la_briderie

Kom alles te weten over optomen!

Je paard optomen is van essentieel belang. Het gaat immers over je contactpunt met het paard. Ontdek de hulpstukken waarmee je kan optomen en hoe je dat doet!

Alt/Het optomen

Het hoofdstel

Het hoofdstel gaat rond het hoofd van je paard. Het bit dat je eraan vastmaakt, is bedoeld voor in de mond van je paard. Een hoofdstel wordt gemaakt van leder of van synthetische riemen. Er bestaan verschillende formaten:~- SS formaat SHETLAND (tot ongeveer 1 m)

- PS formaat PONEY B/C (1 m. tot 1 m 40 cm.)

- CS formaat COB (1 m 40 cm tot 1 m 60 cm)

- FS formaat CHEVAL

~Een hoofdstel met één paar bakstukken laat slechts één paar teugels toe. Er zijn verschillende soorten neusriemen.

Het kan een uitdaging lijken om een hoofdstel aan te brengen... Volg deze stappen om het bit eenvoudig aan te brengen zonder in de knoop te raken!

Alt/Een hoofdstel aanbrengen

Stap 1

Neem met je linkerhand het hoofdstel vast bij het kopstuk (het deel dat boven de oren gaat). Til met je rechterhand de teugels over de nek van je paard en leg ze neer ter hoogte van de schoft.

Stap 2

Ga met je rechterhand onder de hals van je paard door en leg het op zijn voorhoofd (10 cm boven de neus) om zijn hoofd tegen te houden. Breng met je linkerhand het hoofdstel dichterbij zodat je met je rechterhand de bakstukken kan vastnemen.

Nu is je linkerhand vrij om je paard het bit (het metalen mondstuk) aan te bieden.

Sommige paarden openen instinctief hun mond. Indien dit niet het geval is, zet dan je linkerduim neer op de lagen (het tandenloze gebied bij het begin van de lippen) en zet neerwaartse druk.

Stap 3 - laatste stap

Eenmaal je paard het bit in de mond heeft, til je het kopstuk over de oren (één voor één). Bevrijd de manen zodat ze boven de frontriem (op het voorhoofd) vallen. Je bent nu klaar voor de laatste stap: het sluiten van de gespen. De lange riem die langs de kaken loopt, heet de keelriem. Deze mag je niet strak aanspannen. Na het sluiten van de gesp moet je vuist nog tussen de riem en de keel van je paard passen.

De riem die de mond gesloten houdt, de neusriem, moet gepast zitten zonder evenwel te spannen. Je moet nog twee vingers tussen de riem en de neus kunnen stoppen.

Je paard is nu opgetoomd. Mocht je nog niet meteen opstijgen, haal de teugels dan door een stijgbeugel. Zo kan je paard er niet met de voeten in verstrikt raken.

Het trenshoofdstel

Het trenshoofdstel heeft twee paar bakstukken met in het ene geval een stang en in het andere een trensbit. Er zijn dus twee paar teugels. Het gaat bij een trenshoofdstel steeds om een Engelse neusriem.~De stang en het trensbit moeten steeds uit hetzelfde materiaal bestaan.

la_briderie

De teugels

Die kies je in functie van de tak die je beoefent (dressuur, cross country, enz.), zowel als je voorkeur wat betreft breedte en textuur. Of ze nu van glad leder, katoen of rubber met nopjes zijn en ongeacht of ze beschikken over stops, je moet ze bevestigen aan de trens en aan de neusriem.

~Er bestaan twee formaten: pony en paard.
~Gladde teugels zijn gemiddeld 18 mm breed en staan een subtiel contact toe. Ze worden erg gewaardeerd in de dressuur.
~Trensteugels zijn smaller en worden niet onderling verbonden door een gesp, dan wel door stiksel.
~Katoenen teugels met stops zijn goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Ze staan een goede handgreep toe, maar het is raadzaam handschoenen te dragen.
~Rubberen teugels zijn lederen teugels met een zwart, wit of bruin omhulsel uit rubber. Ze bieden een goede grip, zijn eenvoudig te onderhouden en zijn efficiënt bij jumping.

la_briderie

Neusriemen

Hoofdstellen verschillen onderling, naast de kwaliteit van hun leder, vooral door de neusriem. Deze dient om het paard te beletten de mond open te sperren en verkleint aldus de kans dat:

- je paard de tong over het bit heen zou leggen.
- het bit langs de zijkant uit de mond zou schieten bij paarden die niet gemakkelijk draaien.

Afhankelijk van hun vorm zijn ze meer of minder efficiënt en hebben ze meer of minder nadelen:

- de lage neusriem (africhtingsneusriem): Deze is zeer efficiënt en moet onder het bit geplaatst worden om te vermijden dat het bit in de mondhoeken prikt. Soms kan hij echter de neusgaten toeknijpen en dus is dit soort neusriem ongeschikt voor wandelingen, trektochten, cross country...

- De gekruiste neusriem: Deze beschrijft een "8-vorm" en kruist dus op het voorhoofd. Hij wordt erg gewaardeerd in jumping en cross country.

- De gecombineerde neusriem is een combinatie van de "Engelse" en de "gekruiste" neusriem. Hij kan op zijn "Engels" gebruikt worden door de onderste riem weg te nemen via de sleuf in de bovenste riem.

Lees onze tips

HOE ONDERHOUD IK MIJN LEDEREN PAARDRIJMATERIAAL?

HOE ONDERHOUD IK MIJN LEDEREN PAARDRIJMATERIAAL?

Het leder wordt sterk belast tijdens een werksessie. De vezels van het zadel en hoofdstel krijgen rechtstreeks te maken met het zweet van je paard. Om je materiaal soepel en gehydrateerd te houden, is het dan ook aan te raden om alles na ieder gebruik te verzorgen.

hoofdstel in leer of synthetisch materiaal

Paardrijmateriaal: leer of synthetisch?

Voor zadels, hoofdstellen, teugels, rijlaarzen enz. is de keuze enorm! Allereerst sta je voor de keuze tussen leer of synthetisch materiaal. We geven je wat meer uitleg zodat je kan beslissen wat best bij je past!

cc un soin pour le cuir fouganza

Hoe kies ik mijn verzorgingsproducten voor leer?

Leer is een natuurlijk product. Als het uitdroogt, is het kwetsbaar en kan het breken met in het slechtste geval een blessure voor je paard erbij. Het leer op de juiste manier verzorgen is niet alleen veiliger, het bevordert de kwaliteit van je materiaal waardoor je producten langer meegaan.