Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Mijn paard 'loopt op de voorhand': 3 oefeningen om dat op te lossen 

Als je goed met je paard wil kunnen werken en vooruitgang wil boeken in om het even welke discipline, dan heeft het een goed evenwicht nodig.

Je paard struikelt vaak, zijn voorbenen zijn meer aan het werk dan zijn achterbenen en hij hangt meer op zijn bit dan gewoonlijk. Het is duidelijk: je paard loopt op de voorhand.  Geen paniek: veel paarden hebben de neiging om te veel naar voren te lopen. Het belangrijkste is om dat 'neerwaartse' evenwicht om te buigen met de juiste oefeningen.

Maar voordat we ons concentreren op oefeningen om de houding van je paard te verbeteren, gaan we even kijken naar de verschillende soorten evenwicht, om het mechanisme erachter te begrijpen.

Het evenwichtsmechanisme begrijpen

Het paard heeft drie soorten evenwicht: het laterale evenwicht, het longitudinale evenwicht en het verticale evenwicht.
Het longitudinale evenwicht van een paard wordt bepaald door de balans tussen de voor- en achterhand van het paard. Een paard met een goed longitudinaal evenwicht heeft een perfect evenwicht tussen de voor- en de achterhand. Als dat evenwicht juist zit, dan zal het zichzelf dragen, met een regelmatige cadans, en zal het goed reageren op de beenhulpen van de ruiter.

Het laterale evenwicht gaat, zoals de naam al zegt, over de stabiliteit tussen de rechter- en linkerhand van het paard. Een paard met een lateraal evenwicht is een recht paard! Het heeft rechte gangen, het beweegt recht en het heeft een rechte houding.

Het verticale evenwicht betreft vooral paarden die op een bepaald dressuurniveau gereden worden. Het is niet nodig om bij elk paard aan het verticale evenwicht te werken. Dat is vooral iets voor dressuurruiters, die bovenop de twee soorten basisevenwicht naar "oprichting" zoeken, door te werken aan de afzetkracht van hun paard. Aan dat verticale evenwicht kun je werken door hindernissen te nemen die dicht bij elkaar staan, of door specifieke dressuuroefeningen zoals piaffe.

Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Oefeningen om je paard weer in balans te brengen

Gelukkig bestaan er enkele oefeningen om je paard weer recht te richten en zijn heupen aan het werk te zetten. Je zult er wel veel doorzettingsvermogen en geduld voor moeten hebben. 

Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Oefening 1: rijden met lange teugel 

Als je paard "op de voorhand" gaat lopen, dan krijgt het de neiging om zwaar op zijn bit te gaan hangen, en dus ook rechtstreeks op het contact met je handen. Het resultaat: je hebt het gevoel dat je je paard "draagt", en zoals je wel weet is dat echt heel onaangenaam. Op den duur gaat je paard die ondersteuning comfortabel vinden. Maak een einde aan die slechte gewoonte door op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem: het contact met de mond van je paard. Rij daarom verschillende keren achter elkaar met lange teugels . Afhankelijk van hoe zwaar je paard op zijn teugels leunt, hou je deze oefening zonder handen gedurende een, twee of drie weken vol.

Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Oefening 2: overgangen rijden

Op- en neerwaartse overgangen zijn heel effectief voor paarden die naar voren gaan hangen, omdat ze dan verplicht worden om hun evenwicht naar hun heupen te verplaatsen. Hoe vloeiender die overgangen zijn, hoe beter je paard zijn gewicht op zijn achterhand zal kunnen leggen.

Als je paard geleerd heeft om achteruit te stappen, dan kun je gemakkelijk 2-3 passen achterwaarts toevoegen aan je trainingen!
Achteruit gaan is ongetwijfeld de beste oefening voor paarden die op hun voorhand lopen.

Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Oefening 3: schouderbinnenwaarts rijden

Indien correct uitgevoerd, kan een schouderbinnenwaarts wonderen doen!
Deze oefening is redelijk gemakkelijk aan te leren en is over het algemeen geschikt voor elk paard. Ook in ons geval is de oefening perfect, omdat de heupen en de achterbenen van je paard aan het werk worden gezet 

Dit zijn de hulpen voor de schouderbinnenwaarts:
Ten eerste heb je voor de schoudervoorwaarts (een mini-schouderbinnenwaarts) de buigingshulpen nodig (openingsteugel binnenkant en binnenbeen aan de singel). Breng nu je buitenbeen achter de singel en hou je buitenteugel aan de hals, zodat je paard niet naar buiten uitzwaait.

Als je paard nog niet soepel genoeg is voor een schouderbinnenwaarts, vraag hem dan een schoudervoorwaarts. Ook bij deze oefening moet hij zijn achterbenen gebruiken! Het enige verschil tussen de twee oefeningen is dat de buiging minder sterk is.

Mijn paard 'loopt op de voorhand'

Deze dingen moet je vermijden als je paard op de voorhand loopt

❌Alles tegelijk willen❌
De belangrijkste oplossing voor dit probleem is tijd en geduld! Je paard zal zijn evenwicht niet van vandaag op morgen kunnen veranderen. Luister dus ook naar wat hij nodig heeft en doe regelmatig de oefeningen die we voorstellen.

❌ Je handen meer gaan gebruiken ❌
Meer contact met je paard kan op de korte termijn alleen maar voor meer ellende zorgen. Op de lange termijn wordt het een vicieuze cirkel: het paard raakt gewend aan de actie van je hand en gaat nog zwaarder hangen. In het Frans bestaat er een uitdrukking: "'l faut être deux pour tirer' (je moet met z'n tweeën zijn om te trekken)".
Als je het contact met je handen dus vermindert, dan geef je hem ook geen ondersteuning meer via het bit en kan hij daar niet meer op gaan hangen.

❌ Hulpteugels gebruiken ❌
De meeste soorten hulpteugels (Duitse teugels, elastische bijzetteugels, gogue) dienen om de halslijn van je paard te verlagen. Een paard dat op de voorhand loopt, duikt al naar voren en die soorten teugels zullen het probleem alleen maar verergeren.

Ook interessant voor jou: 

Ontdek onze lenigheidsoefeningen voor je paard

Lenigheidsoefeningen voor paarden

Mijn paard is niet wendbaar, het is net een houtstronk! Ontdek onze lenigheidsoefeningen.

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Ruitersport: de 3 grote wedstrijddisciplines

Ontdek de 3 grote wedstrijddisciplines, namelijk dressuur, jumping en eventing!

De juiste uitrusting voor op de weg!

De juiste uitrusting voor op de weg!

Het transport van je paard of pony is een belangrijke aangelegenheid. Het is een echte training op zich!