kinderstep

Je kind leren steppen: enkele praktische oefeningen

.

De jongste telg van de familie kan niet langer wachten. Hij ziet je gaan met je step en wil dat ook kunnen. Zie je het helemaal zitten om je kind in te wijden in deze sport? Vooraleer je samen op pad gaat, geven we je enkele tips mee voor een goede start.

Zonder goed materiaal sta je nergens 

De eerste stap, en dat geldt voor iedereen die met een step de straat op wil, is ervoor zorgen dat je goed materiaal hebt. Betrek je kind bij de keuze van zijn materiaal. Zo zal het veiliger en met meer plezier steppen. Het zal immers meer gemotiveerd zijn om het steppen onder de knie te krijgen als het zijn uitrusting zelf gekozen heeft en zich er goed bij voelt. Het is noodzakelijk om een step te kiezen volgens de leeftijd, de lengte en de behendigheid van je stepkampioen in spe.

Kies voor kwaliteit door een wendbare en vrij lichte step te kiezen, die toch stabiel en betrouwbaar is. Ga ook voor de juiste maat en het juiste model: het heeft geen zin om je kind te dwingen een step met twee wielen te kiezen als het eentje met drie wielen verkiest. Denk ook aan een handrem voor de allerkleinsten (stabieler). Wat de veiligheid betreft, vergeet de helm, kniebeschermers en elleboogbeschermers niet. Leg aan je kind uit waarvoor dit allemaal dient: deze bescherming is er niet om je kind in zijn bewegingsvrijheid te hinderen, maar helpen het net om nog een stapje verder te kunnen gaan op zijn step!

Je evenwicht houden op twee wielen

Voor een kind dat begint met steppen, is dat best spannend: het kan nu goed stappen en moet nu leren om op wieltjes te rijden. En hoewel oefening kunst baart, gaat dat niet altijd vanzelf! Het komt er dus op neer om wat te oefenen, op een speelse en kalme manier, zodat je kind goed voorbereid en met veel plezier de straten op kan. Je kind heeft geen gebrek aan evenwicht. Hij heeft het immers al nodig sinds zijn geboorte (leren stappen, de trap opgaan enz.). Hij moet enkel nog wennen aan de step. Daarom is er niets beter dan het meteen in de praktijk uit te proberen.

Leg het eerst de juiste handelingen uit: welke houding moet het aannemen, waar moet het de voeten zetten om stabiel te staan, hoe moet het remmen en afstappen zonder te vallen? Leer het van afzetbeen te veranderen (zo vermijd je spierkrampen aan één kant). Let echter op dat je je er niet al te veel mee bemoeit! Je wil natuurlijk dat je kind het allemaal van de eerste keer perfect doet. Nochtans leert het het meest door zelf wat te proberen. Zelfredzaamheid is de sleutel tot succes: het zal zelf de handelingen en houdingen aannemen waar het zich het beste bij voelt.

Omdat je zelf stept, kan je het goede tips geven, maar let erop dat je er alleen bent om je kind te ondersteunen. Laat de toekomstige bestuurder zelf zijn voertuig onder de knie krijgen. Een ander belangrijk detail: steppen doe je in de straten, op de stoep. Het is dus belangrijk om je kind de verkeersregels in de stad aan te leren (verkeerslichten, oversteekplaatsen, voetgangers enz.).

evenwicht kind step

Traag maar zeker

Voor de eerste stappen – of eerder voor de eerste meters op de wieltjes – kies je best een plek waar er niet te veel verkeer is (een parking, thuis, een groot plein): het heeft geen zin om je kind (en jezelf) onnodige stress te bezorgen. En zoals je wellicht weet uit ervaring, is er niets beter dan een gladde ondergrond om te steppen.

Kies dus een geschikte plaats zonder helling. Tot slot nog een goede tip: neem je tijd. Leren doe je geleidelijk aan, door veel te herhalen en steeds langer en langer te oefenen. Haal het niet in je hoofd om van de eerste keer al een hele tocht te gaan doen.

Zodra het daar prachtig staat op de mooiste step van de wereld, is er geen twijfel meer mogelijk: je kind zal niet lang meer een beginner zijn. Ga dus verder met je initiatie! Een prachtig project om samen aan te gaan ... met vele mooie uitjes in het verschiet.