannen voor je hond: bij een omschakeling van brokken (droge voeding) naar paté (natte voeding) of omgekeerd, van het ene merk naar het andere of zelfs gewoon van referentie binnen hetzelfde merk brokken of paté. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor voeding die je zelf klaarmaakt.

HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN

5/ Wat is de juiste manier om over te schakelen op een andere voeding?

Het is dus van groot belang om niet te snel te willen overschakelen. Alleen zo hou je het spijsverteringsstelsel van je hond intact. En bij uitbreiding zijn hele gezondheid.

Bij de overschakeling van brokken raden we je aan om de eerste week, bij elke maaltijd, de oude brokken (ongeveer 80%) te mengen met de nieuwe (ongeveer 20%). In de tweede week ga je naar een 50-50 verhouding. In de derde week draai je het scenario om: meng dan ongeveer 80% nieuwe brokken met 20% oude. Bij de vierde week ga je dan naar 100% nieuwe brokken. Vermijd om tussendoortjes, tafelresten of snoepjes te geven! We raden bovendien aan om je hond 's avonds te voeren: als hij bijvoorbeeld 's ochtends of aan het begin van de middag eet en dan heel actief wordt, kan zijn maag omkeren.

Denk ook aan de hydratatie!

Net zoals voor mensen speelt een goede hydratatie een belangrijke rol in het leven van je viervoeter. Het is waar: een goed gehydrateerde hond is een gezonde hond. We raden je dan ook aan om de brokken 5 minuten te laten weken in water voordat je ze aan je hond geeft. Zo zwellen ze op (de brokken zitten dan vol water) en je hond wordt meteen ook gehydrateerd. Natte brokken zijn ook veel volumineuzer waardoor je hond sneller verzadigd zal zijn. Bovendien zorgt het extra water voor een betere stoelgang waardoor je hond minder zal 'opslaan' en hij niet te dik wordt. De voeding wordt dus in het algemeen beter opgenomen.

HOE VERANDER JE SUCCESVOL VAN HONDENBROKKEN?

Marine

Verantwoordelijke voor written content

Gepassioneerd door zwemmen en fan van honden.

Gewichtstoename bij honden: hoe komt je hond weer op het juiste gewicht

Gewichtstoename bij honden: hoe weer in balans te komen?

Gewicht is vaak een indicator van de goede gezondheid van een hond. Heeft je huisdier overgewicht en wilt je dat het weer op zijn ideale gewicht komt? Lees dan dit artikel.