paardrijlessen

Mijn eerste paardrijlessen

.

En nu, te paard! De begeleider helpt je om op je paard te klimmen, je stijgbeugels af te stellen ... Tijdens de eerste lessen raak je beetje bij beetje vertrouwd met de basisbeginselen van de ruitersport.~Om je wat op je gemak te stellen, laat de begeleider je een aantal oefeningen doen om beter in het zadel te zitten, zoals het aanraken van de oren van het paard of het aanraken van je eigen voeten. Na die inleidende oefeningen toont hij je hoe je je paard laat stoppen, vooruit laat lopen en bochten laat maken. De begeleider kan je ook een aantal spelletjes met je paard laten doen, zoals trefbal, tikkertje ... Het is een uitstekende manier om je op een aangename manier in de groep te integreren. Na een paar keer heb je de volledige controle over je paard. Nu is het aan jou!

paardrijlessen in groep
manege ruitersport

Na de les

Na de les zal er misschien een andere ruiter op je paard rijden. Als dat niet zo is, kun je je paard terug naar de paddock brengen en het al je aandacht geven.~Aarzel ook niet om eens een kijkje te nemen hoe het er in het ruitersportcentrum aan toegaat. Je kunt bijvoorbeeld naar andere lessen kijken of een praatje slaan en plezier maken met andere ruitersportliefhebbers.

Hoe vooruitgang boeken?

Wanneer je de kneepjes van het vak onder de knie hebt, kun je met je begeleider overwegen om een examen voor je ruiterbrevet af te leggen. Het examen beoordeelt of je comfortabel op je paard zit en kijkt naar je positie tijdens de verschillende loopsnelheden van je paard. Verder wordt ook de kennis van de ruiters getest via een theoretische proef. In België kun je zowel een A-brevet als een B-brevet behalen. Ruiters die een B-brevet willen behalen moeten in het bezit zijn van een A-brevet en een springproef afleggen.~De ruitersportcentra organiseren regelmatig bijscholingsstages per niveau tijdens de schoolvakanties: het is een mooie kans om snel bij te leren en het dagelijkse leven in de club te ervaren.~Je krijgt bovendien de kans om specifieke lessen te volgen zodat je je techniek kunt bijschaven en een moeilijke oefening onder de knie kunt krijgen.

Tips

- Tijdens de vakantie bieden sommige ruitersportclubs je de mogelijkheid om een paard in pension te nemen. Het is een beetje alsof je een maand lang je eigen paard hebt (duur te bespreken met je club). Uiteraard hangt het af van je eigen niveau en het karakter van je paard.~- Daarnaast is er ook het 'halfpension'-systeem dat je drie of vier dagen per week de mogelijkheid geeft om zelf verantwoordelijk te zijn voor een paard.

manegepaard