Snorkeling

Ontdek enkele ecologische reflexen voor snorkelaars

Snorkelen is een mooie sport waarbij je de onderwaterwereld, zowel dieren als planten, kunt ontdekken. 

Snorkelen is een mooie sport waarbij je de onderwaterwereld, zowel dieren als planten, kunt ontdekken. Het is een eenvoudige sport die toegankelijk is voor iedereen, maar die toch enige oplettendheid vereist om de prachtige omgeving te kunnen behouden. Maak samen met Decathlon kennis met enkele ecologische reflexen voor snorkelaars!

Beperk je ecologische voetafdruk

Wil je op een milieuvriendelijke manier gaan snorkelen, ontdek dan hier ons lijstje van enkele goede gewoonten in het water:

- Laat geen afval achter in zee of aan de kust. Zorg er steeds voor dat je iets bij je hebt om je afval in te bewaren, zodat je het later in een gepaste vuilnisbak kunt weggooien. Volg hierbij ook de sorteervoorschriften.

- Kies voor zonnemelk in plaats van zonneolie, omdat olie niet oplosbaar is in water. Op die manier bescherm je niet alleen je huid, maar ook je omgeving.

- Geef geen eten aan de vissen en vermijd elk contact met de zeebodem (sla niet met je vinnen, keer geen stenen om en neem geen dieren mee). Kijken mag zoveel je maar wil, maar aankomen niet!

- Ga de zee in op een daarvoor voorziene plaats om je impact te beperken. Leg je boot ten anker aan een boei of geef de voorkeur aan een zone met zand.

- Informeer je over de toegelaten datums en zones om te snorkelen en te harpoenvissen. Respecteer de beschermde diersoorten, de minimumgroottes van je vangst en het toegelaten materiaal. Meer informatie hierover is beschikbaar bij de dienst Maritieme Zaken en Visserij.

- Spoel alles af met water na je snorkeltocht. Beperk de hoeveelheid gebruikte producten en gebruik systematisch droogdokken om je boot te onderhouden. Vele alledaagse producten kunnen gevaarlijk zijn voor het milieu (brandstof, olie…).

Het internationaal charter van de verantwoordelijke duiker van longitude 181

Omdat hierop verder te gaan, stellen we je het internationaal charter van de verantwoordelijke duiker voor. Dit charter werd opgesteld door de vereniging Longitude 181, partner van het merk Subea, die zich inzet voor de bescherming en het behoud van onze oceanen.

Dankzij deze kleine gids begrijp je beter hoe je op een ecologisch verantwoorde manier kunt snorkelen en de wateromgeving kunt beschermen!